Bebeklerin çalınmasına yerli çözüm

Türk mühendislerin geliştirdiği 'Anne Bebek Bilekliği' bebeklerin kaçırılmasını veya hastanede karışmasını engelliyor. Bebek kendisine tanımlı bölgenin dışına çıktığı anda hastanenin ilgili kapıları ve asansörü kilitleniyor

Haber Giriş : 28 Haziran 2017 08:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Bebeklerin çalınmasına yerli çözüm

GÜVEN ADALI

ODTÜ Teknokent'te tamamen yerli olarak geliştirilen 'Anne Bebek Bilekliği' ile son dönemde sıkça karşılaşılan, hastanelerde bebeklerin karıştırılmasını veya kaçırılma hadiselerini sıfıra indirmeye hazırlanıyor. Yıllardır akıllı yaşam alanları, hasta yaşlı ve özürlü bakımı konularında ürün ve projeler geliştiren Callvision firmasının Genel Müdürü Ecevit Ablak, "Geçmiş yıllarda ekibimizde yer alan mühendis arkadaşlardan biri eşinin doğumu sırasında yan odada kalan bir annenin gelen bebeğin kendisine ait olmadığına dair bağırdığını duydu. Projemizin fikri de buradan çıktı" dedi.

Anne adayının hastaneye gelmesi ile kendisine ve doğacak bebek veya bebeklerine birer bileklik tanımlandığını belirten Ablak, "Bileklik ile annenin hastaneye gelmesinden taburcu olduğu zamana kadar geçen sürenin tamamı denetliyor. Anneye bileklik hastaneye gelmesi ile hemen takılıyor, bebekler doğar doğmaz akıllı bileklikle steril kılıflarından çıkarılıp bebeğin ayağına takılıyor ve yetkili personel tarafından bileklik aktivasyonu yapılıyor.

Bebek hastanede tanımlanmış bölgelerin dışına çıkarılırsa sistem otomatik olarak 'Pembe' kod dediğimiz alarmı başlatıyor. Alarm bilgisi öncelikle hastane güvenlik şefi ve kat güvenlik görevlilerinin çağrı cihazlarına ve telefonlarına uyarı ve mesaj olarak düşüyor. İlgili kattaki tüm elektronik kapılar ve asansörler otomatik olarak kilitleniyor" diye konuştu. Ürünün Türk mühendisler tarafından geliştirildiğine işaret eden Ablak, ürünün tasarımı tescilli ve teknolojilerinin patentli olduğunu vurguladı. İhracat için ilk siparişleri aldıklarına da değinen Ablak, "Hastanelerle yaptığımız görüşmelerde çalışanlar için akıllı yaka kartı talebi de alıyoruz.

Hastane yönetimleri çalışanlarının nerede ne kadar vakit geçirdiğini de bilek istiyor" açıklamasında bulundu. Elde edilecek datanın hastaneler tarafından hasta memnuniyeti ve hizmet kalitesinin artırılması için kullanılacağına işaret eden Ablak, sözlerine şöyle devam etti: "Bu veriler hastane paylaşmadığı sürece 3. şahıslarla paylaşılmıyor. Veriler hastanenin belirlediği kripto şifreleri ile saklanıyor.

Ekibimiz ürünleri ABD gibi sağlık bilgilerinin çok hassas olduğu pazarları da hedeflediğinden askeri dereceye yakın bilgi güvenliği ve kriptolama algoritmaları geliştirdi ve kullanıyor. Bilgilerin ve pozisyonların iletimi tamamen kriptolu yapıldığından hasta bilgileri en üst seviyede korunuyor."

ÇOCUĞA YILDA 2 BİN TL HARCIYORUZ

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, geçen yıl 1 milyon 309 bin 771 bebek dünyaya geldi ve her yıl 1 milyonun üzerinde bebek doğuyor. Giyimden araç gerece, oyuncaktan bakım ürünlerine kadar birçok sektörde 'bebek ekonomisi'nin hacmini genişliyor. Bebek Araç Gereçleri Üretici, İthalatçı ve Perakendecileri Derneği (Bagider) Yönetim Kurulu Başkanı Tunç Karaaslan Türkiye'de 0-2 yaş grubunda çocuk başına yıllık ortalama harcamanın 2 bin TL olarak tahmin edildiğini, 3-4 yaş aralığındaki çocuk grubunda yıllık harcama tutarının ortalama 1600 TL'ye düştüğünü kaydetti.

Oyuncakçılar Derneği (OYDER) Genel Koordinatörü Çağatay Öztürk ise Türkiye'de ailelerin çocukları 2 yaşına gelene kadar aylık ortalama 60-70 dolar, yıllık ortalama 720-800 dolar harcama yaptığını kaydetti. Öztürk, 0-14 yaş aylık ortalama oyuncak harcama miktarı 25-30 dolar olduğunu bildirdi. İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi de şunları söyledi: "0-2 yaş grubunda yaklaşık 3 milyonluk nüfus üzerinden hesap ettiğimizde bebek hazır giyim pazar hacminin 500-600 milyon TL olduğunu söyleyebiliriz. Hane halkı hazır giyim tüketimi ve perakende satışlar dikkate alındığında bebek başına ortalama 200-250 TL bir harcama tahmini yapabiliyoruz."

Kaynak: Karar Gazetesi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber