Darbe girişimi davasında, Malatya ve Yeşilyurt belediyeleri müdahil

FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin aralarında dönemin 2. Ordu Komutanı Huduti'nin de bulunduğu 28'i tutuklu 76 sanığın yargılandığı davanın dördüncü duruşmasının ikinci oturumu başladı. Malatya Büyükşehir ve Yeşilyurt belediyeleri davaya müdahil oldu

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 29 Haziran 2017 12:58, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Darbe girişimi davasında, Malatya ve Yeşilyurt belediyeleri müdahil

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimine ilişkin, dönemin 2. Ordu Komutanı Adem Huduti'nin de aralarında yer aldığı 28'i tutuklu 76 kişinin yargılanmasına devam edildi.

Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesince Yakınca Spor Salonunda görülen dördüncü duruşmanın ikinci oturumunda, FETÖ soruşturması kapsamında tutuklanan dönemin 3. Taktik Piyade Tümen Komutanı Tümgeneral Halil İbrahim Ergin, Gaziantep E Tipi Cezaevi'nden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla tanık olarak dinlendi.

Ergin, 15 Temmuz'da hava sahasının kapatılması haberiyle ilgili dönemin 2. Ordu Kurmay Başkanı Tümgeneral Avni Angun'u aradığını belirtti.

Angun'a hava sahasıyla ilgili bilgisinin olup olmadığını sorduğunu ifade eden Ergin, "Kendisi de bana bilgisinin olmadığını, araştıracağını söyledi. Ben de helikopter kaldırıp Esedere'de olan Kolordo komutanımızı (Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı Korgeneral İsmail Metin Temel) aldırmamız gerektiğini söyledim." diye konuştu.

Görüşmenin ardından saat 01.29'da Angun'un kendisini tekrardan aradığını ve "Hakkari merkezde bir sorun mu var?" diyerek birlik çıkıp çıkmadığını sorduğunu aktaran Ergin, şunları söyledi:

"Bende kendisine çıkmadığını söyledim. 'Tekrar araştır. Özellikle kurmay subaylara dikkat et.' dedi. Birlik çıkmadığını teyit ettim, kendisine ulaşamadım. 02.06'da tekrar Avni Angun aradı, el altından araştırdığımı, birliğin çıkmadığını kendisine ilettim."

Darbeciler 2 kobra helikopter istemiş

Genelkurmay Karargahı'ndaki darbeci askerlerin kendilerine bağlı Otluca Kışlasını arayarak pilotlu olarak 2 kobra helikopter istendiğini iddia eden Ergin, "Bende kesinlikle kalkmayacağı talimatını verdim. Kolordu komutanına da hususu ilettim. 00.38'de 2. Ordu Komutanına iletmek için aradım ama emir subayı kesinlikle görüştürmedi." ifadelerini kullandı.

Ergin, 2. Ordu Komutanı ile görüşememesinin ardından dava kapsamında tutuklu bulunan sanık dönemin 2. Ordu İdari Kurmay Yarbaşkanı Tuğgeneral Mustafa Serdar Sevgili ile görüştüğüne dikkati çekerek, Ankara'dan pilot ve helikopter istendiğini ancak buna müsade etmediğini ilettiğini kaydetti.

Sabah saat 05.45'te makam odasından Şemdinli Tugay Komutanı'nın kendisini aradığına işaret eden Ergin, "Beni aradı, gece saldırı olduğunu, bir askerin yaralandığını, temasın devam ettiğini, İHA'ya ihtiyaç olduğunu bana bildirdi. Avni Angun'u arayarak bu hususu kendilerine ilettim, İHA'ya ihtiyaç olduğunu bildirdim. Kendisi bana ilgileneceğini iletti. Görüşmelerimiz bundan ibaret." dedi.

Büyükşehir ve Yeşilyurt belediyeleri müdahil oldu

Duruşmada, Malatya Büyükşehir ve Yeşilyurt belediyelerinin avukatları davaya katılma dilekçesini mahkeme heyetine iletti.

Mahkeme Başkanı Vedat Koç, Büyükşehir ve Yeşilyurt belediyelerinin davaya katılmalarına oy birliğiyle karar verildiğini açıkladı.

Duruşma, tanıkların dinlenmesiyle devam ediyor.


Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine ilişkin aralarında dönemin 2. Ordu Komutanı Adem Huduti'nin de bulunduğu 28'i tutuklu 76 kişinin yargılandığı davanın dördüncü duruşmasının ikinci oturumu başladı.

FETÖ'nün 15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminde 2. Ordu ile 7. Ana Jet Üs komutanlıklarındaki olaylara ilişkin haklarında Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesinde kamu davası açılan, aralarında dönemin 2. Ordu Komutanı Orgeneral Adem Huduti'nin de bulunduğu general, subay, astsubay ve erlerden oluşan 76 sanığın yargılandığı davanın dördüncü duruşmasının ikinci oturumu için Yakınca Spor Salonu çevresinde yoğun güvenlik önlemi alındı.

Cezaevi araçlarıyla spor salonuna kelepçeli getirilen dönemin 2. Ordu Kurmay Başkanı Tümgeneral Avni Angun'un da aralarında bulunduğu 14 tutuklu sanık, jandarma ekiplerince içeri alındı. Diğer tutukluların ise Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla duruşmaya katılacakları öğrenildi.

Sanıklara tepki

Duruşmayı izlemeye gelen vatandaşlardan bazıları, salona getirildikleri sırada sanıklara tepki gösterdi. Vatandaşlar, sanıklara "Kravat bağlayacağına ip bağla", "Kafanızı önünüze eğin hainler", "Vatan hainleri" diyerek tepkilerini dile getirdi. Duruşmanın görüldüğü salona alınan vatandaşlar, burada da sanıklara tepkilerini sürdürdü.

Cumhurbaşkanlığı başdanışmanları Ayşe Türkmenoğlu, Gülay Samancı, Ahmet Karayiğit, AK Parti Malatya İl Başkanı Hakan Kahtalı ve partililer, Yeşilyurt Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat ile sivil toplum kuruluşları temsilcileri de oturumu takip ediyor.

Öte yandan duruşmanın görüldüğü Yakınca Spor Salonu'ndaki izleyici tribünleri tamamen doldu.

Dönemin 2. Ordu Komutanı Orgeneral Huduti, duruşmaya SEGBİS aracılığıyla tutuklu bulunduğu cezaevinden katılırken duruşmada bugün tanıkların dinlenmesi bekleniyor.

Duruşmada mahkeme heyetinin başkanlığını Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Vedat Koç yapıyor.

Spor salonunun girişinde kontrol noktası oluşturup çevrede güvenlik önlemi alan polis ve özel harekat ekipleri, avukatların yanı sıra tutuksuz sanıklar ve yakınları, müştekileri ve izleyicileri X-ray cihazından geçirerek üst araması yaptıktan sonra içeri aldı.

7 Mart'tan bu yana 72 sanık savunma yaptı

Davanın görülmeye başlandığı 7 Mart'tan bu yana aralarında dönemin 2. Ordu Komutanı Adem Huduti ve 2. Ordu Kurmay Başkanı Tümgeneral Avni Angun'un da bulunduğu 72 sanık savunma yaptı.

Tutuksuz sanıklar ile tanıkların dinlendiği bir önceki duruşmada, mahkeme heyeti 2. Ordu Komutanı ve darbe girişimi sırasında Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı olarak görev yapan Korgeneral İsmail Metin Temel'in gelecek celsede tanık olarak dinlenmesine karar vermişti.

İDDİANAMEDEN

Malatya Cumhuriyet Başsavcısı Ergül Yılmaz ve Başsavcıvekili Mehmet Badem tarafından hazırlanan, Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen 165 sayfalık iddianamede, dönemin 2. Ordu Komutanı Huduti, "bir numaralı şüpheli" olarak yer alıyor.

İddianamede, sanıkların, "cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye veya bu düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs etmek", "cebir ve şiddet kullanarak TBMM'yi ortadan kaldırmaya veya TBMM'yi görevlerini kısmen veya tamamen yapmasını engellemeye teşebbüs etme", "cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etme" suçlarından üçer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis ve "FETÖ üyesi olmak" suçundan da 15'er yıl hapisle cezalandırılmaları isteniyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber