İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Emekliye önce maaş, sonra çifte zam

Temmuz maaşını erken alan Emekli Sandığı emeklileri, pazartesi kesinleşecek enflasyon farkını ve zamları da açıklanacak takvime göre hesaplarında görecek

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 29 Haziran 2017 07:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Emekliye önce maaş, sonra çifte zam

Faruk Erdem

Milyonlarca emekli pazartesi günü açıklanacak haziran enflasyonuna kilitlenmişken Emekli Sandığı mensupları için temmuz ayında ekstradan çifte ödeme yapılacak. Ramazan Bayramı öncesi yapılan erken ödeme dolayısıyla temmuz maaşlarını alan yaklaşık 2 milyon Emekli Sandığı emeklisine pazartesinden sonra açıklanacak takvime göre, yüzde 4 zam ve enflasyon farkından oluşan çifte ödemeler yapılacak.

Emeklilerin alacakları enflasyon farkı, ilk 6 aylık enflasyona göre belli olacak. Yüzde 3'ü aşan kısım memur emeklilerinin alacağı enflasyon farkını gösterecek. İlk 5 aylık enflasyona göre, memur emeklilerine yüzde 3.18 enflasyon farkı çıktı. İlk 6 aylık yüzde 6.48'lik enflasyon tahmini tutarsa, fark yüzde 3.48'i bulacak. Bu durumda memur emeklileri yüzde 3.48 enflasyon farkı + yüzde 4 zam alacak. Memur emeklileri, temmuz maaşlarını bayram nedeniyle şimdiden cebine koydu. 3 Temmuz'da yani pazartesi günü zam oranının belli olmasının ardından ay içerisinde çifte artışın getirdiği zam farkı ödenecek.

TARİHLER AÇIKLANACAK

Emeklilere ve memurlara verilecek enflasyon farkı belli olduktan sonra Sosyal Güvenlik Kurumu emeklilere ödemeler için bir takvim açıklayacak. Bu takvime göre kimin hangi tarihte farklarını alacağı da belli olacak. Temmuz ayına ait zam ve enflasyon farkları buna göre hesaplara geçecek. Memurlar ise zamlı ve farkın olduğu maaşlarını Temmuz ayında alacak. Ağustos ayında ise yapılacak Toplu Sözleşme Görüşmeleri ile Emekli Sandığı emeklileri ile memurların önümüzdeki 2 yıl içinde alacakları zam oranları belirlenecek.

NASIL HESAPLANACAK

EmekliSandığı emeklilerinin bayramdan önce aldığı maaşlara önce 6 aylık enflasyonun yüzde 3'den sonraki kısmı eklenecek. Çıkan rakama ise yüzde 4'lük toplu sözleşme zammı ilave edilecek. Böylece yeni maaş ortaya çıkacak.

Maaş: 2.000 TL

Tahmini fark (% 3.48): 69.60 TL

Zam (% 4): 82,79 TL

Toplam maaş: 2.152,40 TL

HAFTA TATİLİ KALKMIYOR!

Bayramöncesi özellikle bazı kesimlerce çalışanların hafta tatili haklarının ellerinden alındığı yönünde algı oluşturacak yazılar yazıldı, konuşmalar yapıldı. Hemen belirtelim çalışanların haftada 24 saat izin yapmaları hem Anayasa hem de kanunların güvencesi altındadır ve bunun kaldırılması söz konusu değildir. Yeni yapılan düzenleme ile sanayi işletmelerinin her yıl hafta tatillerinde çalışabilmek için belediyelerden ruhsat alma zorunluluğu kalkacak. Çalışanların izin yapmalarının kaldırılması söz konusu değil

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber