Asker eşi demek süper kahraman olmak demek

Ekranların en çok izlenen dizilerinden 'Savaşçı'da Astsubay Bayram Bayat'ın karısını canlandıran oyuncu Yeliz Akkaya, asker eşi olmanın bir süper kahramanlığa benzediğini söylüyor. Babasının emekli asker olduğunu belirten Akkaya, yaşadığı yerde yaptığı gözlemler nedeniyle rolüne hazırlanırken zorlanmadığını anlatıyor

Haber Giriş : 28 Haziran 2017 08:39, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Asker eşi demek süper kahraman olmak demek

IŞIL ÇALIŞKAN

Bordo Berelilerin hikayesini konu alan 'Savaşçı' adlı dizide asker eşini canlandıran oyuncu Yeliz Akkaya, kamuoyunun şehit haberlerinde birkaç dakika gördüğü o güçlü kadınları anlattı. Akkaya "Hele ki evde çocuklarınız varsa süper kahramana bile dönüşebilmeniz gerektiğini çok iyi biliyor olmanız gerekir" dedi. Fox TV'de yayınlanan dizide Akkaya, Kılıç Timi'nin abisi rolündeki eşinin her koşulda yanında olan ve destekleyen bir kadını canlandırıyor. Akkaya gerçek hayatta da emekli asker kızı olduğundan bu role hazırlanmakta zorlanmadığını söylüyor.

Oyunculuğa nasıl başladınız?

Ablam Melis Akkaya güzel sanatlar lisesi keman piyano bölümündeyken ben ortaokuldaydım. Onların okuluna gidip sohbetlerini dinleyip bakış açılarına, vizyonlarına kısaca her şeylerine çok özeniyordum. Ablam Mimar Sinan Üniversitesi'ne girdi, sonra tiyatro bölümünden bir arkadaşına beni çalıştırmasını rica etti. Bu sayede onların dersleri nasıl işlediklerine şahit oldum ve sonrasında eğitim almaya karar verdim.

Dizinin kadrosuna nasıl dahil oldunuz? Senaryoyu okuduğunuzda sizi çeken şey nelerdi?

İlk önce bir audition sahnesi gönderdiler, monolog halinde giden bir metindi. Duygu geçişleri, sarf edilen kelimeler o kadar samimi bir dille yazılmış o kadar içten ve netti ki... Aslına bakarsanız oynarken zaten o kelimelerin büyüsü, dinginliği ve etkisi altında su gibi aktı içime ve aslında o kısacık bir metin gibi gözüken paragraf bile beni heyecanlandırmaya yetti.

Bir asker eşini canlandırıyorsunuz. Bu role nasıl hazırlandınız?

Aslına bakarsanız babam emekli asker. Gerçi karacı değil emekli denizci. Babam biz küçükken gittiği seyirlerde, evdeki bekleme anlarımız, annemin tek başına tüm zorluklara göğüs germesi gözümün önündeydi hep.

Role hazırlanırken asker eşleri ve yakınlarıyla görüşme imkanınız oldu mu?

Benim malzemem küçüklüğümü geçirdiğim lojmanlardı aslında. Orada çok fazla asker eşi vardı. Bazıları babamla beraber seyirlere giden, nöbetleri olan askerlerin eşleriydi. Bazen kısa, bazen uzun süreli oluyordu o zamanlar. Umutları, hayalleri, istekleri, neşeleri, üzüntüleri hep beraber oldukları zaman konuşulan kulağıma yer etmiş sohbetlerdi.

Asker eşi olmanın nasıl bir psikolojisi var?

Her şeyden önce güçlü olmak zorundasınız. Çünkü dönem dönem tek başınasınız. Hele ki evde çocuklarınız varsa süper kahramana bile dönüşebilmeniz gerektiğini çok iyi biliyor olmanız gerekir. Zor bir hayat, bana sorarsanız. Sürekli göreve giden bir eşiniz var, belki haber bile alamadığınız dönemler oluyor ve duygu yoğunluğu, hayata tutunuşunuz çok farklı noktalar... Asker eşleri, benim gözümde çok güçlü kadınlar.

Dizide canlandırdığınız Hatice Bayat nasıl bir karakter?

Çok duygusal ve her zorluğun altından eşine olan sevgisi, çocuğuna olan bağlılığıyla kalkan; hayata pozitif bakan, çözüm odaklı bir kadın. Asla yılmayan, içinde bir sürü dalgalanma bile yaşasa ailesi söz konusu olduğu zaman gözlerinin içi gülen biri Hatice.

Dışarıdan diziyle ilgili nasıl dönüşler alıyorsunuz?

Sosyal medyadan çok fazla mesaj alıyorum. Özellikle duygusu yoğun olan sahnelerde aynı şeyleri yaşadıklarını ve özel hikayelerini yazıyorlar. O kadar mutlu oluyorum ki, o hikayelerden bile Hatice karakterine yüklediğim çok şey oluyor.

SİNEMA, OYUNCULUK AÇISINDAN DAHA ÖZEL

Bugüne kadar birçok projede yer aldınız. Sizin için dizi oyunculuğu mu yoksa sinema oyunculuğu mu önce geliyor?

İkisinin de yeri çok farklı. Dizi temposu yüksek ve her hafta farklı şekillenen bir metin üzerine çalışmanızı gerektiriyor. Size karakterin başka yönlerini keşfedip renklendirip, şekillendirmeniz için fırsatı sunmuyor. Sinema ise çok büyülü. Elinizde başı ve sonu belli bir hikaye oluyor. Hata yapma payınız bana göre daha az, dolayısıyla daha özel.

Oynamak istediğiniz bir rol var mı?

Buna spesifik bir cevap veremiyorum. Hayatı ötelemeyip onu daha dikkatli izlerseniz oyuncu olarak oynamak istediğiniz bir sürü karakter çıkıyor karşınıza günlük yaşantınızda da. Önemli olan o karakterlerden biri geldiğinde sizin nasıl bir yol izlediğinizdir. İçselleştirmeyi doğru kurarsanız, oynadığınız size teslim edilmiş karakteri çok daha doğru çıkarmanızda yardımcı olduğunu düşünüyorum.

BU DİZİYLE BİLİNMEYENLERİ ANLATIYORUZ

'Savaşçı' dizisinin belli bir izleyici kitlesi var. Bu dizinin topluma katkısı nedir sizce?

Çoğu insan özel timleri biliyor fakat neler yaşadıklarını, psikolojilerini ev ve özel yaşantılarında iş ve görevi nasıl ayırdıklarını, can arkadaşlığının nasıl olduğunu, dostluğu, saygıyı, vatan için neleri göze aldıklarını bilmeyebiliyor. Azıcık da olsa bu görevde olanların hayatlarını bilmeyen bir kesime aktarabiliyorsak ne mutlu bize.

Son dönemde arka arkaya terörle mücadeleyi ele alan birçok dizi yayınlanıyor. Bu dizinin diğerlerinden ayıran ve öne çıkaran tarafı nedir?

Aslında ayıran kelimesini çok sevmiyorum. Hepimiz aynı zamanlarda farklı konulara değiniyoruz. Senaristimiz Süleyman Çobanoğlu'nun kaleme aldığı senaryoda; değindiğimiz konular samimi, oldukça detaylı, özenle yazıldığından aldığımız sonuçlara bakacak olursak da istenileni başarıyla karşılıyor diyebiliriz.

Son dönemde artan internet dizileriyle ilgili ne düşünüyorsunuz? Televizyon dizilerinin önüne geçeceği söylentisine katılıyor musunuz?

Bu konuda belki de herkesten çok daha heyecanlıyım. Muhteşem bir şey bence, kesinlikle çok daha fazla olmalı. Düşünsenize zamanınız var, iyice sindirerek çalışma imkanınız oluyor ve daha özgür kendinizi ifade ettiğiniz bir alan.

Kaynak: Karar Gazetesi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber