Zararlı böceğe karşı yararlı böceklerle mücadele

Antalya'nın Konyaaltı ilçesinde, turunç ve nar ağaçlarındaki zararlı böcek "Turunçgil Unlu Biti" ile mücadele için doğaya yararlı böcekler bırakıldı.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 29 Haziran 2017 13:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Zararlı böceğe karşı yararlı böceklerle mücadele

Konyaaltı Belediyesi ve Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü (BATEM) iş birliğiyle hayata geçirilen, "Turunçgil ve Nar Unlu Bitine Karşı Biyolojik Mücadele" projesinin ilk uygulaması tarımın yoğun olduğu Çakırlar Mahallesi'nde yapıldı.

Konyaaltı Belediye Başkanı Muhittin Böcek, gazetecilere yaptığı açıklamada, Antalya'nın tarımda çok önemli bir yere sahip olduğunu ama geçen süre içinde ticaret ve turizmde de kentin büyük gelişmeler kaydettiğini vurguladı.

Belediye ve BATEM olarak köylüye ve muhtarlara farklı projelerle destek vermeye çalıştıklarını anlatan Böcek, "Bugün de doğaya yararlı böcek salacağız ve ilaç kullanımına gerek kalmayacak. 7 bin 500 turunçgil ve 20 bin nar ağacına yararlı böcek uygulamamız olacak. İnşallah bunu sonucunu da alacağız. Amacımız ilaçsız tarımı daha da geliştirmek." dedi.

Proje hakkında bilgi veren BATEM Müdür Yardımcısı Ali Öztop da turunçgil ve nar bahçelerinin ana zararlılarından olan "Turunçgil Unlu Biti"ne karşı "Leptomastix Dactyopii" ve "Cryptolaemus Montrouzieri" isimli faydalı böcekleri kullanarak biyolojik mücadele başlattıklarını kaydetti.

Faydalı böceklerin turunçgil ve narda bulunun zararlı un biti böceklerini yiyerek yaşadıklarını belirten Öztop, "Bu böcekler bitkilerde oluşan ekonomik zararı alt seviyede tutuyor. Yani herhangi bir zirai ilaç kullanmadan zararlı böceklere karşı biyolojik yolla yani yararlı böceklerle mücadele ediyoruz." diye konuştu.

Öztop, doğaya bırakacakları diğer bir yararlı böceğin de yumurtalarını zararlı böceklerin içine bırakarak bu böceği ortadan kaldırdığını ifade etti.

Her ağaca 10 yararlı böcek bıraktıklarını söyleyen Öztop, "Yararlı böcekler sayesinde yaz boyuncu hiçbir ilaç kullanılmadan turunçgil ve nardaki zararlı böceklerle biyolojik yolla mücadele edilecek. Burada ilaç kullanılmıyor, böylece ne çevre ne de insanlar zarar görmüyor ve tüketiciler zararsız gıda tüketmiş oluyor." ifadelerini kullandı.

Öztop, BATEM olarak 20 yıldır yararlı böcek ürettiklerini ve devletin de bu yönde destekler sağladığını belirtti.

Muhtarlar ve çiftçilerin de katıldığı uygulamada yapılan bilgilendirmenin ardından çok sayıda yararlı böcek turunçgil ve nar ağaçlarına bırakıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber