'Samimi beyan gerekçesi' 10 kişi tahliye edildi

FETÖ soruşturması kapsamında, 2012'deki "Avukatlar İçin Adli Yargı Hakim ve Savcı Adaylığı Yazılı Yarışma Sınavı" sorularının sızdırıldığına ilişkin, 43'ü tutuklu 82 kişinin yargılandığı davada, 10 sanık adli kontrol şartı ile tahliye edildi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 20 Haziran 2017 21:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Samimi beyan gerekçesi' 10 kişi tahliye edildi

Fetullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ) yönelik soruşturma kapsamında, 2012'deki "Avukatlar İçin Adli Yargı Hakim ve Savcı Adaylığı Yazılı Yarışma Sınavı" sorularının sızdırıldığı iddiasına ilişkin, 43'ü tutuklu 82 sanığın yargılandığı davada, 10 kişi tahliye edildi.

Ankara 15. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya, tutuklu ve bazı tutuksuz sanıklar ile avukatları, yakınları katıldı.

Duruşmada, Adalet Bakanlığı, Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK), Maliye Bakanlığı ve ÖSYM'nin avukatları da müşteki olarak yer aldı.

Mahkeme Başkanı Muhammed Karaca, önceki duruşmalarda alınan ara karar gereği dava dosyasına gelen evrakı okudu. Sanık ve avukatlarının ek savunmalarının ardından, duruşma savcısının mütalaasını alan mahkeme ara kararını açıkladı.

Buna göre, "tutuklu kaldığı süre", "delillerin lehe değişme ihtimali" ve bazı sanıkların "samimi beyanları" gerekçe gösterilerek, 10 sanık adli kontrol şartı ile serbest bırakıldı.

"Sanıklara isnat edilen suçun vasfı ve mahiyeti" ve "adli kontrol şartlarının bu aşamada yetersiz kalacağı" gerekçesiyle diğer sanıkların tahliye talepleri reddedilerek, tutukluluk hallerinin devamına karar verildi.

Böylece dosyadaki tutuklu sanık sayısı 33'e düştü.

Tutuksuz sanıklardan bazılarının mal varlıkları üzerindeki tedbirin kaldırılmasını da kararlaştıran mahkeme, örgütün kriptolu haberleşme programı "ByLock"u kullandıkları belirlenen sanıkların yazım içerikleri, HTS kayıtları ve cep telefonun internet trafiğiyle ilgili bilgilerin Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumundan (BTK) istenmesine hükmetti.

Duruşma 20 Ekim'e ertelendi.

Davanın 6 Nisan'da görülen duruşmasında, 15 sanık tahliye edilmişti.

- İddianame

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, 2012'deki avukatlıktan hakim ve savcılığa geçiş sınavı sorularının FETÖ tarafından üyelerine sızdırıldığına ilişkin 82 kişi hakkında iddianame hazırlanmıştı.

Sanıklar, "terör örgütü üyesi olmak", "kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık" ve "resmi belgede sahtecilik" suçlarından 45 yıl 7'şer aya kadar hapis ile cezalandırılmaları talep ediliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber