İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Tatlı krizini ve kiloları yok eden tarifler

Atıştırmalıklar diyet sürecinde ve sonrasında çok önemli. Kilo kontrolüne de etken. Şeker ise bu süreçte uzak durulması gereken en büyük tehlike. Diyetisyen Seçil Kenar, bu gerçeklerden yol çıkarak hazırladığı sağlıklı tarifleri 'Sağlıklı Atıştır' adlı kitapta anlatıyor. Kenar, şekersiz kekten dondurmaya hatta waffle'a 50 tarif veriyor

Haber Giriş : 26 Haziran 2017 09:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Tatlı krizini ve kiloları yok eden tarifler

MELEK GEDİK

Uzman diyetisyen Seçil Kenar, diyet sürecinde veya sonrasında en büyük zaafın tatlılar ve atıştırmalıklar olduğu gerçeğinden yola çıkarak mesleğinde 20 yılda edindiği tecrübeyle tarifler oluşturdu. Kenar, 50 şekersiz tarifle kalıcı zayıflamanın formülünü Hayykitap'tan çıkan 'Sağlıklı Atıştır' adlı kitapta anlattı. "Kiloları tekrar geri getiren veya kilo vermeyi engelleyen de atıştırmalıklar" diyen Kenar, kitapta kurabiyeden keklere, turtadan pudinglere, waffle'dan dondurmaya pek çok tarif veriyor. Kitapta sadece tarif yok, Kenar sağlıklı zayıflamanın ve mevcut kiloyu korumanın yollarını da sıralıyor.

"Zayıflamak mutfakta başlar" diyen Kenar, doğru yöntemi porsiyonları azaltmak ve sağlıklı mutfak sistemini kurmak diye açıklıyor. İşe evdeki paketli abur cubur gıdaların ayıklanmasıyla başlanması gerektiğini belirten Kenar, kitabında "Her gün haşlanmış brokoli yemek zorunda değilsiniz. Vaktiniz yoksa bile 5 dakikada yapılacak birçok tarif var" diyor. Hiçbir şekilde diyet paketli ürün de kullanılmamasını öneren, "Ben light süt içerek zayıflayan birini görmedim" diyen Kenar bisküviyi bile kendinizin yapması gerektiğini söylüyor. Kenar'ın zayıflamayla ilgili diğer önerileri şöyle: "Öğünlerinizin arasını 4 saat olarak düzenleyin. Kahvaltı edin, yoksa kilo veremezsiniz. Yağ yakımı için elma, yumurta, karnabahar, yoğurt, yulaf, balık, bulgur ve salata yiyin. Ödemden kurtulmanın yollar ise şöyle: Rafine tuzu bırakın, ölçülü olarak kristal kaya tuzu kullanın. Bol su için. Potasyumu artırın. Kiraz, ananas ve maydanoz ödem söker. Masaj yaptırın. Haftada üç kez 40-50 dakika egzersiz yapın."

İNCİR UYUTMASI

Malzemeler:

10 adet kuru incir. 2.5 bardak süt

Yapılışı:

Sütü yoğurt mayalıyormuşsunuz gibi elinizi yakmayacak seviyede ısıtın, altını kapattıktan sonra incirleri yıkayarak blenderdan geçirin ve sütün içine karıştırın. Sıcak tutacak şekilde sarıp, mayalanması için 4 saat bekleyin. Daha sonra küçük kaselere koyup, 2 saat buzdolabında bekletin. Muhallebi kıvamına gelecek. Servis yaparken ceviz ve tarçın ekleyebilirsiniz.

KAYISILI VE BADEMLİ KEK

Malzemeler:

5 adet kuru kayısı. 4 adet yumurta. 1.5 su bardağı çiğ badem. 1 çay kaşığı kabartma tozu. Yarım paket vanilya. 2 yemek kaşığı kakao. Bir tutam kristal kaya tuzu. Üstünü süslemek için bal.

Yapılışı:

Kuru kayısıları bir gün önceden bir bardak suya koyun. Ertesi gün şişen kayısıları blender'dan geçirip püre haline getirin. Çiğ bademleri de blender'da un haline gelene kadar çekin. Diğer bir kapta yumurtaları mikserle çırpın, içine badem unu, kabartma tozu, vanilya, kakao, bir çimdik tuz, püre haline getirdiğiniz kayısıları koyup tekrar mikserle çırpın. Yağlı kağıt koyduğunuz kare ve dikdörtgen tepsinizin (hamur kabarmayacağı için şekilli kek kalıpları kullanmayın) içine hazırladığınız karışımı dökün. Önceden ısıtılmış 180 derecedeki fırında 20 dakika pişirin. Soğuduktan sonra kesip, üzerini balla süsleyip servis edebilirsiniz.

LOR PEYNİRLİ DİYET KİŞ

Malzemeler:

1 kahve fincanı zeytinyağı. 1 kahve fincanı süt. 3.5 kahve fincanı tam buğday unu. 1 paket kabartma tozu. 2-3 yaprak ıspanak. 500 gr lor peyniri. 2 yemek kaşığı organik labne peyniri. 3 dilim domates.

Yapılışı:

Zeytinyağı, süt, tam buğday unu ve kabartma tozunu karıştırarak yumuşak bir hamur haline getirin. Streçleyip buzdolabında 20 dakika bekletin. Ispanakları pişirin, suyunu sıkın, lor ve labne peynirini ekleyerek 2-3 dakika tekrar pişirin. Hamuru buzdolabından çıkardıktan sonra tart tepsisine veya yuvarlak bir borcama elinizle iyice yayın. Önceden 175 dereceye ayarladığınız fırına sadece hamuru koyun ve 15 dakika pişirin. Fırından çıkarıp az pişmiş hamurun üzerine ıspanak ve lor peynirinden oluşan harcı koyun, domatesler ile süsleyin ve tekrar fırında 20 dakika daha pişirin.

Kaynak: Karar Gazetesi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber