Baklavaya en çok beynin ihtiyacı var

Baklava! Eski kuşak ustaların tarifiyle 5 duyuya hitap eden yegane tatlı... Geçici de olsa tek bir dilimle gelen huzur ve mutluluk baklavadan geçiyor. HT Cumartesi'den Sema Ereren, baklavanın faylarını sizler için yazdı

Kaynak : Habertürk
Haber Giriş : 24 Haziran 2017 08:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Baklavaya en çok beynin ihtiyacı var

Yarın başlayacak bayram arifesinde midemize indireceğimiz baklavalar için baklavacılar 24 saat imalat yaptı. Sadece Gaziantep'te 1 haftada 50 ton baklava üretildi. Otobüs ve kargo şirketleri neredeyse insandan çok baklava taşıdı! Otogar baklava tepsileriyle doldu taştı... O leziz baklavalardan birini ağzınıza atabilecek misiniz bilmiyorum ama annenizinki de eminim ustalara rakip olabilecek kadar lezizdir.

Gelelim hayatın gerçeklerine... Moralinizi bozmak istemem ancak dilimi yaklaşık 40 gram olan baklavanın ağırlığının yüzde 40'ı karbonhidrattan, yüzde 20'si tereyağından, kalan kısmı da şerbet ve iç malzemeden oluşuyor. Bir lokmada yiyebileceğiniz 1 diliminde 125 kalori var. 1 porsiyonda 4 baklava olacağını varsayarsak 5 dakikada 500 kaloriyi mideye indirmiş oluyoruz. Eh, bayram bahanesiyle de olsa dozunu kaçırmasak iyi olur... Bu arada baklava yemenin de bir adabı var. Bir kere çatalı, bıçağı bir masaya bırakın! Baklavayı elle, ters çevirerek ve taban hamurunu damağınıza yapıştırarak ısırın. Bir de iştahınıza hakim olamadınız ve sayısız baklavayı midenize indirdiyseniz uzmanlar ayran, süt veya sodayla kan şekerinizi dengeleyebileceğinizi söylüyor. Yani baklava yedikten sonra çay veya kahve yerine ayran, süt ya da soda tüketmekte fayda var.

'ONUNLA MUTLU OLACAĞIMIZA DAİR İNANCIMIZ BİLE BİZİ MUTLU EDER'

Kalorisiyle gözünüzü korkutmuş olabiliriz ama bardağın bir de dolu tarafına bakalım. İçeriğindeki tereyağı ve şeker sayesinde tek 1 dilim baklava bile huzurlu, dingin ve tok hissetmenizi sağlıyor. Sanki doping almışçasına enerjik hissettiriyor. Verdiği mutluluğun klasik tabiriyle parayla karşılığı yok! Aslında tereyağının direkt mutluluk verdiğine dair bulgu yok ama yediğinizde kan şekeri dengelenir. Dengelenmiş kan şekeri sakinlik ve huzur anlamına gelir.

Milletçe her tatlıdan daha da fazla mutlu oluruz baklava yiyerek. Peki neden baklava, tulumba ve sayısız çeşitteki tatlılar bizi bu denli mutlu eder? Klinik Psikolog Aytül Serpel'e göre 'tatlı' damağımızın ilk algıladığı lezzet. Yeni doğan bir çocuk tuzluyu, ekşiyi, acıyı ilk başta algılayamaz ve aldığı ilk tat tatlıdır. Yani hayatımıza tatlıyla başlarız ve bu bizde hoşnutluk, haz duygusu uyandırır. Ve ne denli tok olursak olalım bir dilim baklavaya her daim yerimiz vardır. Anadolu Sağlık Merkezi Uzman Psikolog Selin Karabulut da "Şekerli ve karbonhidrat içerikli besinler tüketildiğinde, vücutta serotonin ve endorfin düzeylerinde artış olur. Tatlıyla vücuttaki serotonin salımı arttığından her tatlı yediğimizde kendimizi daha mutlu, enerjik ve neşeli hissederiz. Onunla mutlu olacağımıza dair inancımız bile bizi mutlu eder" diyor.

Türkiye geçen yıl 575 ton baklava ihracatı yaptı. Elde edilen gelir 5 milyon 730 bin dolar.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber