Emekli, dul ve yetimler hakkında merak edilenler

Bugünkü yazımızda emeklilerle dul ve yetimlerinin en fazla merak ettikleri konuları soru ve cevap eşliğinde açıklamaya çalışacağız

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 12 Haziran 2017 07:00, Son Güncelleme : 03 Haziran 2020 13:40
Emekli, dul ve yetimler hakkında merak edilenler

* Emeklilikte makam tazminatı hangi göstergeler üzerinden yapılmaktadır?

Daire başkanı olarak 4 yıl görev yaptıktan sonra genel müdür olarak atamam yapıldı. Ancak, Genel Müdür olarak 4 ay görev yaptıktan sonra teşkilat kanunu değişti ve müşavir olarak atandım. Emeklilikte hangi makam tazminatı göstergesi üzerinden maaş bağlanır?

5434 sayılı Kanun'un ek 68'inci maddesine göre; makam tazminatı ile yüksek hakimlik tazminatı ödenmesini gerektiren görevlerde toplam 2 yıl bulunduktan sonra emekliye ayrılanlara makam veya yüksek hakimlik ve temsil veya görev tazminatları bulundukları en üst görevleri esas alınarak ödenmektedir.

Teşkilat kanunlarındaki değişiklikle genel müdürken kendisine yapılan ödemeler şahsa bağlı kalsa dahi müşavir yapılan bir genel müdür altı ay genel müdürlük yapmadıkça ek göstergeye hak kazanamayacaktır. Makam tazminatı ödemesinde ise iki yıllık süre içerisindeki en yüksek makam tazminatı ödemesi olan genel müdürün makam tazminatı emeklilikte ödenecektir. Bu nedenle, emekli maaşı ödemesinde 3600 ek gösterge, makam ve temsil tazminatında ise genel müdürün makam tazminatı göstergesi olan 7.000 rakamı üzerinden hesaplanacaktır.

* Altı ayı doldurmadan ek göstergeden yararlanabilir miyim?

2200 ek göstergeden yaş haddinden emekli olmasına 1 ay kala 3600 ek göstergeli bir göreve atanan ve yaş haddinden emekli olan bir kamu görevlisi hangi ek göstergeden emekli olur?

5434 sayılı Kanun'un ek 73'üncü maddesinde emeklilikte ek göstergeden yararlanmak için ne kadar süre çalışılması gerektiği açıklanmıştır. Buna göre, yaş haddinden emekli olanların, görev yaptığı kadronun ek göstergesinden faydalanmak için en az altı ay çalışma şartı aranmaz. Bu doğrultuda ilgilinin bir ay çalışması 3600 ek gösterge için yeterlidir. Ancak, bu görevlerin makam tazminatından, temsil tazminatından ve görev tazminatından faydalanılamaz. Çünkü, gerekli olan 2 yıllık çalışma süresi tamamlanmamıştır.

* 6 yıl memuriyet hizmeti olan memurun eş ve çocuklarına aylık bağlanır mı?

5510 sayılı Kanun'a göre, 6 yıl 5 ay hizmeti varken vefat eden bir devlet memurunun eş ve çocuklarına dul ve yetim aylığı bağlanır mı? Daha önce toptan ödeme yapılmışsa aylık bağlanması için ne yapılabilir?

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı, aleyhe olan durumlar haricinde hiçbir şekilde talep olmadan işlem yapmamaktadır. 5510 sayılı Kanun'a göre dul ve yetimler için emekli aylığı bağlanma şartları beş yıla düşürülmüştür. Aylık bağlama ve ihya talebinde bulunmanız ve SGK tarafından istenecek parayı yatırmanız halinde paranın yatırıldığı tarihi takip eden aybaşından itibaren tarafınıza aylık bağlanabilecektir. Maaşınız, müracaat tarihini takip eden aybaşından itibaren bağlanacaktır.

* Halen Bağ-Kur'lu olarak çalışan, memur eşinden dul aylığı alabilir mi?

Eşi 6 yıllık memur iken vefat eden ve halen Bağ-Kur'lu olarak çalışan Emekli Sandığı'ndan dul aylığı alabilir mi?

5510 sayılı Kanun'a göre eşinizin beş yıldan fazla hizmeti olduğu için, Bağ-Kura (4/b) tabi çalışmanız, Emekli Sandığı'ndan dul aylığı almanıza engel değildir. Ayrıca, sigortalı (4/a) olarak çalışsanız dahi eşinizden dul aylığı alabilirsiniz.

* Sözleşmeli olarak çalışmaya başlarsam yetim aylığım kesilir mi?

6 yıllık devlet memuru iken vefat eden babamdan yetim aylığı bağlandı. 657 sayılı Kanun'un 4/b maddesine göre sözleşmeli çalışmaya başlamam halinde yetim aylığım kesilir mi?

5510 sayılı Kanun hükümlerine göre çalışmaya başladığınız tarihi takip eden aybaşından itibaren aylığınız kesilir.

* 4/a ya (SSK) tabi çalışanlar Emekli Sandığı'ndan yetim aylığı alabilir mi?

Vefat etmiş olan kişinin hizmetinin 10 yıldan fazla olması halinde 4/a'ya (SSK) tabi çalışan kız yetimlere, Emekli Sandığı Kanunu'na göre aylık bağlanabilir. Erkek yetimlere ise malul ve muhtaç olmaları halinde aylık bağlanır. Vefat etmiş olan kişinin hizmetinin 5 ila 10 yıl arasında olması halinde 4/a'lı (ssk) çalışan kız ve erkek yetimlere aylık bağlanamaz. Burada belirleyici husus emekli aylığının 5510 sayılı Kanun'a göre mi yoksa 5434 sayılı Kanun'a göre mi bağlandığı hususudur.

* 5510 sayılı Kanun sonrasında emekli ikramiyesi ödemesinde bir değişiklik oldu mu?

5510 sayılı Kanun sonrasında devlet memurlarının emekli ikramiyemin hesaplanmasında bir düşüş veya ikramiye tutarının ödenmemesi gibi bir durum söz konusu mudur?

5510 sayılı Kanun sonrasında memurların emekli maaş hesabında önemli değişiklikler olmuştur. Yani prime esas kazançlar emekli aylığı bağlanmasında esas alınmaktadır. Ancak, emekli ikramiyeleri 5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanunu'ndaki usul ve esaslara göre ödenmeye devam edilmektedir. Tamamen kaldırılması söz konusu değildir.

* Kamudaki sigortalı hizmetler için emekli ikramiyesi ödenir mi?

Şu an bir kamu kurumda memur olarak görev yapıyorum daha önce kamu sektöründeki 4/a'lı (SSK) hizmetler için Emekli Sandığı tarafından ikramiye ödenir mi?

Kamuda 4/a'lı (SSK) olarak çalışılan sürelere emeklilik ikramiyesi ödenebilmesi için kamudaki sigortalı görevinden ayrıldığı tarih itibariyle kıdem tazminatını almamış ve kıdem tazminatı ödemesine müstehak olması şartıyla emekli ikramiyesi ödenmektedir.

* Sigorta ve Bağ-Kur hizmetleri için ikramiye alabilir miyim?

4/a (SSK) ve 4/b'ye (BAĞ-KUR) tabi hizmetlerimi Emekli Sandığı hizmetlerimle birleştirdim. Bu hizmetlerime karşılık emekli ikramiyesi ödenir mi?

Emekli Sandığı'na tabi hizmetleri ile birlikte kıdem tazminatı ödenmemiş ve kıdem tazminatı ödenmesine müstehak olmak şartıyla kamuda sigortalı geçen hizmetlere ikramiye ödenir. 30 yıldan fazla olan hizmet sürelerine ve özel sektörde 4/a'lı (SSK) geçen ve 4/b'li (Bağ-Kur) geçen sürelerine emeklilik ikramiyesi ödenmez.

* Devlet memuru olarak 25 hizmet yılımı doldurdum. Emeklilik için gerekli olan yaşı beklemeden, emekli ikramiyemi alabilir miyim?

Devlet memurlarına, emekli aylığı bağlanmadığı sürece ikramiye ödemesi yapılmamaktadır.

* Doğum borçlanması süreleri emekli ikramiyesinde dikkate alınır mı?

Doğum borçlanması süreleri emekli ikramiyesinde dikkate alınır mı?

Doğum borçlanması yaptığınız hizmet sürelerinize emekli ikramiyesi ödenmektedir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber