Umre ziyareti yüzde 30 arttı

Halk oylamasından 'evet' çıkmasının ardandan vatandaşların Umre'ye ilgisi arttı. Kutsal topraklara gidenlerin sayısında yüzde 40'a yakın ziyaretçi artışı tur şirketlerinin de yüzü güldü. Turizmciler yılın ilk iki ayında yaşadığı kayıpları artan taleple birlikte telafi etmeyi planlıyor

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 25 Haziran 2017 08:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Umre ziyareti yüzde 30 arttı

Yasin Yılmaz

Türkiye'den Hac ve Umre seyahatlerine ilgi her yıl artarak büyüyor. Özellikle referandumdan sonra Umre'ye ilginin artması tur şirketlerinin yüzünü Amade Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Turgut Şimşek, Umre seyahatinin dünya genelinde yüzde 50 civarında artış gösterdiğini söyledi. Türkiye'de ise yapılan Referandumda 'EVET' oyunun çıkmasıyla birlikte vatandaşların Umre seyahatine yüksek talep gösterdiğini ifade etti.

SUUD'UN EK VERGİSİ TURİZME YANSIDI

Bu yılın ilk iki ayında yaşanan belirsizlik nedeniyle umre ziyaretlerinde yaşanan olumsuz havayı hatırlatan Turgut Şimşek, "Umre turizmi, sezonun başladığı dönemde maalesef sıkıntılı başladı. Sıkıntılı başlamasının sebebi Suudi Arabistan Krallığı'nın daha önce giden umreciler için ek vergi getirmesi. Bu ek vergi bir önce ki yıla göre yüzde 10-15 düşüşte kapattık. 2 ay bu şekilde gitti" dedi. Mart ayından itibaren hem Türkiye'nin hem de diğer Müslüman ülke başkanlarının girişimleriyle Suudi Arabistan yönetiminin sözkonusu ek vergiyi kaldırdığını aktaran Şimşek, "Referandum öncesi umre sektöründe yine bir daralma meydana geldi. Ancak Evet'in çıkmasıyla birlikte yüzde 20-30 belki de yüzde 40'a yakın artış oldu" açıklamasında bulundu.

SEKTÖR ETKİLENMEDİ

Geçen yıl kendi seyahat acentelerinin götürdüğü yolcu saysının 330 bin civarında olduğunu belirten Şimşek, şunları kaydetti: "Bu sene bu kadar olumsuzluğa rağmen, bilhassa sezon başladıktan sonra 2 aylık boş bir dönemimiz olmasına rağmen ve referandumun devreye girmesiyle birlikte 320 bin sayıyla kapattık. Geçen seneyle aramızda sadece 10 binlik bir düşüş var. Hamdolsun umre sektöründe fazla etkilenme olmadı. Belirsizlik umre turizmini vurmuştu. Referandumdan sonra hamdolsun o istikrarı tekrar yakaladık."

Hac taleplerine yönelik ise Şimşek, "Suudi Arabistan Hac Bakanlığı'nın verdiği bir hac kotası var. Türkiye'nin kotası yaklaşık 72 bin. Bu kayıtlar zaten bitti. Maalesef 72 bin sayısı bize yetmiyor. Yaklaşık 1 milyon 600 bine yakın hacı adayımız sırada bekliyor. İnşallah bu sezon olur bir dahaki yıllar olur sayının arttırılması için devlet büyüklerimizden rica ediyoruz. Sayının arttırılması ile ilgili ek talepte bulunurlarsa çok daha iyi olacaktır diye düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

DÜNYA GENELİNDEKİ ARTIŞ YÜZDE 50

Amade Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Turgut Şimşek, dünya genelinde Umre turizminin yüzde 50 civarında artış gösterdiğini söyliyerek, "Bu yıl 320 bin umreye giden yolcuların yüzde 20 ile yüzde 30'u arası lüks Umre seyahatini tercih etti. Ancak Türkiye'den bu sene Umre seyahati yüzde 10 artış gösterirken, bu rakam dünya genelinde yüzde 50 civarında artış gösterdi. Hamdolsun talepten memnunuz" dedi.

Paket ücretleri keseye göre farklı

Umre yapmak için zamanın kendisine göre ayarlanması isteyen ve standartlarını kendisi belirleyen Türk vatandaşları kutsal topraklara yolculuk yaparken artık bu lüks hizmet veren turizm şirketlerini tercih ediyor. Futbolcular, oyuncular ve birçok ünlü de kutsal topraklarda özel hocalar eşliğinde daha bilinçli bir ibadet için butik hizmeti veren şirketlerden destek alıyor. Şimşek, her sene 2 bin 500 ila 3 bin kişiye hizmet verdiklerini belirterek Umre ve Hac da 'lüks' organizasyonlarla konukları 5 yıldızlı otellerde ağırladıklarını söyledi. Turgut Şimşek, Hac için 14 bin ila 30 bin dolar, Umre için ise 1500 ile 6 bin dolar arasında ki fiyatlarla hizmet verdiklerini sözlerine ekledi.

Cidde'ye haftada 21 sefer

Türk Hava Yolları İstanbul Atatürk Havalimanı'ndan Cidde'ye haftada 21, Medine'ye haftada 14, Riyad'a haftada 14 sefer icra ediyor THY ayrıca Suudi Arabistan'da Dammam, Yanbu,El Kasım ve Taif'e de uçuyor. Türk Hava Yolları,Mart ayında Atatürk Havalimanı haricinde İstanbul Sabiha Gökçen'den Medine'ye haftada 4 , Cidde'ye 7 , Riyad'a 7 , Ankara Esenboğa- Medine'ye haftada 6, Trabzon'dan Riyad'a ise haftada 3 sefer uçmaya başladı. THY kutsal topraklara giden yolcuları için Türkçe, Arapça, İngilizce sefer duasını uçak kalkmadan ekranlardan ve sesli olarak gerçekleştiriyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber