TTK, ders çizelgesini bir kaç hafta önce değiştirmeliydi

Haftalık ders çizelgelerini birkaç hafta önce değiştirseydiniz ve ona göre norm ayarlaması yapsaydınız olmaz mıydı?

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 14 Haziran 2017 10:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
TTK, ders çizelgesini bir kaç hafta önce değiştirmeliydi

MEB daha birkaç gün önce 2017-2023 Öğretmen Strateji Belgesi yayımladı. Tabii ki çok tartışıldı ve tartışılacak da.

Sadece birkaç hafta önce atılması gereken adımlar atılmış olsa belki de binlerce öğretmen, öğrenci mağdur olmayacakken maalesef tren kaçırıldı.

Hemen örneklerle söyleyelim yanlışlıkları:

Haftalık Ders Çizelgeleri Değişti http://www.memurlar.net/haber/674248/

Peki neler değişti?

Biyoloji dersi 3 saat olan sınıflarda 2 saate düşürüldü

Felsefe dersi sadece 10 sınıfta zorunlu iken 10 ve 11. Sınıfta zorunlu

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersleri 1 saat iken 2 saate çıkarıldı.

1 saat olan Görsel Sanatlar/Müzik Dersi 2 saate çıkarıldı.

Yeni seçmeli dersler eklendi.

Bunlar değişti de ne oldu?

Bu değişikliklerin anlamı örneğin okullarda Görsel Sanatlar/Müzik ile Din Kültürü Ahlak Bilgisi Normlarının artması, Biyoloji Normlarının düşmesi demek.

Tabii ki her okulda ders yükü değişecek ama norm değişmeyecek, bazı okullarda ise norm değişecek ama bu değişiklik bile belki yüzlerce belki binlerce öğretmeni etkileyecek.

Seçmeli derslerde eklemeler var fakat öğrencilerin ders seçimi tamamlandı. Öğrenci ve öğretmen haklı olarak soruyor ne olacak diye? Eylül'de de değiştirme şansı var. Bu da normu etkiler ama nafile.

Okulların dönüşümü tamamlanmadı.

Bugün itibariyle bir okulunun ikili iken tekli eğitime geçirileceğini, okulun kapanıp başka okula dönüşeceğini söyleyenler var. Bu da normu çok etkiler.

Fen ve Sosyal Bilimler Liselerine hatalı atamalar yapıldı.

Evet bakanlık açıklamasına rağmen Fen ve Sosyal Bilimler Liselerine atamalar yapıldığı söyleniyor. Üstelik tercihinde çıkarıldığı halde atama yapılan olduğu iddiası var. Yani sistem yanlış kurgulanmış. Oraya giden öğretmenin atamasını iptal etseniz nereye vereceksiniz? Tercihlerinden birine verdiğinizde oraya giden ne olacak?

Norm Fazlası Olan Okula Atama Yapıldı...

Bazı illerde örneğin norm 2 okulda 3 öğretmen var biri tayin isteyip gidiyor. Yerine biri atanıyor. Yani yine fazlalık oluşuyor.

Emekli olacak öğretmenlerin kadroları?

Öğretmenler haklı olarak emekli olacak öğretmenlerin kadroları boş gösterilse bir çok öğretmen il içi atanacak diyorlar. Haklılar ama duyan yok. Yönetmeliğe

" Emeklilik başvurusu yapanların kadroları ilçe/il emrine çekilir. Bunlardan emeklilikten vazgeçen ya da herhangi bir nedenle emekli olamayanlar boş ise eski kurumlarına, değil ise ilçe/il genelinde boş olan bir kuruma atamaları yapılır"

Şeklinde bir ibare eklense yeterli.

İl dışında zorunluda çakılı kalanlar adeta isyanda.

İl dışı yer değiştirmelerde ne kadar kadro açılacak belli değil. Ama kadrolar da iyice sıkıştı. Bazı illerde bazı alanlarda açık bulunamıyor. Emeklilerden boşalacak kadrolar da değerlendirilmeyince sorun çözülemiyor. Zorunluda çakılı kalanlarla ilgili alınan tedbir de yok. MEB bu sistem ile daha fazla gidemez.

İl içi/İl Dışı ve Norm Fazlası İçin Yöneticiler de değerlendirilmeli idi

Yönetici görevlendirmeleri bitirilebilmiş olsa idi onlardan boşalacak binlerce kadro da yer değiştirmelerde kullanılabilirdi ama plansızlık olunca maalesef?

Normlar güncel değil?

Yıllardır söylediğimiz halde ikna edemediğimiz; biz 2017-2018 için atama yapıyoruz ama bizim normlarımız 2016-2017. Bu yanışlıktan dönmediğimiz gibi muhtemel durumları da değerlendirmiyoruz. Okul ikili iken tekliye geçmiş yani 30 öğretmenli okulun normu 15 e düşecek ama biz halen orada var olan bir boşluğa bile atama yapıyoruz. Gelen kişi yüksek puanlı ise o okuldan birini daha fazlaya çıkarıyor.

Aynı şekilde yukarıda saydığımız ders çizelgeleri ve diğer durumlar nedeniyle de normda değişiklik olacak ama biz atama yapmamamız gereken (normu azalacak) kuruma atama yaparken ihtiyaç olacak okulu da dolu gösteriyoruz.

Anadolu ve Çok Programlı Anadolu Liseleri

Son anda sisteme bile yansıtılmadan Çok Programlı Anadolu Liselerinden Anadolu Programı Kaldırıldı? Okul yeni kod ile Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi oldu. Tercih eden öğretmenlerin tercihleri silindi başvurudan sonra. Ve meslek lisesi yapılan bu okulları tercih edip gitmek isteyenler ne oldu belli değil? Sosyal Bilimler/Fen ve Anadolu Liselerinin kontenjanları düşürüldü. Diğer liselerde artış var bu bile çok şeyi değiştiriyor ama dinleyen, çözen yok.

Ve şimdi tekrar soralım.

Haftalık ders çizelgelerini birkaç hafta önce değiştirseydiniz ve ona göre norm ayarlaması yapsaydınız, okul dönüşümlerini (tür ve normal/ikili) birkaç hafta önce tamamlasaydınız, birkaç hafta önce Fen/Sosyal Bilimler Liselerine öğretmen alımı ile ilgili mevzuat düzenlemesi yapsaydınız... dınız dınız dınız... olmaz mıydı?

Şimdi yaptığınız bu hatalar, birimler arası diyalog eksikliği bir çok öğretmeni, öğrenciyi veliyi mağdur edecek. Sonra biz geleceği planlıyoruz diyeceksiniz.

Sayın TEKİN, Sayın YILMAZ MEB'deki en büyük sorun nedir biliyor musunuz? Ne öğrenci ne öğretmen ne de veli önünü göremiyor. Çünkü paydaşları yönetenlerin öngörüsü yok. Güvenleri kalmadı. Seneye Allah Kerim demekten başka çareleri yok. Seneye ne olacak belirsizliğini yaşamak istemiyorlar. Geleceği güvencede olsun, yorgun bir günün sonrasında uyuyup sabah kalktıklarında adeta hayatları alt üst olsun istemiyorlar.

En büyük sorun budur ve maalesef bunu başarmak zor değil, bu ülkenin buna maddi, manevi gücünün yanı sıra insan gücü, beyin gücü de var. Atacağınız adımı sonuçlarını lütfen düşünerek atın bu en önemli çözüm, bir de olaylara aman az kişi etkilenir diye değil bir kişinin bile etkilenmeyeceği bir anlayışla yaklaşın.

Peki bunca sorunlardan kim sorunlu?

Bu sorunlardan organizasyonu yapması gereken sorumludur. Her genel müdürlük kafasına göre takılırsa sorumlu, işin organizasyonundan sorumlu olandır.

Talim Terbiye zamansız haftalık ders çizelgesi değiştirirse normcu ne yapsın? Ya da suçlu kim? Bu durumda İnsan kaynakları atamalarda nasıl tedbir alsın? Sistem kurgulayıcıya (MEBBİS) doğru yönlendirme yapılmazsa onun suçu ne? İlköğretim, Ortaöğretim, Mesleki ve Teknik Eğitim,Din Öğretimi Genel Müdürlükleri dönüşümünü zamanında yapmazsa atamalardan sorumu olanın suçu ne? Fen ve Sosyal Bilimler Liseleri için yargı bir yıl önce karar verdiği halde düzenleme yapılmıyorsa suçlusu kim?

İşte organizasyon bozuk olunca sorun da çok oluyor. Zaten lanet bir darbe girişimi yüzünden sorunlarla başlayıp sorunlarla devam eden ve sona eren eğitim öğretim yılı sonunda bile eldeki durumları düzeltip moral, motivasyonu arttıramıyorsak daha ne diyelim...

Maksut BALMUK

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber