Kansere yerli çözüm

Kanser tedavisinde kullanılmak üzere yerli biyobenzer ilaç molekülü geliştirmek için hazırlanan SİMAB projesi, TÜBİTAK'tan destek aldı. 4 yıl sürmesi planlanan proje sonunda Türkiye'nin bu alandaki dışa bağımlılığının azaltılması hedefleniyor

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 15 Haziran 2017 08:35, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57
Kansere yerli çözüm

İLKO İlaç ve Sabancı Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi'nin (SUNUM) kanser tedavisinde kullanılması amacıyla yerli biyobenzer ilaç geliştirmek üzere birlikte hazırladığı SİMAB projesi, TÜBİTAK'tan destek aldı. Türkiye, yaklaşık 4 yıl sürmesi planlanan proje sonunda küresel ilaç endüstrisinin geleceği olarak gösterilen biyoteknolojik pazarın bir oyuncusu haline gelecek. Proje sonunda, biyoteknolojik yöntemlerle üretime hazır olacak ürün, kolon, akciğer, yumurtalık, rahim ağzı ve böbrek kanserlerinde kullanılabilecek ve etkin tedavi sağlayacak.

İLAÇ MOLEKÜLLERİNİ ÜRETEBİLECEĞİZ

SUNUM araştırmacılarından Yrd. Doç. Dr. Tolga Sütlü, biyoteknolojik ilaç veya biyofarmasötiklerin, moleküler biyoloji biliminin gelişmesiyle birlikte yakın dönemde üretilmesi mümkün hale gelmiş bir ilaç grubu olduğu bilgisini paylaştı. Sütlü, bu ilaçların, kanserin tedavisi için sadece tümör hücrelerinin ve bu hücrelerle ilişkili önceden belirlenen moleküllerin özel olarak hedeflenebilmesi amacıyla genetik mühendisliği teknikleriyle tasarlandığını aktardı. İLKO İlaç Genel Müdürü Hatice Öncel de geliştirecekleri ilacın, jenerik ürününün şu anda kamuya maliyetinin 162 milyon TL civarında olduğunu kaydetti. Öncel, "Bu ilacın yerli olarak geliştirilmesiyle birlikte kamu üzerindeki büyük yük ortadan kalkacaktır" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber