Önce Kazan'a darbe yapılmış

Darbe girişiminde FETÖ'cülerin merkez yaptığı Akıncı Üssü'nün bulunduğu Kazan'da, aylar öncesinden bürokrasi dizaynı yapıldığı ortaya çıktı. Rahat hareket etmek isteyen FETÖ'cülerin kendilerinden olmayanları tayinle ilçeden gönderdiği belirlendi

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 20 Haziran 2017 09:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Önce Kazan'a darbe yapılmış

Haluk Karakaya

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ), 15 Temmuz darbe girişiminin merkezi olan Akıncı 4'üncü Ana Jet Üs Komutanlığı'nın bulunduğu Kazan ilçesinde bürokrasi ayarı yaptığı ortaya çıktı. Kazan'da kritik kurumların başına kendi adamlarını getirmek ve darbecilerin ilçeyi rahatça kullanmasını sağlamak için FETÖ'nün aylar öncesinden çalışmalara başladığı belirlendi. Aylar öncesinden Kazan bürokrasisini dizayn etme çalışmalarına başlayan FETÖ'cülerin, darbe girişimi sırasında herhangi bir engelle karşılaşmamak için ilçede örgüt üyesi olmayan ciddi görevlerdeki bürokratları tayin yoluyla uzaklaştırdıkları saptandı.

KAYMAKAMI GÖNDERDİLER

Bunlardan biri de ilçe kaymakamının 2 ay önceki tayini oldu. Tayin edilen Kazan Kaymakamı Murat Duru, Kayseri Develi ilçe kaymakamlığına atandı. Ancak Duru'nun yerine Kazan ilçesine atama yapılmadı. Kazan ilçesinde 15 Temmuz'da kaymakamlık makamı boştu ve bir başka ilçe kaymakamı uzaktan vekalet ediyordu. İlçeye darbe girişiminden günler sonra atama yapıldığı öğrenildi.

FETÖ'CÜLER YERLEŞTİRİLDİ

Yine ilçede kritik bazı kamu kurumlarında çok sayıda üst düzey bürokratların da darbe girişiminden kısa süre önce tayinlerinin çıkartıldığı tespit edildi. Tayinlerle örgüt tarafından tehdit görülen bürokratlar Kazan'dan uzaklaştırılırken, başta emniyet olmak üzere kritik bazı noktalara ise FETÖ'cüler yerleştirildi. Bunlardan biri de, darbe girişiminde etkin görev yapan Kazan İlçe Emniyet Müdürü Murat Sansar oldu.

MÜDÜR, ÖKSÜZ'Ü KURTARDI

Sansar, İlçe Emniyet Müdürlüğüne, darbe girişiminden aylar önce, Eylül 2015'te atandı. FETÖ soruşturması kapsamında tutuklanan Sansar, Adil Öksüz'ün serbest bırakılmasında etkin görev üstlendi. Sansar'ın, Öksüz'ün Batı Adliyesi'ne götürülmesini sağlayan kişi olduğu öğrenildi. Sansar'ın, Öksüz'ün gözaltına alınmasından serbest bırakılması önceden ayarlanan Sincan Adliyesi'ne götürülüşüne uzanan süreçteki tüm saha koordinasyonunu sağladığı bildirildi. 15 Temmuz gecesi, Öksüzle birlikte gözaltına alınan diğer darbeciler Ankara Adliyesi'ne götürülürken, Öksüz'ün Batı Adliyesi'ne götürülmesi dikkat çekmişti. Askerin sivil imamlarla birlikte yürüttüğü darbe girişiminde Akıncı Üssü'nün merkez olarak seçilmesinde de dikkat çeken bir ayrıntı ortaya çıktı.

TAİ'NİN SOSYAL TESİSLERİ CEZBETTİ

Akıncı Üssü'nün, sosyal tesisleri gelişmiş ve kullanıma uygun olan TAİ ile aynı kampüs içinde olması nedeniyle tercih edildiği değerlendiriyor. Örgüt üyelerinin darbe başarıya ulaştığında buralarda konaklayacakları belirtildi. Başarılı olunması durumunda devamındaki çalışmaların buradan yürütülmesinin planlandığı ve bu tesisi en uygun üs olarak tercih ettikleri bildirildi.

BAŞKAN YARDIMCISI TUTUKLANDI

Öte yandan Ankara genelinde düzenlenen ByLock operasyonunda çok sayıda kamu kuruluşunun yanı sıra Kazan Belediyesi'nde de önemli gözaltılar olmuştu. ByLock kullandığı gerekçesiyle Belediye Başkan Yardımcısı Orhan Yazıcı da tutuklanmıştı. Yazıcı, 14 Nisan'da ise Belediye Başkan yardımcılığı görevinden alınmıştı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber