EDS'de yeni standartlar tuzakları yok edecek

Genellikle şehir merkezlerinde otoyol ve E-5'lerde yer alan EDS gelir kapısı olmaktan çıkıyor. TSE'nin yeni belirleyeceği standartlar doğrultusunda şekillenecek olan EDS, artık tuzak olarak değil trafikte can ve mal kaybını en aza indirmek için mesai harcayacak

Haber Giriş : 29 Haziran 2017 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
EDS'de yeni standartlar tuzakları yok edecek

ALİ YILDIRIM

Birçok belediyenin gelir kapısı haline dönüşen elektronik denetleme sistemi (EDS) artık yeni bir standarta kavuşuyor. Türk Standartları Enstitüsü (TSE) bundan böyle EDS'yi bizzat takip edecek ve genelgeye uymayan sistemleri devre dışı bırakarak yenilerini anında kurduracak. Şu anda standartları karşılamadığı için birçok noktada pasif olan EDS, kazaları da beraberinde getiriyor. Bunu fark eden sürücüler hız limitlerinin dışına çıkarak, trafikte olumsuz sonuçlara yol açıyor. TSE standartıyla EDS sistemi artık tuzak kuramayacak ve belirli kıstaslar olacak. Mevcut sistem, belediyelerce veya sermayesinin tamamı belediyelere ait şirketler tarafından kendi bütçe kaynakları kullanılarak karayollarında cam ve mal güvenliğini sağlamak amaçlanıyordu. Hatta bu düzende belediyeler uygulamayla birlikte kesilen cezalardan yüzde 30 pay alıyordu. Eğer belediye bunu dışardan bir firmaya taşeron olarak yaptırırsa bu pay dilimi yüzde 15'e düşüyor. Bunu fırsatçılık haline getiren bazı belediyeler kurulan tuzak uygulamalarla ceza makbuzlarını artırıyor ve kısa mesafede birden fazla ceza gönderiyor.

EDS sisteminin çalışma esasları içinde şu maddeler yer alıyor:

* Sistem, bakım, onarım, tadilat ve diğer zorunlu haller dışında 7 gün 24 saat açık olmalı. * Anlık hız ihlal sisteminin bulunduğu noktalardan itibaren, otomobiller için geçerli olan hız sınırının kilometre cinsinden en az yüzde 10'a tekabül eden daha az mesafeye kurulmasıdır. * Örnek vermek gerekirse; Hız sınır 50 km ise mesafe 5 km, 70 ise 7 km olacaktır. Resmi Gazete'de yer alan bilgiye göre hız ihlal tespit donanımları (HİTD), Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca muayene işlemleri TSE tarafından yapılacak. TSE her muayenede bir damga kullanacak ve bu damgada muayenenin ilk yapıldığı yıl, ay, gün ve seri numarası da bulunacak. TSE'nin internet sitesinden yaptığı açıklama ise şöyle: "Piyasada kullanımda olan HİTD'lerin muayenelerinde tip onay şartı aranmayacak. Ancak söz konusu HİTD'ler için kullanıcısı tarafından hazırlanacak damga planlarının Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'na onaylatılması gerekecek. Bu işlemlerin, yönetmeliğin tüm maddelerinin yürürlüğe gireceği 1 Temmuz 2018 tarihine kadar tamamlanmış olması gerekecek. Damga planları onaylanan HİTD'ler için, servise müracaat edilerek muayene işlemlerinin yaptırılması zorunlu olacak. Bu HİTD'lerin muayenelerinin 31 Aralık 2018 tarihine kadar yaptırılması şartı aranacak."

KÖPRÜ VE OTOYOLLARDAN 570 MİLYON TL

Mayısta köprü ve otoyollardan 37 milyon 445 bin 525 araç geçişi oldu. Geçişlerden elde edilen gelir ise 131 milyon 317 bin 9 lirayı buldu. Araçların 24 milyon 564 bin 655'i otoyolları kullandı ve bunun sonucunda 97 milyon 657 bin 901 lira gelir sağlandı. 15 Temmuz Şehitler ve Fatih Sultan Mehmet köprülerinden mayısta geçen 12 milyon 880 bin 870 araçtan da 33 milyon 659 bin 108 lira ücret alındı. Bu yılın beş ayında ise köprü ve otoyollardan geçen 159 milyon 718 bin 858 araçtan 570 milyon 126 bin 652 lira gelir elde edildi. Bu gelirin 420 milyon 974 bin 23 lirası otoyollardan, 149 milyon 152 bin 629 lirası köprülerden geçen araçların sahiplerinden geldi.

PLAKADA YENİ DÖNEM 3 TEMMUZ'DA

Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) Başkanı Fevzi Apaydın, araç plakalarına ilişkin yeniden düzenlenen kusur tablosunun 3 Temmuz'dan itibaren geçerli olacağını belirterek, "HGS yanlış ceza yazılmasına da neden olan, plakadaki rakamların arasında vida bulunması, yazıların silik, bold, italik veya kapatma şeklinde olması ağır kusurlu sayılacak" ifadesini kullandı. Apaydın, plakalardaki yazı ve rakamların 11 santimetre genişliğinde, 52 santimetre uzunluğunda olması gerektiğini belirtti. Plakaların basım ve dağıtımının TŞOF ve bağlı odalarca gerçekleştirildiğini ifade eden Apaydın, sahte plakaların terör olayları, gasp, soygun suçlarında kullanıldığını kaydetti.

TSE BU İŞİN NERESİNDE OLACAK?

EDS'ler ile alakalı tip onay belgesi Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından temin edilecek. Tip onayının dışında kalan ve mecbur kullanılması gereken parçalara TSE ve TÜBİTAK onay verecek.

Yurt içinden veya yurt dışından getirilen cihaz parçaları, kameraların laboratuvar sonuçları, dünya çapında bağımsız kuruluşlarca verilen onaylı güvenirlik belgeleri, ölçüm anında doğruluğu teyit eden kalibrasyon belgeleri, TSE standartlarına uyan elektro manyetik uyumluluk belgeleri tam olarak kurulum yapılacak bölge emniyet müdürlüklerine teslim edilecek.

Kullanılacak olan EDS'lerin ilk temin edilme esnasında periyodik aralıklarla yapılması gereken doğrulama, kalibrasyon ve öngörülen hata oranları içerisinde ölçüm, tespit gibi ortaya çıkan belgelendirme işlemleri TSE'den alınacak.

Doğrulama testleri simülasyonlar tarafından gerçekleşecek ve gerekirse kurulacak olan yollar trafiğe kapatılarak testler gerçekleştirilecek.

EDS'ler TSE'nin K 216 belgelendirme kriterinde yer alan sıcaklık ve bağıl nem ortamında yapılan testlere göre çalışabilir olacak.

EDS'lerde analog kameralar değil, yüksek hızlı sayısal değerlere sahip cihazlar kullanılacak.

EDS'lerin doğrulanması, kalibrasyonu ve öngörülen hata oranları içerisinde ölçüm ve tespit yaptığı ile ilgili belgelendirme işlemleri üretici firmalarında tavsiyesiyle en az yılda bir kez belirli periyotlarla yapılacak.

TSE bu standartları yakalamak için çalışmalara devam ediyor ve çalışma tamamlanıncaya kadar belgelendirme yapmayacak.

Kaynak: Karar Gazetesi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber