Bakan, bürokratlarının soruşturulmasına izni vermedi

Haber Giriş : 23 Mayıs 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanlığı`ndaki, ``siyasi kadrolaşma ve görevi kötüye kullanma`` iddialarının soruşturulması sorumlu Devlet Bakanı Güldal Akşit`e takıldı. Akşit, Özürlüler İdaresi Başkan Vekili Mehmet Aysoy ve Personel Daire Başkanı Devlet Aksoy`un, ``görevlerini kötüye kullandıkları, siyasi kadrolaşma amacıyla haksız tayin ve görevlendirmeler`` yaptıkları iddiasıyla haklarında soruşturma açılmasına izin vermedi.

Özürlüler İdaresi Başkanlığı`nda iki yönetici hakkında ``soruşturma izni verilmemesiyle`` sonuçlanan süreç, kurumda şef olarak görev yapan, aynı zamanda yetkili sendika Sağlık Emekçileri Sendikası`nın işyeri baştemsilcisi olan Bülent Yılmaz ile Eğitim Uzmanı Gültekin Erezkan`ın, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı`na idaredeki uygulamalarla ilgili, aynı iddiaları içeren birer şikayet ve ihbar dilekçesi vermesiyle başladı. Dilekçelerde, ``idarede siyasi kadrolaşma yapıldığı, görevin kötüye kullanıldığı, bir sendika lehine memurlar üzerinde baskı uygulandığı, vekaleten yapılan görevlendirmelerde usulsüzlük yapıldığı ve idarede haksız cezalandırmalarla tayinler yapıldığı`` iddia edilerek, başkan vekili Mehmet Aysoy ve Personel Daire Başkanı Devlet Aksoy hakkında Türk Ceza Yasası`nın ilgili maddeleri gereğince işlem yapılması istendi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı da, Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Yasa gereğince, idareden sorumlu Devlet Bakanı Güldal Akşit`ten Aysoy ve Aksoy hakkında soruşturma yapmak üzere izin istedi. Bunun üzerine Özürlüler İdaresi`nden sorumlu Devlet Bakanı Akşit, şikayete konu olan ihbar ve iddialarla ilgili Başbakanlık Teftiş Kurulu`nu devreye sokarak ön inceleme başlattı ve iddialarla ilgili kayıt ve belgeleri incelemeye aldı. Akşit, bu incelemelerin ardından iddialara tek tek yanıt verildiği ayrıntılı bir karar yazısını Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı`na gönderdi.

Akşit karar yazısında, Aysoy ve Aksoy hakkındaki şikayet dilekçesindeki iddialara dikkat çekerek, ``İleri sürülen iddiaların gerçekleri yansıtmadığı ve yürürlükteki mevzuata aykırı olan ve konusu suç teşkil eden bir fiilin bulunmadığı anlaşıldığından, Aysoy ve Aksoy hakkında Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun`un 6`ncı maddesi gereğince soruşturma izni verilmemesine karar verdim`` dedi.

Bakan Akşit`in soruşturma izni vermediği, ancak şikayetçilerin bir kısmını belgeli olarak ortaya koydukları iddialardan bazıları ise şöyle: ``-Özürlüler İdaresi Başkanı Aysoy usulsüz olarak Başkan Vekili unvanı kullanıyor, -Kurumda mevzuata aykırı olarak geçici personel istihdam edilmiş ve edilmektedir, -Başkanvekili Aysoy, Ramazan ayında Başkent Öğretmenevi`nde iftar yemeği vermek üzere, resmi yazıyla duyuru yapmıştır. Çalışanlar üzerinde baskı yapılmış ve yemeğe katılmaya zorlanmıştır. Ayrıca yemek maliyetinin nereden karşılandığı bilinmemektedir. -Aysoy, eski Pendik Belediye Başkanı Erol Kaya`dan hediye almış ve bunu resmi yazıya kaydetmiştir. Devlet memurlarının hediye alma yasağını ihlal etmiştir. -Kurum Başkan Vekili Aysoy, Memur-Sen`e bağlı Türk Sağlık Sen sendikasının üye sayısını arttırmak için, çalışanlar üzerinde baskı kurmuş ve odasına çağırdığı personele `Sendikal çalışma başlattım. Bu sendikada sizi görmek isterim, Yetkiyi diğer sendikadan alalım` demiştir. -İdarede yetkili sendika Sağlık Emekçileri Sendikası İşyeri Temsilcisi Bülent Yılmaz, sendika mevzuatı ihlal edilerek, `geçici görevlendirme` ile kurumdan uzaklaştırılmıştır. -Vekaleten yapılan görevlendirmelerde usulsüzlük yapılmış, geçici görevlendirme ile kurumda eleman istihdam edilmiştir.``

netgazete

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber