69 yıl sonra Türk uçağı Paris Havacılık Fuarı'nda

DÜNYANIN en büyük havacılık fuarı olan Paris Air Show, 100 milyar dolarlık satış hedefi ile kapılarını açtı. Türkiye fuara 69 yıl sonra kendi tasarladığı hava aracı ile katıldı. Toplam 91 ülkeden, 1800'ün üzerinde şirketin katıldığı fuar, sivil, askeri ve uzay dalında en büyük havacılık organizasyonu olma özelliğine sahip.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 19 Haziran 2017 17:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye Paris Havacılık Fuarı'na ilk kez 1948 yılına Türk Hava Kurumu Uçak Fabrikası'nda tasarlanan THK13 uçan kanat planörü ile yer almıştı. 69 yıl sonra Türk Havacılık ve Uzay Sanayi (TAI), fuara özgün tasarımlar Hürkuş eğitim uçağı, T625 helikopteri, silahlı ANKA-S İnsansız Hava Aracı ve T129 ATAK helikopterini getirdi. Hürkuş'un test uçağı, yaptığı gösteri ile dikkatleri çekti.

SOLOTÜRK'ün kurucu pilotu olan, TAI Test Pilotu Murat Keleş, toplam 6 dakika süren gösterisinde uçağın performansını sergiledi. Sahanın kısıtlı olduğunu söyleyen Keleş "Havacılık fuarının yakında Charles de Gaulle Havalimanı ve yerleşim birimi olduğu için kısıtlı bir hava sahasında gösteri yapıyoruz. Keskin dönüşler, loop (takla) ve tono (çevresine dönme) hareketi sergileyecek Hürkuş'la 7G'lik manevralar yaparak performansını göstermeyi hedefliyoruz" dedi.

TESLİMAT YIL SONU BAŞLIYOR

Hürkuş'un önce Hava Kuvvetleri için geliştirilen B modeli yıl sonunda teslim edilecek. 2018 sonuna kadar toplam 15 adet Hürkuş B Hava Kuvvetleri'nde eğitim amaçlı kullanılacak. Bunu Hürkuş C olarak adlandırılan silahlı model izleyecek. Halen alım görüşmeleri devam eden Hürkuş-C'de 12'si kesin 12'si de opsiyon toplam 24 adet uçağın Kara Kuvvetleri'ne alımı gerçekleştirilecek.

Tolga ÖZBEK

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber