Anket AKP'yi karıştırdı

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 16 Mart 2007 07:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan'ın teşkilatların ?nabzını yoklamak' için yaptırdığı anket, parti içinde tartışmaya neden oldu. Köşk adayları arasında ismi geçmeyen Arınç yorum yapmazken, Şener ?Daha objektif olunabilirdi', Sanay ?Türban korkusu' dedi

AKP Teşkilat Başkanlığı'nın Cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili beş seçenekli anketi partide adaylık tartışmasının fitilini ateşledi. Anket formunda, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın dışında eşleri türbansız olan dört partilinin teşkilat yöneticilerine sorulması, grupta rahatsızlığa neden oldu. Ankette adı geçmeyen Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, ?İsmi deneklere bırakmak suretiyle daha objektif olunabilir? derken, TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, ?Adımızın geçmiyor olması, geçmeyeceği anlamına gelmez? yorumu yaptı. TBMM Başkanı Bülent Arınç, konuya ilişkin değerlendirme yapmaktan kaçındı.

Başbakan Erdoğan'ın talimatıyla AKP teşkilatlarına gönderilen anket formlarında, ?Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı adaylığını nasıl karşılarsınız?? sorusuyla birlikte, ?Bülent Arınç ve Abdullah Gül'ün dışında AKP'liler arasındaki isimlerden Cumhurbaşkanlığı için en uygun kişi kimdir?? sorusunun seçenekleri ?Beşir Atalay, Mehmet Aydın, Vecdi Gönül ve Köksal Toptan? olarak sıralandı.

HASSASİYET YANLIŞ

Erdoğan dışındaki dört ismin eşlerinin türbansız olması grupta değişik yorumlara neden oldu. AKP Ankara Milletvekili Eyüp Sanay, ankette bir ?türban hassasiyeti? bulunduğunu belirterek, ?Türkiye bu korkulardan kurtulmalıdır. Anketteki hassasiyet fevkalade yanlış. O zaman eşi başörtülü olanları milletvekili de yapmasınlar? dedi.

?AKP'nin troykası? olarak nitelenen Erdoğan-Gül-Arınç üçlüsünden sadece Erdoğan'la ilgili ölçüm yapılması da dikkati çekti. Bazı parti yöneticileri, bu durumdan rahatsız olan milletvekillerine, ?Tayyip Bey; Gül ve Arınç'la ilgili yoklama yaparak isimlerinin yıpranmasını istemiyor olabilir? görüşünü iletti. Sanay, bu ?tekniğin? de yanlış olduğunu söyleyerek, ?Bu tür bir anket parti içinde dedikodulara sebebiyet verebilir. Açık uçlu yapmak lazım. Teşkilat yöneticileri okuma yazma biliyor, istedikleri ismi yazabilirler? dedi.

GURUR DUYDUM

Anket formunda adı geçen Köksal Toptan, ?Salt adımın geçmiş olması bile, partim tarafından bu şekilde bir şey yapılmış olması gurur vericidir. Bu aşamada başka söyleyebileceğim bir şey yok? dedi.

TBMM ANAYASA KOMİSYONU BAŞKANI BURHAN KUZU:Ben de olabilirim

Partİ bu tür anketleri her ay yapıyor. Bu kez Cumhurbaşkanlığı için genelde adı geçen isimleri ankete koymuşlar. Listede dört isim var. Ama ankette bir de boş yer varmış. ?Adaylar bunlar olacak? diye bir şey yok. Daha 40 gün var. Bir ön yoklama yapılmış. Adımızın geçmiyor olması geçmeyeceği anlamına gelmez. Eşinin başının kapalı olması o milletvekilinin cumhurbaşkanlığı adaylığına engel değil. Anayasal engel yok.

BAŞBAKAN YARDIMCISI ABDÜLLATİF ŞENER:Objektif değil

Sorular farklı şekilde sorulabilir. Ankette bazı isimler belirlenmiş olarak deneklerin önlerine konmuştur. Bu bir yöntemdir. Buradan nereye ulaşılmak isteniyorsa herkes bunu farklı değerlendirebilir. İsim belirtilmeden ismi deneklere bırakmak suretiyle daha objektif olabileceği söylenebilir. Netice itibarıyla ankettir, üzerinde daha fazla yorum yapmanın gereği olduğunu düşünmüyorum. Bu anketle Sayın Başbakan'ın aday olup olmayacağıyla ilgili bir değerlendirme yapılabileceğini zannetmiyorum. Bu, kimin aday olup olmayacağını belirleyecek bir anket değildir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber