Karanlıkta kalan ömrünü eğitimle aydınlattı

Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde yaşayan görme engelli Namık Tuncel, 25 yaşındayken iki gözünü kaybederek engelli kalmasına karşın aldığı eğitimle günlük yaşamındaki birçok ihtiyacını kendisi gideriyor.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 01 Temmuz 2017 20:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Karanlıkta kalan ömrünü eğitimle aydınlattı

Suat Salgın

Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde yaşayan Namık Tuncel, 25 yıl önce iki gözünü kaybetmesine karşın aldığı eğitimle günlük yaşamındaki ihtiyaçlarını kendisi gideriyor. Bisiklete binen, yemek yapıp söküklerini diken Tuncel, hayat dolu kişiliğiyle engellilere örnek oluyor.

Evli ve 2 çocuk babası 50 yaşındaki emekli Namık Tuncel, yolun karşısına geçerken alkollü bir sürücünün kullandığı otomobilin çarpması sonucu görme yetisini kaybettikten sonra, trafik kazalarının önlenmesi ve engellilerle ilgili yaptığı sosyal sorumluluk çalışmalarıyla tanınıyor.

İki yıl önce trafik kazaları ve sonrasında oluşan kalıcı engellere dikkati çekmek amacıyla bir arkadaşı eşliğinde Manisa'dan Ankara'ya bisikletle seyahat eden Aktif Sosyal Tüm Engelli Dostları Grubu Koordinatörü Tuncel, günlük hayattaki tüm ihtiyaçlarını yardım almadan kendi başına yapıyor.

Yerel bir medya kuruluşuna gönüllü muhabirlik de yapan Tuncel, tüm zorlukların üstesinden gelip, engellilerin hayata küsmek yerine ihtiyaçlarını gidermeleri konusunda alacakları eğitimle dört elle sarılmaları gerektiği konusundaki fikirlerini de çeşitli etkinliklerde dile getiriyor.

Engellilere söküklerini dikebilmeleri ve kıyafetlerini pratik ütüleyebilmeleri için bilgiler de veren Tuncel, hünerli elleriyle birbirinde leziz yemekler de yapabiliyor.

Almanya'nın Münih kentinde bir klinikte tedavi görürken tanıştığı Sandy ile 11 yıl önce Türkiye'de evlenen, 9 yaşında Sam ve 7 yaşında Vito adlı çocuklarıyla Ayvalık'ta yaşayan Namık Tuncel, hayattaki her işin başında eğitim olduğuna inanıyor.

Tuncel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 25 yıl önce geçirdiği trafik kazası nedeniyle engelli kaldıktan sonra birçok konuda eksiklik yaşadığını belirterek, tıp doktoru Alman uyruklu eşinin engelli insanların eğitim aldıktan sonra birçok konuda başarılı olabilecekleri konusundaki telkinlerinden sonra olaylara daha bilinçli bakmaya başladığını söyledi.

"Ben engel tanımam"

İğne-iplik kullanma ve yemek yapma gibi güncel hayatta gerekli olan konularda eğitim aldığını, sportif alanda da benzer çalışmalar yaptığını aktaran Tuncel, şöyle devam etti:

"Başlangıçta zorlanmama karşın 'Ben engel tanımam' diyerek biraz da mecburen bugün kolaylıkla yapabildiğim bu işlerin üstesinden geldim. Sonra da 'Ben başardıysam, tüm engelli arkadaşlarım da başarabilir' düşüncesiyle yola çıktım ve özellikle engellilerle, engelli olmayan insanların aslında birbirlerini hiç tanımadığını fark ettim. Bunun üzerine engellilere yönelik birçok farklı projeler hazırladım ve bunları hayata geçirdim. Engellilerin isterse ve kendilerine fırsat verilirse zor olan birçok şeyi yapabileceklerini gösterebilmek ve farkındalık yaratabilmek için mutfağa giriyorum, terzilik yapıyorum, yüzme eğitimi veriyorum. Sporun birçok branşını yapmaya çalışıyorum. Sadece görme engellilerin değil, her engellinin eğitim aldıktan sonra kabiliyetleri ölçüsünde günlük yaşamındaki ihtiyaçlarını kimseye ihtiyaç duymadan giderebileceklerini göstermeye çalışıyorum."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber