Öksüz'ün bildirildiğini hatırlamadı

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişiminin kilit ismi firari Adil Öksüz'ün serbest bırakılmasına ilişkin soruşturmanın şüphelilerinden Emniyet Amiri Alp Aslan, ifadesinde Öksüz hakkında kendisine bilgi verilip verilmediğini hatırlamadığını belirtti.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 23 Haziran 2017 19:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Öksüz'ün bildirildiğini hatırlamadı

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan Adil Öksüz'ün serbest bırakılmasına ilişkin iddianamede, Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğünde 4. sınıf emniyet amiri olarak görev yapan şüpheli Alp Aslan'ın ifadesine de yer verildi.

Buna göre Aslan, 15 Temmuz'da İstihbarat Şube Müdürü olarak görev yaptığını ancak o gün izinli olduğunu anlattı.

Akşam saatlerinde askeri bir hareketlilik duyunca Ankara'ya döndüğünü ve çalışmaya başladığını belirten Aslan, rütbeli personelini toplayıp görevlendirmeler yaptığını söyledi.

Dosyanın diğer şüphelilerinden Mehmet Akbaş'ı FETÖ ile ilgili konulara hakim olduğu için özellikle merkezde bıraktığını dile getiren Aslan, diğer personeli de hareketlilik olan noktalara gönderdiğini bildirdi.

Aslan, şüpheli Gökhan Yücel'in kendisini arayıp, Akıncı Üssü'nde olduğunu, Zekai Aksakallı'nın üssü teslim almaya çalıştığını söylediğini, kendisinin de Aksakallı'ya eşlik etmesini ve ne gerekiyorsa yapmasını istediğini belirtti.

Daha sonra Mehmet Akbaş'ın Akıncı Üssü'nde sivil şahısların da gözaltına alındığı bilgisini verdiğini aktaran Aslan, nasıl bir yol izleyeceğini sorması üzerine Akbaş'ın, "Abi hepsi buraya gelecek ben ekibimi hazırladım, içinden önemli gördüğümüz şahıslarla mülakat yapıp gerekli yerleri bilgilendirme açısından tertibatımı hazırladım." dediğini iletti.

Akbaş ya da Yücel tarafından Adil Öksüz hakkında bilgi verilip verilmediği sorulan Aslan, "Adil Öksüz ismi özelinde bana bir bilgi verilip verilmediğini hatırlamıyorum. Sivil şahıslardan birisinin FETÖ'nün imamı olduğu yönünde bana bilgi verilip verilmediğini hatırlayamıyorum. Ancak belirttiğim gibi Mehmet Akbaş'ın, Akıncılar Üssü'nde gözaltına alınan şüpheliler arasında sivil şahısların da olduğunu ve bunların TEM Şubeye getirileceğini, getirildiğinde konuyla ilgili gerekli çalışmalar yapacağını söylediğini hatırlıyorum." ifadelerini kullandı.

- "İkinci kalkışmaya karşı tedbirler alıyorduk"

İstihbaratçı oldukları için adli işlem ve tahkikat yapmadıklarını, çatışmaların bir an önce sonuçlanması için çalıştıklarını dile getiren Aslan, ayrıca firari darbecileri yakalamak için uğraştıklarını, ikinci bir kalkışmaya karşı tedbirler aldıklarını kaydetti.

Adil Öksüz ile ilgili adli makamları veya üst amirlerini bilgilendirip bilgilendirmediğinin sorulması üzerine ise Aslan, sivil şahısların yakalandığını il emniyet müdürü ve istihbarat daire başkanı ile Ankara Valisi'ne bildirdiğini ancak Adil Öksüz ile ilgili özel bir bildirimde bulunmadığını söyledi. Aslan, kendisine de Adil Öksüz isminin veya bir sivil FETÖ imamının yakalandığı bilgisinin verilmediğini hatırladığını aktardı.

Aslan, o gece bir çok arkadaşının şehit olduğunu, 36 saat uykusuz kaldığını, her şeyin çok hızlı geliştiğini belirterek edindikleri bilgileri hemen ilgili yerlere ilettiklerini, o nedenle Akbaş veya Yücel'in gözaltına alınan şüpheliler arasında FETÖ'nün imamının da olduğunu söyleyip söylemediklerini hatırlamadığını yineledi.

O gece ve ertesi gün, Cumhurbaşkanı'na suikast haberleri ve ikinci kalkışma olabileceği yönündeki yoğun istihbari bilgi nedeniyle gözaltına alınanlarla ilgili çok fazla çalışma yapamadıklarını ifade eden Aslan, Kışla Jandarma Karakolu'nda görevlendirilen Serter Koçak, Ömer Doğan ve Erhan Cihangir ile ilgili bilgisinin bulunmadığını, bu kişilere mülakat ve sorgulama görevini kendisinin vermediğini anlattı.

Aslan, basına düşünceye kadar kendisinden Adil Öksüz ile ilgili bilgi talebinde bulunulmadığını öne sürerek "Biz o gün sadece önleyici tedbirlere yoğunlaştık, o gün yaklaşık 2 bine yakın gözaltına alma ve firari şahısların yakalanmasına yönelik çalışmaları yoğun bir şekilde yaptık." dedi.

İlçe Jandarma Komutanlığı ya da Kışla Jandarma Karakoluna da hiç gitmediğini anlatan Aslan, bu nedenle oradaki yakalama, gözaltına alma ve diğer işlemler konusunda bilgisinin bulunmadığını kaydetti.

- Suçlamalar

İddianamede, Alp Aslan'a yönelik değerlendirmede ise şüphelilerden Serter Koçak'ın Adil Öksüz'ün FETÖ'nün mahrem imamı olduğunu öğrendikten sonra bu bilgiyi üst amiri olan Gökhan Yücel'e, Yücel'in de Aslan'a ilettiği, Aslan'ın ise bu bilgiyi üstlerine aktarmadığı belirtildi.

Aslan'ın, ifadesinde Öksüz'e ilişkin bilginin kendisine verilip verilmediğini hatırlamadığını beyan ettiğine yer verilen iddianamede, "Yücel ve Akbaş ise Alp Aslan ile Ankara İl Emniyet Müdürlüğü binasının bahçesinde bir araya geldiklerini, Adil Öksüz'ün FETÖ'nün imamı olduğu hususunda birlikte konuştuklarını ve sonuçta da Adil Öksüz'ün Ankara İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğüne nasıl olsa getirileceği, getirildiğinde kendileri tarafından yeniden mülakata tabi tutacakları konusunda mutabakata vardıklarını beyan etmişlerdir." denildi.

İddianamede, Alp Aslan'ın, "Adil Öksüz'ün FETÖ'nün imamı olduğunu Gökhan Yücel ve Mehmet Akbaş'dan öğrenmesine rağmen konunun hassasiyetine binaen hemen İl Emniyet Müdürü, İl Valisi ya da Cumhuriyet Başsavcılığına acil olarak bilgi verip talimat istemesi gerekirken bu konuda sessiz kaldığı, bu şekilde Adil Öksüz gibi önemli bir şüphelinin Ankara İl Emniyet Müdürlüğü'ne getirilmesi konusunda gerekli hassasiyeti göstermediği, üst amirlerine bilgi vermeyerek darbeye teşebbüs olayıyla ilgili çok önemli bilgi ve delilleri içeren Adil Öksüz'ün Kışla Jandarma Karakolu'nda kalmasını sağlayarak, buna ilişkin delillerin karartılmasına neden olduğu" suçlamalarına yer verildi.

Ferdi Türkten

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber