Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü zorunlu bağış kaldırılınca adeta çöktü

Haber Giriş : 22 Mayıs 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kamu kurum ve kuruluşlarındaki rüşvet suçlamalarına adı en çok karışan kurum olan Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü (TKGM), zorunlu bağışı kaldıran kanunun yürürlüğe girmesiyle adeta çöktü.

Hizmetlerinin çoğunu halktan aldığı bağışlarla yaptığı ortaya çıkan TKGM bünyesindeki tapu sicil müdürlükleri, bağış yasağıyla birlikte kartuş alacak para bile bulamaz hale geldi. Hükümetin yeterli ödenek ayırmadığı için bugüne kadar bağışlarla ayakta durmayı başaran tapu sicil müdürlükleri, bağış yasağıyla birlikte, kira, elektrik telefon, posta ve ısınma gibi zorunlu ihtiyaçlarını da karşılayamıyor. Teşkilatın özellikle taşra birimleri, bilgisayar yazıcılarına ?kartuş' alamadığı için sicil kayıtlarını daktiloyla yazmaya başladı. Acil işlemlerden olan tapu defterleri de parasızlık yüzünden ciltlenemiyor. Kurumda, giderlerin düşürülmesi için diğer kamu kurumlarıyla yapılması gereken yazışmalar da kesilmiş.

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü teşkilatlarındaki gelinen son durumu değerlendiren Genel Müdür Zeki Adlı, yılda 600 trilyonun üzerinde Hazine'ye gelir sağlayan teşkilatının 2004 yılı içerisinde zorunlu giderler için bütçeden ayrılan 2,7 trilyon lira ile sağlıklı bir hizmet verilmesinin mümkün olmadığını kaydetti. Adlı, ?12 bin kurum çalışanıyla yılda ortalama 3 milyon işlem yapmaktayız. Bu işlemlerin tarafı olan vatandaş sayısı ise 15 milyonu buluyor. Devletin sorumluluğu altında, mülk mülkiyetini sağlamakla sorumlu olduğumuz düşünüldüğünde, durumun vahameti daha iyi görünecektir.? dedi.

Kartuş parası bulamayan müdürlüklerin artık bilgileri daktiloyla yazmaya başladığını anlatan Adlı, ?Tapu müdürlükleri kırmızı alarm vermeye başladı.? dedi. Ülke genelinde 1.003 tapu sicil müdürlüğü, 325 kadastro müdürlüğü ve 598 kadastro şefliği bulunan TKGM, 12 bin çalışanı ile hizmet veriyor. Hükümet bu yıl kurumun cari (zorunlu) giderlerine bütçeden toplam 2,7 trilyon lira ayırmış. Bütçenin teşkilata dağılması halinde, bir müdürlüğe tüm giderlerin karşılanması için aylık 116 milyon lira düşüyor. Yılın ilk diliminde bu paranın yarısı kuruma ödendiği için teşkilatlara aylık 58 milyon lira gönderilmiş. Kadastro ve sicil müdürlüklerinin bu para ile kira, elektrik, su, ısınma, aidat, telefon, pul, cilt yapımı, bilgisayar sarf malzemeleri ve kırtasiye gibi zorunlu giderleri karşılaması gerekiyor. Genel Müdür Zeki Adlı ise kurumun ihtiyaçlarının ancak 11,6 trilyon liralık kaynak ile karşılanacağını belirtiyor. İşleri yürütmekte zorlanan TKGM, ?zorunlu harcamalara ilişkin? hazırladığı bir raporla hükümetten acil müdahale istedi. Bayındırlık ve İskan Bakanı Zeki Ergezen'e Bakanlar Kurulu'na getirmesi yönünde hazırlanan raporda, ihtiyaç duyulan 11,6 trilyon liralık ödeneğin genel bütçeden ek bütçe olarak verilmesi istendi. Bunun mümkün olmaması halinde ise eskiden olduğu gibi, vakıf ve dernekler kanalıyla bağış toplamasının önünün açılması istendi

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber