Atama izinleri yetersiz, kurumlar arası tayin isteyenler bu kurumlara başvurmalı!

2017 yılı Bütçe Kanunu ile atama izinleri ciddi sayıda düşürüldü. Naklen atama ile kurum değiştirecekler bu kurumlara başvurmalı !

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 23 Haziran 2017 00:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Atama izinleri yetersiz, kurumlar arası tayin isteyenler bu kurumlara başvurmalı!

Bilindiği üzere, kamuya bir yılda ne kadar memur ataması (sözleşmeli alımlar hariç) yapılabileceğinin sınırı bütçe kanununda belirlenmektedir.

Bu kapsamda, 24 Aralık 2016 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 2017 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanununa ekli "İ" cetvelinde ; "Açıktan veya nakil suretiyle; 78 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 5 inci maddesinin birinci fıkrası kapsamında öğretim üyeleri hariç olmak üzere boş öğretim elemanı kadrolarına 4000, 190 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 7 nci maddesinin birinci fıkrası kapsamında serbest memur kadrolarına 5000 olmak üzere, yapılabilecek toplam atama sayısı sınırı 9000 adettir. Gençlik ve Spor Bakanlığı, Spor Genel Müdürlüğü ve Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğüne ait serbest memur kadrolarına, diğer kamu kurum ve kuruluşlarından nakil suretiyle yapılacak atamalar bu sayı sınırlamasına tabi tutulmaz. Ayrıca, yükseköğretim kurumlarının boş öğretim elemanı kadrolarına 2016 yılında emeklilik, ölüm, istifa, nakil, eğitimin tamamlanması veya başarısızlık sonucu kurumlarından ayrılan araştırma görevlisi sayısı kadar daha açıktan veya nakil suretiyle atama yapılabilir." hükmü yer almıştır.

Diğer taraftan, 13/12/1983 tarihli ve 190 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 7 nci maddesinde, "Bu kanun hükmünde kararnamenin 2 nci maddesinde belirtilen kamu idare, kurum ve kuruluşlarının serbest memur kadrolarına yapabilecekleri açıktan atama sayıları ve diğer kamu idare, kurum ve kuruluşlarından yapabilecekleri nakil sayıları toplamının merkezi yönetim bütçe kanununda gösterileceği, bu sayının kamu idare, kurum ve kuruluşlar itibarıyla dağılımı, kullanımı ve diğer hususların Devlet Personel Başkanlığının bağlı olduğu Bakan ile Maliye Bakanının birlikte teklifi üzerine Başbakan onayı ile belirleneceği" hükme bağlanmıştır.

Bu hüküm doğrultusunda 5 bin atama izninden 1050 adedi öncelikle 07 Mart 2017 tarihinde, geri kalanı ise 18 Mayıs 2017 tarihi itibarıyla idarelere Başbakanlık onayıyla dağıtılmıştır.

ATAMA İZİNLERİ YETERSİZ, ÜÇ KURUM SINIRSIZ NAKLEN MEMUR ALIYOR !

Kamu kurumlarına dağıtılan az sayıdaki atama izinleri genellikle yönetici kadrolarına naklen atamalar, üst yönetimden referanslı memurların kurumlararası atamaları ve bir kısmı da KPSS atamaları için kullanılmaktadır.

Dolayısıyla, kamuda halen memur olup; eş durumu, sağlık durumu, eğitim durumu vb. sebeplerden ötürü kurum değiştirmek durumunda olanlar atama izinlerinin yetersizliği sebebiyle muvafakat talebinde bulunacak kurum bulmakta zorlanıyor.

Bu bakımdan, 26 Aralık 2016 tarihli haberimizde detaylıca anlattığımız konuyu halen bu düzenlemeden haberdar olmayan ve aile birliği, sağlık durumu gibi durumları sebebiyle acil şekilde atama bekleyenler memurlar için yeniden duyuralım.

2017 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanununa göre, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Spor Genel Müdürlüğü ve Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğüne diğer kamu kurum ve kuruluşlarından naklen yapılacak atamalar atama izni sınırlamasına tabi tutulmamıştır. Bu kurum kadrolarına diğer kurumlardan naklen memur alımı yapıldığında, bu kurumlara tahsis edilmiş olan atama izni sayısında (150 atama izni) düşüş olmayacaktır. Daha da özeti, bu üç kurum istediği kadar sadece bu yıl naklen memur ataması yapabilecektir.

Özellikle artan üniversite öğrencisi sayısına paralel olarak açılan devlet yurtlarında ciddi sayıda yurt yönetim memuru ihtiyacı bulunmaktadır. Dolayısıyla, zorunlu sebeplerden dolayı kurum değiştirmesi gereken kamu görevlilerinin Gençlik ve Spor Bakanlığı, Spor Genel Müdürlüğü ve Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğüne 2017 yılına özel olmak üzere daha kolay bir şekilde naklen atanabileceklerini yeniden hatırlatıyoruz !

Yavuz Selim KAPLAN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber