'AK Partili bakanlar haksız yere önergelerle suçlanıyor'

AK Parti Çanakkale Milletvekili Gider: - "Bu gensoruya yüce Meclisin olumlu oy vermeyeceğini düşünüyorum. Hanımı haykırarak Sokrates'e bağırır 'Ama sen suçsuzsun, suçsuz yere idam ediliyorsun.' Sokrates de buna karşılık, şöyle bir cevap verir; 'Suçlu olarak idam edilmemi mi isterdin.' Allah'tan ki AK Partili bakanlar haksız yere önergelerle suçlanıyor biz de bununla gurur duyuyoruz"

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 12 Haziran 2017 19:13, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58
'AK Partili bakanlar haksız yere önergelerle suçlanıyor'

AK Parti Çanakkale Milletvekili Ayhan Gider, "Gensoruya yüce Meclisin olumlu oy vermeyeceğini düşünüyorum. Hanımı haykırarak Sokrates'e bağırır 'Ama sen suçsuzsun, suçsuz yere idam ediliyorsun.' Sokrates de buna karşılık şöyle bir cevap verir; 'Suçlu olarak idam edilmemi mi isterdin.' Allah'tan ki AK Partili bakanlar haksız yere önergelerle suçlanıyor bizde bununla gurur duyuyoruz." dedi.

TBMM Genel Kurulunda, CHP'nin, "tarım kredi kooperatiflerinin zarara uğratıldığı" gerekçesiyle Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik hakkında verdiği gensoru önergesinin gündeme alınıp alınmayacağına ilişkin görüşmelerde, AK Parti Grubu adına konuşan Gider, gensorunun, parlamenter sistemin ciddi bir müessesesi olduğunu bildirdi.

Parlamentonun hükümeti denetleme biçimi olan gensorunun hükümeti düşürebilecek hassasiyete sahip olduğunu belirten Gider, "Sistemin içerisine gensoruyu koyanlar çok ciddi bir durumu öngörmüş, sistem tıkanmasın, eğer hükümet üzerine düşeni yapmıyorsa Meclis yapsın. Ne yazık ki fiiliyat bu çok fazla da bu böyle uygulanmıyor. İkinci meşrutiyetten bu yana 494, Cumhuriyet döneminden bugüne 432 tane. Bu 432 gensorudan yalnız 6 tanesi kabul görmüş. Topluma göre israf haramdır. Eğer muhalefet bu gensoruları Meclisi çalıştırmamak ya da bakanlık çalışanlarının motivasyonunu kırmak istiyorsa başımız gözümüz üstüne." ifadesini kullandı.

Gider, tarımın önemli bir sektör olduğunu, toplumun tamamını kaplamadığını vurguladı. Yurt genelinde 3 milyon tarım işletmesinin olduğuna işaret eden Gider, sosyal sebeplerden dolayı şehirlerde oturan, maaşlı başka işlerde çalışan ancak geçimini köydeki tarımsal üretime bağlayan ciddi bir kesimin var olduğunu anlattı.

"Tarımın sorunları köklüdür, köklü çözümler gerektirir." diyen Gider, AK Parti olarak 15 yıldır bunun farkında olarak hareket ettiklerini belirtti.

Türkiye'nin, tarımda Avrupa'nın en büyük gücü olduğunun altını çizeren Gider, şöyle devam etti:

"Tarım ürünleri ihracatımız 3.7 milyar dolardan 16.3 milyar dolara çıktı. Bitkisel üretim 120 milyon tona çıktı, hayvansal üretim 23.5 milyona çıktı. Sığır sayımız yüzde 44 oranında, küçükbaş hayvan yüzde 29 arttı. Milli tarım projesinde iki önemli faktör vardır. Bunlardan ilki gıda güvenliğini sağlamak diğeri yerli ve yeterli üretimi gerçekleştirmektir. Tarım topraklarını kanuna uygun büyük tarımsal ovalarımızı tarımsal sit alanı kapsamına aldık. Toprak ve su kaynaklarımızın korunmasını sağlayan çalışmaları da destekliyoruz."

Gider, 1990'lar ve 2000 başında Dünya Bankası ve IMF'nin kooperatiflerin kapatılması gerektiğini söylediğini, borçlar nedeniyle Tarım Kredi Kooperatiflerinin tasviye aşamasında bulunduğunu, 80 bin çiftçi hakkında icra başlatıldığına değinerek, 2003'teki yeniden yapılandırma, 2007'de çiftçilerin borçların silinmesiyle devletle milletin barıştığını bildirdi.

Gider, bugün Tarım Kredi Kooperatifleri o halden bu hale geldiyse onları yönetenleri tebrik etmek gerektiğini söyledi.

İddialardan birinin Tarım Kredi AŞ'nin zarar etmesi olduğuna, bununla ilgili 38 hukuk dosyası, 35 icra dosyası, 2 savcılık takibatı ve bir ceza davası bulunduğuna dikkati çeken Gider, şu görüşlere yer verdi:

"Sayın Bakanım, hakkınızda verilen önerge ve iddiaların, bırakın haklılığını, dayanaktan ve tutarlılıktan bile uzak olduğunu muhalefeti dinleyerek hep birlikte gördük. Ben bu gensoruya yüce Meclisin olumlu oy vermeyeceğini düşünüyorum. Konuşmamı, Sokrates'in idam edilmeden önce söylediği şu sözlerle tamamlıyorum. Hanımı haykırarak Sokrates'e bağırır 'Ama sen suçsuzsun, suçsuz yere idam ediliyorsun.' Sokrates de buna karşılık şöyle bir cevap verir; 'Suçlu olarak idam edilmemi mi isterdin.' Allah'tan ki AK Partili bakanlar haksız yere önergelerle suçlanıyor bizde bununla gurur duyuyoruz."

Bunun üzerine söz alan CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, 20 yılın en kötü tarım politikasının 2016'da sunulduğunu savunarak, "Ortada bir yalan öyküsü varsa elbette dönüp kendinize bakmanız lazım." ifadesini kullandı.

Laf atılması üzerine AK Parti sıralarına ilerleyen Sarıbal'ı, CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, yerine oturttu.

Görüşmeler devam ederken Başbakan Binali Yıldırım, Genel Kurula gelerek, ön sıralardaki milletvekilleriyle tokalaştı. Yıldırım, daha sonra görüşmeleri izledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber