Zehir tacirleri şimdi de reçeteyle 'mal' peşinde

Madde bağımlığı korkunç boyutlara ulaşırken zehir tacirlerinin, reçeteyle satılan pregabalin içeren L. adlı ilaçla gençleri uyuşturucuya alıştırdıkları ortaya çıktı. Narkotik operasyonlarında da ele geçirilen bu ilacı kullanımı ucuz ve yasal olması nedeniyle hızla yaygınlaşıyor

Haber Giriş : 28 Haziran 2017 08:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Zehir tacirleri şimdi de reçeteyle 'mal' peşinde

EROL METİN

Son günlerde 'zombi' gibi gezen gençlerin görüntüleri sentetik uyuşturucunun boyutlarını gözler önüne sererken, başka bir tehlikede sinsice yayılıyor. Zehir tacirleri şimdi de psikolojik hastalıkların tedavisinde kullanılan pregabalin içeren L. adlı ilaçla gençleri, uyuşturucuya alıştırmaya başladı. Stres azaltıcı etkiye sahip olan ve reçeteyle satılan bu ilaç, özellikle büyükşehirlerde diğer uyuşturucu maddelere göre daha kolay temin ediliyor. Ucuz ve yasal olması nedeniyle zehir tacirlerin yeni gözdesi haline gelen L. adlı ilaç, son dönemde gerçekleştirilen birçok narkotik baskında da ele geçirildi. Konuyla ilgili alarma geçen Emniyet, hem sentetik uyuşturucu hem de L. adlı ilaç gibi reçeteyle satılan ilaçlar için denetim çalışması başlattı.

Ankara Valiliği, kirli ticaretle mücadele etmek amacıyla iki yıllık eylem planı hazırladı. Bu kapsamda uyuşturucu madde kaçakçılığının önlenmesi ve sokak düzeyinde bulunabilirliğini ortadan kaldırılması hedefleniyor. Eylem planında şu önlemlere de dikkat çekildi: "Sokak bazlı mücadelede narkotim sayısı ve etkinliği artırılacak. Ödül mekanizması güçlendirilecek. Tüm kolluk birimleri; fiziki, teknik, insan kaynağı, araç ve yönetim kapasitesi açısından güçlendirilecek. Metruk binaların yıkımı sağlanacak. İhbar mekanizması iyileştirilecek. Kolluk görevlilerine yönelik muhbir yönetimi ve gizli soruşturmacı eğitimleri düzenlenecek." Türkiye'de de rağbet görmeye başlayan pregabalin içeren L. adlı ilaç, özellikle Kafkaya ve Çeçenistan'ın sorunu olarak biliniyor. Bölgede Rusya Kafkasya Halkları Kongresi öncülüğünde 'L. adlı ilaca hayır' eylemleri düzenlenmişti. Rusya Kafkasya Halkları Kongresi, bu tarz ilaçların satış politikasında değişikliğe gidilmesini, en azından pregabalin içeren L. adlı ilacın eczanelerden reçetesiz satışının engellenmesini talep etmişti.

ZOMBİ FOTOĞRAFLARI ÖZENDİRİCİ OLABİLİR

Uzun bir dönem Uyuşturucuyla Mücadele Kurulu Başkanlığı görevini yürüten AK Parti Adana Milletvekili Prof. Dr. Necdet Ünüvar, 'zombi' olarak lanse edilen sentetik uyuşturucu kullanıcılarının fotoğraflarının medyada kullanılması eleştirdi, 'Özendirici etki yapabilir' dedi. Gençlerin baygın haldeki görüntülerini yayınlamasının yanlış olduğunu dile getiren Ünüvar, şunları kaydetti: "Zamanında medya mensuplarına ismi zikredilen sentetik uyuşturucunun adı ve içen gençlerin görüntülerini paylaşmama konusunda tavsiyelerde bulunmuştuk. Medya, uzunca bir süre bu duruma dikkat etti. Fakat bu hassasiyet son zamanlarda yeniden kayboldu."

Kaynak: Karar Gazetesi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber