İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Çin üzerinden bir tıkla gelen öldürücü zehirler

Zehir tacirlerinin 700'den fazla çeşidi olan 'Bonzai'yi satın alma trafiği ortaya çıktı. 'Araştırma Kimyasalları' adı altında uluslararası internet sitelerinde satılan 'kannabinoid' sentetik maddeler, ürün ve site adı yazılmadan gönderiliyor. Bu noktada denetimlerin arttırıldığı gümrüklerde, son 6 ayda 329 milyon TL'lik uyuşturucu yakalandı

Haber Giriş : 22 Haziran 2017 08:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Çin üzerinden bir tıkla gelen öldürücü zehirler

Madde bağımlılarının sokaklardaki içler acısı hali, uyuşturucuyu gündemin en üst sıralarına taşıdı. Önceki gün Karar'a konuşan Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi AMATEM Kliniği Sorumlu Hekimi Doç. Dr. Cüneyt Evren, son dönemlde yaygınlaşan iki tür uyuşturucu maddeye dikkati çekti. Bu maddelerden biri en az 700 türe sahip sentetik 'kannabinoid' maddeleri içeren bonzai çeşitleri. Diğeri ise uyuşturucu süsü verilmiş ve aslında zehirli kimyasalların püskürtüldüğü bitkiler. Zehirlerin daha önce evde bile yapıldığı ortaya çıkmıştı.

Peki yine diğer uyuşturucularda olduğu gibi öldürücü olan sentetik uyuşturucu 'bonzai' ve türevleri nasıl elde ediliyor? Emniyet birimleri, bonzai ve çeşitlerinin yapımında ana madde olan sentetik kannabinoidlerin yurtdışından getirildiğine belirtiyor. Maddeler farklı adlarla çeşitli ülkelerden internet üzerinden satın alınıyor. Uyuşturucu tacirleri bu maddeleri Türkiye'ye sokabilmek için çeşitli türde posta veya gemi ile kargo yöntemlerini deniyor. Bu maddeler, özel yöntemlerle tespit edilebiliyor. Öyle ki, Gümrük Bakanlığı'nın son 6 aydaki verilerine göre, gümrüklerde 329 milyon 443 bin TL değerinde uyuşturucu ve 2 milyon 38 bin değerinde de kimyevi madde ele geçirildi. Ancak yine de farklı isimler ve yöntemlerle bu maddelerin ülkeye girebileceği iddia ediliyor.

Bu maddelerin, 'Araştırma Kimyasalları' adı altında satışa sunulduğu internet sitelerinin bazıları ise adres olarak Çin'i gösteriyor. Dünyanın birçok noktasına çoğunlukla gemi ile kannabinoid çeşitleri satışı yapan sitelerde, sentetik kannabinoidlerin birçok çeşidi bulunuyor. 100 gramı 100 dolardan 2 bin dolara kadar çıkan kannabinoidlerin satışı kredi kartları ile yapılıyor. Uyuştucu ham maddesi olan ürünlerin gönderilişinde ise ürün adının ve internet sitesinin pakette yazılmayacağı vurgulanıyor. Zehir tacirleri, bir de ürünü adeta sadece kimyasal çalışmalar için gönderdikleri yönünde yanıltıcı mesajlar yazarak, kannabinoidi başka maddelerle karıştırmayın diye de bir not düşüyor. Uzmanlar ise bu tür ürünlerin satışını yapan internet sitelerine erişim yasağı getirilmesi gerektiğini vurguluyor.

İLK TESPİT HOLLANDA'DAN GELEN PAKETTE

Bu tür ürünlerin yurtdışından satışına ilişkin en çarpıcı tespitlerden biri de 2 ay önce yaşandı. Denizli Emniyeti, Hollanda'dan kargoyla gönderilen pakette, 400 gram bonzai hammaddesi olan kannabinoid ele geçirdi. Olayla ilgili uyuşturucu maddenin sahibi olduğu iddia edilen 4 kişi Isparta'da gözaltına alınarak tutuklandı.

ÖLÜM TACİRİ 'ENAYİ' YAKALANDI

Türkiye'nin gündemini meşgul eden bonzai zehirlenmelerinin bir yenisi daha Taksim'de yaşandı. Beyoğlu Emniyet Müdürlüğü'nün yan sokağında merdivenlerde baygın bulunan 24 yaşındaki üniversite öğrencisi genç kadının yardımına vatandaşlar koştu. Çevredekilerin ifadesine göre, genç kadın yarım saat önce yanına gelen alnında 'enayi' yazan dövme bulunan bir kişinin verdiği uyuşturucu maddeyi kullandı. Genç kıza uyuşturucu verdiği iddia edilen, alnında "Enayi" yazılı dövme bulunan Adem E. gözaltına alındı.

Kaynak: Karar Gazetesi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber