Bombasız bayram

Fırat Kalkanı, Cerablus, El Bab, Azez, Çobanbey ve Mare başta olmak üzere 200'den fazla yerleşim birimine huzur getirdi. 15 Mart 2011'den bu yana bayramlara, hava saldırıları, top atışları ve işgaller altında giren Suriyeliler ilk kez coşku yaşıyor

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 25 Haziran 2017 08:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Bombasız bayram

Yılmaz Bilgen

Altı yıldır kesintisiz havan topları, uçak bombaları ve fiili işgallerle bayramları zehir olan Suriye halkı, Fırat Kalkanı Harekatı sayesinde terörden temizlenen Halep'in kuzeyindeki 200 beldede 1 milyon 500 bin sivil, 2 bin 290 gün sonra bombasız ilk bayramı kutluyor.

BÖLGEYE HUZUR VE GÜVENLİK GELDİ

Bölgede yeniden huzurun tesis edildiğini anlatan Cerablus meclis üyesi Muhammed İbrahim, "Türk ordusu ile birlikte yeniden eski bayramları yaşama fırsatı yakaladık. Çarşı pazar şenlendi. Son 10 gündür Cerablus, Azez, Mera Çobanbey, El bab ve Gandura gibi büyük yerleşim yerlerinde insanlar aileleri için alışveriş yapıyorlar. Akrabalar arasında 6 yıl sonra ilk kez bayram ziyaretleri gerçekleşecek. Zira önce Esed, sonra DEAŞ döneminde savaşın şiddeti sebebiyle evlerimizden çıkamıyorduk. Bu bayram bu durum değişti" diye konuştu. Aynı zamanda Cerablus savcısı da olan Muhammed İbrahim, "TSK ile birlikte bölgeye huzur ve güvenlik geldi. Bunun en önemli göstergesi de yaşanılan bayramın coşkusu" dedi.

ON BİNLERCE SİVİL ZİYARETE GİTTİ

Ramazan Bayramı sebebiyle sivil geçişlere açılan Öncüpınar ve Cilvegözü sınır kapılarından da Ramazan boyunca on binlerce Suriyeli mülteci geçiş yaptı. 14 Temmuz'a kadar karışlıklı geçişe açık olan sınır kapılarında yoğun izdiham yaşandı. Türkiye başta olmak üzere Arap ülkeleri ve Avrupa'dan binlerce Suriyeli ata yurtlarına yeniden dönüş yaptı. Suriyeli mültecilerden önemli bir kısmının ise geri dönmemek üzere ülkelerine gittiği öğrenildi. Geçişlerin en yoğun olduğu bölge ise TSK'nın DEAŞ'tan temizlediği Fırat Kalkanı Bölgesi oldu. 62 bin kişi Öncüpınar sınır kapısından geçerken, Reyhanlı'dan İdlib'e geçen Suriyeli sayısının ise 50 binden fazla olduğu belirtildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber