Doktorların illere dağılımında denge sağlanmalı. Dağılım çok dengesiz...

Kaynak : Referans
Haber Giriş : 14 Mart 2007 08:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk Sağlık-Sen, bir araştırmayla Türkiye'nin doktor haritasını ortaya koydu.

Hükümetin yabancı doktorların Türkiye'de çalışmasının önünü açacak düzenlemeyi Torba Yasa'dan çıkarmasına rağmen, ileride yasalaştırmak üzere gündeminde tuttuğunu ve 14 Mart Tıp Bayramı'nın yabancı doktor tartışmalarıyla karşılandığını söyleyen Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, "Türkiye'de her şeyden önce dengesiz bir hekim dağılımı var. Son 1 yılda Bayburt'ta pratisyen hekim sayısında 5 kişilik azalma olurken, İstanbul'da 639 kişilik artış oldu" dedi. Bugün sadece doğuda değil İç Anadolu ve Karadeniz bölgelerinin bazı illerinde de hekim sayısının çok az olduğunu vurgulayan Kahveci, bunun çözümünün yabancı doktor değil dengeli bir istihdam politikası ve rotasyon sistemine geçiş olduğunu söyledi. Kahveci, "Yabancı doktor uygulaması, Türkiye'yi hekim çöplüğüne döndürür. Bu yanlışta ısrar etmeyi bırakarak, konu bir daha değerlendirmeye alınmamalı" dedi.

Araştırmaya göre Türkiye'de toplam 105 bin doktor görev yapıyor. Türkiye'de 1 doktora 695 kişi düşerken bu sayı sadece Sağlık Bakanlığı'ndaki görevli doktorlar dikkate alındığında 1375 olarak belirtildi.

Hakkâri'den daha kötü iller var

Hekimlerin en fazla görev aldığı ilin 6430 hekimle İstanbul olduğu belirtilen çalışmada, en az hekimin görev yaptığı ilin de 79 hekimle Bayburt olduğu ifade edildi. Araştırmada ayrıca, "Hekim eksikliğinin sürekli dile getirildiği Hakkâri'de Sağlık Bakanlığı'na bağlı olarak toplam 227 hekim görev yapıyor. Tunceli 84, Kilis 92, Gümüşhane 127, Bilecik 152 ve Çankırı 165 hekimle Hakkâri'nin oldukça gerisinde kalıyor" denildi. Türk Sağlık-Sen, Türkiye'de hekim sıkıntısının çözümü için güvenilir bir rotasyon sistemi kurulmasını isteyerek sıkıntı çeken bölgelerde sosyal altyapının hazırlanmasıyla hekimlerin 1-3 yıllığına bu şehirlerde çalışmasının sağlanabileceğini bildirdi.

Araştırmada, 1 yılda illerdeki doktor sayısında yaşanan değişikliklerde dengesizlik olduğuna da dikkat çekildi. Örneğin Bayburt'ta pratisyen hekim sayısı 1 yıl içinde 44'ten 39'a düşerken İstanbul'da bu sayının 2242'den 2881'e yükseldiği belirlendi.

Türkiye'de doktor dağılımı

* Türkiye'de toplam 105 bin doktor görev yapıyor.

* 53 bin 82 doktor Sağlık Bakanlığı'na bağlı kuruluşlarda çalışıyor.

* Bu rakamın 24 bin 56'sını uzman hekimler oluşturuyor.

* 1 uzman doktora 3034, 1 pratisyen doktora da 2514 kişi düşüyor.

* Uzman doktor sayısı en fazla olan il İstanbul. 3549 uzman doktor görev yapıyor.

* Uzman doktor sayısı en az olan il Ardahan. Kentte 37 uzman hekim bulunuyor.

* En çok pratisyen hekim İstanbul'da görev yapıyor. Kentte 2881 pratisyen bulunuyor.

* En az pratisyen doktor bulunan il ise 39 ile Bayburt.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber