Emekli hakim albay Üçok'a 869 bin Lira kumpas tazminatı

TÜRKİYE'de FETÖ'ye yönelik ilk soruşturmayı başlatıp üç kişiyi tutuklattıktan sonra peş peşe açılan kumpas davalarında toplam 43 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılan emekli hakim Albay Ahmet Zeki Üçok, 869 bin TL tazminat kazandı.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 24 Haziran 2017 16:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Emekli hakim albay Üçok'a 869 bin Lira kumpas tazminatı

'DOLANDIRICILIK'TAN HAPSE GİRMİŞTİ

Askere kumpas davalarının başladığı dönemde Hava Kuvvetleri Komutanlığı askeri savcısı olan Üçok, Mart 2009'da FETÖ'ye yönelik ilk soruşturmayı açan isimdi. FETÖ'cü üç askerin tutuklanmasını sağlayan Üçok, bu soruşturmadan 6 ay sonra Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım'dan zorla para istediği iddiasıyla yağma suçundan tutuklandı. Üçok, peş peşe açılan Ergenekon, Balyoz, hipnozla işkence, dolandırıcılık, görevi kötüye kullanmak suçlarından 43 yıl 6 ay hapse mahkum oldu.

Üçok, 17-25 Aralık operasyonlarından sonra özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasıyla, 30 Haziran 2014'te tahliye oldu. Toplam 4 yıl 9 ay 25 gün tutuklu kalan Üçok, davalardan dolayı iki kez Türk Silahlı Kuvvetleri'nden (TSK) ihraç edildi, 'er' statüsüne indirildi. 2013'te emekli edilen Üçok, aldığı cezaların bozulmasına rağmen beraat etmediği için kayıtlarda sabıkalı olarak kaldı. Sabıkalarından dolayı Üçok, avukatlık da yapamadı.

BALYOZ'DAN 3 YIL 1 AY HAPİS YATTI

Farklı davaların yanı sıra Balyoz davasından toplam 3 yıl 1 ay cezaevinde kalan Üçok, bu davadaki beraat kararını Yargıtay'ın onamasından sonra tazminat davaları açtı. Ankara 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi, yaklaşık bir yıl süren yargılama sonrasında Üçok'a, 850 bin TL manevi, 19 bin TL de maddi tazminat ödenmesine karar verdi. Ayrıca tutuklandığı tarihten itibaren de faiz uygulanmasına hükmetti. Aynı zamanda Kumpas Mağdurları Derneği Başkanı da olan Ahmet Zeki Üçok, kumpas mağdurlarının itibarlarının iadesi için hazırlanan tasarının bir an önce çıkarılmasını istedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber