Almanya'daki gurbetçiler hem kararsız hem küskün

Gurbetçilerle ilgili Siyasal Katılım Raporu'nu hazırlayan Avrupalı Türk Demokratlar Birliği'nin Genel Başkanı Zafer Sırakaya, Almanya'daki Türklerin 5'te birinin sandığa gitmeyeceğini söyledi. Çalışma, Avrupa'daki aşırı sağ rüzgarının resmi kurumlara güveni azalttığını da ortaya koydu

Haber Giriş : 28 Haziran 2017 08:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Almanya'daki gurbetçiler hem kararsız hem küskün

Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD) gurbette yaşayan Türklerle ilgili "Siyasal Katılım Raporu 201" araştırması yaptı. Araştırma Almanya, Fransa ve Hollanda'da yaşayan 18 ila 40 yaşlarındaki 2 bin 750 Türkiye kökenli kadın ve erkek göçmeni kapsıyor. 14 Şubat ila 7 Mart tarihlerinde yapılan araştırma telefon görüşmesi ile gerçekleştirildi. Ankete, Almanya ve Fransa'dan biner kişi, Hollanda'dan da 750 kişi katıldı. UETD Genel Başkanı Zafer Sırakaya, Avrupa'da yaşayan Türk toplumunun kendi aidiyetiyle yaşamış olduğu ülkenin geleceğine katma değer sunmak istediğini belirterek "Aidiyet bilinci kendi kültürünü, dinini, dilini koruma bilinci Avrupa Türk toplumunda çok üst seviyede" dedi. Berlin'de 'Siyasal Katılım Raporu' hakkında sunum yapan Sırakaya, genç kuşakların hem Avrupa'da hem de Türkiye'deki siyasi gelişmelere ilgi duyduğunu söyledi.

Yurt dışında yaşayan Türklere özellikle 2014 yılında seçimlerde oy verme hakkı tanınmasının, Avrupa'daki vatandaşların emeklilik ve askerlik sorunlarıyla ilgilenen hükümetin Türklerin takdirini topladığına işaret eden Sırakaya şöyle devam etti: "Avrupa'da ise geçmiş dönemlerde Türk toplumunun sıkıntılarıyla ilgilenen ya da ilgilendiğini iddia eden ya da öyle görünen sosyal demokrat partili politikacılar artık ilgi görmüyor. Buna örnek olarak da Türklerin yüzde 41'inin önümüzdeki Almanya seçimlerinde kime oy vereceğine hala karar vermedi. Yüzde 20'sinin ise sandığa gitmeyi düşünmediği ortaya çıktı. Bu durumu Avrupa'daki siyaset yapıcılarının çok ciddiye alması gerektiğini düşünüyoruz." Ayrıca "Almanya, Fransa ve Hollanda'da Yaşayan Üçüncü Nesil Türklerin Siyasi ve Sosyal Katılımı Kamuoyu Araştırması Raporu"nun iki yılda bir yayınlanacağı öğrenildi. -AA, -DHA

TÜRKİYE SİYASETİNE DAHA İLGİLİLER

Avrupa'da yaşayan Türklerle ilgili yapılan Siyasal Katılım Raporu çalışmasından öne çıkan başlıklar şöyle:

Gurbetçilerin büyük bölümü Türkiye'de muhafazakar partileri tercih ederken, yaşadıkları ülkelerde sol ve sosyal demokrat partilere oy veriyor.

Katılımcılar Türkiye siyasetini yaşadıkları ülkedeki politik gelişmelerden daha fazla takip ediyor.

Siyasete ilgi Almanya'da yüzde 35, Fransa'da yüzde 30, Hollanda'da ise yüzde 23.

Avrupa Parlamentosu seçimlerine hiç katılmayanların oranı Almanya'da yüzde 77, Fransa'da yüzde 69, Hollanda'da yüzde 58.

Avrupa'da aşırı sağ partilerin yükselmesi, Almanya'da ise NSU cinayetleri gurbetçilerin resmi kurumlara olan güvenin azalttı.

Avrupalı Türklerin yaklaşık yarısı günlük yaşantısında ve evde Türkçe kullanıyor.

Yaşadıkları ülke medyasının özellikle Türkiye, İslam ve Müslümanlar hakkındaki haberlerde objektif olmadığına inanıyorlar.

Çoğunluğu ayrımcılığa maruz kalarak bu tecrübeyi en az bir kez yaşam

Kaynak: Karar Gazetesi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber