Jeotermal enerjiden ekonomiye 260 milyon dolarlık katkı

Jeotermal Elektrik Santral Yatırımcıları Derneğince (JESDER) Türkiye'deki jeotermal kaynaklardan üretilen elektrikle şu ana kadar ülke ekonomisine doğrudan 260 milyon dolarlık katkı sağlandığı belirtildi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 22 Haziran 2017 15:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Jeotermal enerjiden ekonomiye 260 milyon dolarlık katkı

JESDER'in Sektör Değerlendirme Raporunda, jeotermalden üretilen elektrikle yaklaşık 330 bin ton akaryakıt ve 1 milyar metreküp doğalgaz ithalatının azaltıldığı vurgulandı. Raporda ayrıca, halen kurulu güç üzerinden ödenen vergi ve yasal yükümlülükler ile birlikte jeotermal elektrik santrallerin ülke ekonomisine toplam katkısının 440 milyon doları bulduğu hesaplandı.

Yenilenebilir Enerji Kaynak Destekleme Mekanizması (YEKDEM) ile verilen alım garantisinin sektörün devamlılığı için gerekli olduğu belirtilen raporda, "Jeotermal elektrik santralleri hidroelektrik ve rüzgar enerjisi santrallerinden 2 - 3 kat, güneş enerjisi santrallerinden ise 5 kat daha fazla verimli. Jeotermale yapılan yatırımlarla ülke ekonomisine, temininde dışa bağımlı olunan doğalgaz ve benzeri kaynaklardan tasarruf edilmesi gibi sayısız katkı sağlandı. Böylelikle, Türkiye'de mevcut jeotermal kaynaklardan üretilen elektrikle ülke ekonomisine doğrudan 260 milyon dolarlık bir katkı gerçekleşti." ifadelerine yer verildi.

Raporda görüşlerine yer verilen JESDER Başkanı Ufuk Şentürk de jeotermal enerji santrallerinin, rüzgar, güneş ve su gibi diğer yenilenebilir enerji kaynakları ile çalışan rüzgar enerjisi santrali, güneş enerjisi santrali ve hidroelektrik santrallerine göre kurulum maliyetinin 3 ile 4 kat daha yüksek olduğunu belirtti.

YEKDEM'in jeotermal elektrik santrallerine ayırdığı teşvikin diğer yenilenebilir enerji kaynaklı üretimlere verilen destekle doğru orantılı olması gerektiğini vurgulayan Şentürk, "Türkiye'de kilovatsaat başına 10,5 dolar/cent alım garantisi var. Keşfedilmiş sahalar tükendiğinden, yeni saha keşiflerinin yapılması gerekiyor. Bu keşiflerin yatırımcılar tarafından ilgi çekebilmesi adına ilave teşvik uygulamalarının oluşturulması önemlidir." değerlendirmesinde bulundu.

Bu arada Türkiye'nin 31 Mayıs 2017 itibarıyla jeotermal enerji kurulu gücü 850,8 megavata ulaştı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber