'Uyuşturucuyla mücadelede yılgınlığa yer yok'

Doç. Dr. Bilici: Uyuşturucuyla mücadelede yılgınlığa yer vermeyecek şekilde disiplinler arası çalışmaların sürmesi şarttır. Uyuşturucu sorununun göç gibi uluslararası gelişmelerden etkilendiği göz önünde bulundurulduğunda uyuşturucuyla mücadelede coğrafyaya özgü çalışmalar yapılması ve diğer ülkelerle bütüncül bir yaklaşımın ele alınması bu mücadeledeki başarıyı artıracaktır

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 27 Haziran 2017 10:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Uyuşturucuyla mücadelede yılgınlığa yer yok'

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Bağımlılıkla Mücadele Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Rabia Bilici, uyuşturucuyla mücadelede yılgınlığa yer vermeyecek şekilde disiplinler arası çalışmaların sürmesinin şart olduğunu belirterek, sorunun göç gibi uluslararası gelişmelerden etkilendiği göz önünde bulundurulduğunda mücadelede coğrafyaya özgü çalışmalar yapılması ve diğer ülkelerle bütüncül bir yaklaşımın ele alınmasının başarıyı artıracağını bildirdi.

Bilici, Dünya Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığıyla Mücadele Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, küresel uyuşturucu sorununu ele almak için öncelikle mevcut durumu gözler önüne serebilecek objektif, güvenilir ve bilimsel bilgiye ihtiyaç olduğunu ifade etti.

Avrupa Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi (EMCDDA) tarafından düzenli olarak her yıl yayınlanan raporlar aracılığıyla Avrupa'daki mevcut durumu takip etmenin mümkün olduğunu dile getiren Bilici, AB üyesi ülkeler, Türkiye ve Norveç tarafından sunulan bilgilere dayanılarak hazırlanan 2017 raporunda güncel durumun aktarıldığını kaydetti.

Bilici, buna göre, giderek aşırı doz madde kullanımına bağlı ölümlerde artış ve yeni psikoaktif maddelerin sürekli olarak ulaşılabilir olduğunun vurgulandığına dikkati çekerek, uyuşturucuyla mücadele kapsamında Türkiye'de yürütülen çalışmalara ilişkin de bilgi verdi.

Doç. Dr. Rabia Bilici, Türkiye'de Sağlık Bakanlığı koordinatörlüğünde sürdürülen çalışmaların, 2015'te yayımlanan Uyuşturucu ile Mücadele Acil Eylem Planı'yla hızlandırıldığını anlattı.

Bu kapsamda hazırlanan 2016-2018 Ulusal Uyuşturucu ile Mücadele Strateji Belgesi ile uzun vadede uyuşturucu kullanımının en az seviyeye inmesi ve hayatı boyunca hiç uyuşturucu madde kullanmama oranının en yüksek seviyeye çıkartılmasının hedeflendiğini ifade eden Bilici, sağlık personelinin bu konudaki eğitimlerine yönelik çalışmalar gerçekleştirildiğini vurguladı.

Bilici, 37 AMATEM, 6 ÇEMATEM, 38 Erişkin Ayakta Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezi, 10 Çocuk, Ergen Ayakta Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezi sayısına ulaşıldığını, yeni açılması planlanan merkezlere yönelik de çalışmaların sürdürüldüğünü kaydetti.

Kişilerin hem kendileri hem de yakınları için arayabileceği ve konuyla ilgili danışmanlıkla destek alabilecekleri yeni bir model olarak da "ALO 191 Uyuşturucu ile Mücadele Danışma ve Destek Hattı"nın faaliyete geçtiğini belirten Bilici, ayrıca Yeşilay Danışmanlık Merkezi olan YEDAM ile de yüz yüze danışmanlık hizmeti sunulduğunu ifade etti.

Doç. Dr. Bilici, "Uyuşturucuyla mücadelede yılgınlığa yer vermeyecek şekilde disiplinler arası çalışmaların sürmesi şarttır. Uyuşturucu sorununun göç gibi uluslararası gelişmelerden etkilendiği göz önünde bulundurulduğunda uyuşturucuyla mücadelede coğrafyaya özgü çalışmalar yapılması ve diğer ülkelerle bütüncül bir yaklaşımın ele alınması bu mücadeledeki başarıyı artıracaktır." ifadelerini kullandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber