Atatürk'e hakaretten aranan, Hasan Akar tutuklandı

Bakırköy 18. Asliye Ceza Mahkemesi'nce "Atatürk'ün hatırasına alenen hakaret ile halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik" suçlarından yargılanan Hasan Akar'ın, "suçun vasfı, mahiyeti, mevcut delil durumu, kuvvetli suç ve kaçma şüphesi" bulunması nedeniyle tutuklanmasına karar verildi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 20 Haziran 2017 14:12, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Bakırköy 18. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, hakkında tutuklamaya yönelik yakalama kararı bulunan Hasan Akar, avukatıyla katıldı.

Duruşmada savunma yapan Akar, söylediği sözleri hatırlamadığını, bu sözler konusunda üslubunun yanlış olduğunu ifade ederek, ''Bazı kitaplarda böyle olduğu için konuşmamda bu kitaplardan nakil yaptım. Nutuk, Tarihi Gerçekler, Cami Kıyımı gibi buna benzer kitaplar ve internette dolaşan belgeler bu şekilde geçtiği için ben bu beyanları naklettim. Dini hassasiyetim ve araştırmacı oluşumdan dolayı bana soru sordular, ben bunlara yanıt verirken o atmosfere göre söylediğim yanlış olan bir üslupla ifade edilmiştir. Benim bu milletin ahlakına ve ilmine pozitif yönde vesile olduğum binlerce saat nasihatımın içinden söz konusu videodaki üslubumdaki kusuruma müsamaha ile bakacağınızı ümit ediyorum.'' dedi.

Provokasyon amacıyla videonun internete servis edildiğini savunan Akar, videonun yayınlanması konusunda kendisinden müsaade istenmediğini, bu şekilde internete servis edildiğini söyledi.

Akar, savunmasını şöyle sürdürdü:

''Kırıkhan'daydım. Yakalama kararından dolayı serbestliğim olmadığı için hukuki girişimlerde bulunamadım. Youtube'da yayınlandığını duydum. Bilerek böyle bir konuşma yapmadım. Ben kitapları naklettim. Sağdan soldan topladığım bilgileri naklettim. İnternetten malum videoların silinmesini ve üzerime isnat edilen suçun kaldırılmasını talep ederim. Bu konuşmadaki üslubum yanlıştır. Bilerek böyle bir suç işlemedim. Referandumdan 1 ay önce bana telefon geldi. Bakırköy'de çay bahçesinde kim olduğunu bilmediğim, kod isim kullanabilir, biriyle görüştüm. FETÖ'cüler bu şekilde kod isim kullanmaktadır. Bana FETÖ aleyhindeki konuşmaları silmemi ve 2-3 dakika lehine konuşmamı ve referandumda 'hayır' deme şartıyla bir şey yapmayacaklarını söyledi. Fakat böyle yapmazsam hiçbir itibarımın kalmayacağını söyledi. Kim olduğunu bilmiyorum. 2012'de 'Münafık' diye FETÖ ile ilgili bir konuşmam vardı. Onu kaldırmam istendi. Ben de kızdım, kalktım. Başıma bu geldi. Ankara takipsizlik kararı verip, video kaldırıldıktan sonra bu şekilde yeniden işleme koydular. Ben bundan şüpheleniyorum.''

Akar'ın avukatı Mustafa Arıboğa da müvekkilinin yıllardır dini sohbetler yaptığını, belli bir gruba hitap ettiğini, videonun kaldığı sitenin 3-4 kere çökertildiğini, videonun asıllarının bulunamadığını, videonun yayınlanış ve suçun işleniş tarihi itibarıyla Atatürk'ü Koruma Kanunu kapsamında suçun işlendiğini düşünmediklerini belirterek, halkı kin ve düşmanlığa tahrik suçunun oluşmadığını, olayın bu suçla alakası olmadığını savundu.

Avukat Arıboğa, daha önce takipsizlik kararı verilen bir suçla ilgili yeniden bir soruşturma açılamayacağını ifade ederek, ''Müvekkilim pişman ve üzgün olduğunu, üslubunun kendisine yakışmadığını ifade etmiştir. Tutuksuz yargılanmasını talep ediyoruz. Basın tarafından mahkemeye uygulanan dolaylı bir baskı var. Müvekkilimin bugüne kadar mahkemeye getirilmeyişinin nedeni, basının bu haksız baskısının dinmesinin beklenmesiydi.'' diye konuştu.

Duruşmada tanık olarak dinlenen İbrahim İpekoğlu da gönüllü olarak birkaç arkadaşıyla Hasan Akar'ı iman hakikatlerini anlatırken videoya çektiklerini, sosyal medyada ve sitede yayınladıklarını, Akar'ın ilmi, İslami ve iman konularında araştırmacı olduğunu, kendi aralarında yaptıkları sohbetleri çekerek, yayınladıklarını söyledi.

İpekoğlu, sitelerinin saldırıya uğrayıp çökertildiğini anlatarak, ''Hasan ağabey FETÖ ile ilgili işleri deşifre edince bir gün sonra sitemiz çökertildi. Video o nedenle ortalıkta kalmadı. Aradan 10 sene geçmiş olan bu video kumpas olarak verilmiştir, diye düşünüyorum. Biz bu videoyu yaptık ancak bizim istemimiz dışında aleyhine olarak yayınlandı. Biz yayınlamadık.'' dedi.

Dosyadaki CD'nin izlenmesi sonucunda, CD içinde TVNET'de yapılan bir açık oturumun görüntülerinin olduğu ve sanığın görüntülerde bulunmadığı tutanağa geçti.

Sanık Hasan Akar, ''Beraatimi istiyorum.'' dedi.

Avukat Arıboğa da ''Müvekkilimin tahliyesini talep ederim.'' diye konuştu.

Mahkeme, olaya konu olan ve Kanal D ile birçok televizyon kanalında 9 Mayıs 2017'de yayınlanan videonun Kanal D'den istenmesine ve videonun ne şekilde yayınlandığının, sanığın onayının alınıp alınmadığının sorulmasına karar verdi.

Suçun vasfı, mahiyeti, mevcut delil durumu, kuvvetli suç ve kaçma şüphesi bulunması nedeniyle mahkeme, Akar'ın tutuklanmasını kararlaştırarak, duruşmayı erteledi.

Akar, Metris Cezaevine götürüldü.

-İddianameden

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, şüpheli Hasan Akar olduğu söyleyen kişinin, 9 Mayıs 2017'de saat 19.00 sıralarında Kanal D ana haber bülteninde bir videosunun yayınlandığı ifade edildi.

Kolluk kuvvetleri tarafından şüpheli Akar'ın atılı suçlarla ilgili ifadesine başvurulmak üzere adresine gidildiği, bulunamadığı, atılı suçların niteliği göz önünde bulundurularak, Akar hakkında Bakırköy 1. Sulh Ceza Hakimliğince yakalama kararı verildiği belirtilen iddianamede, soruşturmaya konu videoda Mustafa Kemal Atatürk, annesi ve babası hakkında hiçbir tarihi belgeye, gerçekliğe, delile dayanmayan, açık küfür içerecek şekilde Atatürk'ün hatırasına alenen hakarette bulunduğu, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca aynı video ile ilgili olarak, videonun çekildiği alanın belli olmaması, videonun aleniyet kazanıp kazanmadığı hususunun anlaşılmaması gerekçeleriyle kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verildiği hatırlatıldı.

İddianamede, şu değerlendirilmelerde bulunuldu:

''Bu kararın cumhuriyet başsavcılığımız açısından bağlayıcılığının bulunmadığı, suça konu videonun birçok ulusal televizyon kanalında, yargı alanımızda bulunan Kanal D televizyon kanalında yayınlandığı, aleniyet kazandığı, dolayısıyla 9 Mayıs 2017'de yeni bir suçun ortaya çıktığı, Atatürk'ün hatırasına alenen hakaret suçu açısından eylemin sübuta erdiği, şüphelinin videosunun son kısmında 'biz toplama yapmışız, çıkarma yapmışız, biz fark ettiğimiz her şeyi planlamışız' diyerek videoyu çekmekteki amacının itibar suikastı olduğunu, toplumun bir kesiminin sinir uçları ile oynamayı, toplumu tahrik etmeyi amaçladığını açıkça ortaya koyduğu, dosya kapsamındaki tüm delillere göre atılı suçların şüpheli tarafından işlendiği, kamu davası açmaya yeterli delilin bulunduğu anlaşılmaktadır.''

İddianamede, şüpheli Hasan Akar'ın ''Atatürk'ün hatırasına alenen hakaret'' ile ''halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etmek'' suçlarından 2,5 yıldan 7,5 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması isteniyor.

Melike Gallenkuş

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber