YÖK'e paşalar da yetmedi

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 16 Mart 2007 08:24, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

YÖK, Trabzon'a yeni bir üniversite kurulması için yapılan başvurulara ısrarla olumsuz cevap veriyor. Önce Avrasya isminden rahatsız olan YÖK için, mütevelli heyete alınan emekli paşalar İbrahim Fırtına ve Edip Başer de yeterli olmadı

Trabzon'da Ömer Yıldız adlı işadamının önderliğinde yeni bir üniversite kurulması için 2 yıl önce yapılan başvuruya YÖK, ısrarla olumsuz yanıt veriyor. Son olarak Milli Eğitim Bakanlığı'nın 2 ay önce yazdığı yazıya yanıt bile verilmedi. Emekli orgeneraller İbrahim Fırtına ve Edip Başer, Galatasaray Kulübü Başkanı Özhan Canaydın'ın mütevelli heyetine dahil edilmesi bile YÖK'ün duyarsızlığını engellemedi.

İLK BAŞVURU 2004'TE

YÖK'e ilk başvuru tarihi 29 Aralık 2004. YÖK bir yıl beklettiği başvuruya 2005'in sonunda önce kurulmak istenen üniversitenin adı ile ilgili eleştirisini ileterek cevap verdi. Üniversitenin 'Avrasya' olan isminin değiştirilmesi YÖK tarafından talep edildi. Doğu Karadeniz Üniversitesi ismi konulmasından sonra bu defa, üniversitenin mütevelli heyetindeki isimlerin değiştirilmesi istendi. Yeni listede mütevelli heyet başkanı Ömer Yıldız'ın yanısıra eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli orgeneral İbrahim Fırtına, eski Genelkurmay 2. Başkanı emekli orgeneral Edip Başer, İstanbul Üniversitesi eski genel sekreteri Hüseyin Çavuşoğlu, Galatasaray Kulübü Başkanı Özhan Canaydın'a yer verildi. YÖK yine olumlu yanıt vermedi.

KAMPÜS PELİTLİ'DE

2 yıldır binaları hazır bekleyen özel üniversite atıl durumda. YÖK'ün engellediği üniversite özellikle Hrant Dink cinayeti sonrası işsizlik ve gençlerin eğitimsizliği tartışmalarıyla gündeme gelen Trabzon'un Pelitli Beldesi için de büyük önem taşıyor. Fiskobirlik'ten 50 yıllığına kiralanan kampüs alanı 45 bin 400 metrekare. 25 bin metrekare kapalı alanı bulunan kampüs 2 yıldır atıl durumda bekletiliyor. Yasa gereği özel üniversitelerin kuruluşunda Milli Eğitim Bakanlığı'nın yetkisi bulunmuyor. Ancak çaresiz kalan Trabzonlular Bilgi Edinme Kanunu çerçevesinde bakanlığa başvuruda bulundu. Ocak ayı sonunda MEB Yükseköğretim Genel Müdürlüğü, dosyayı YÖK'e göndererek görüş sordu. Aradan geçen 2 aylık sürede yine cevap yok. Son olarak geçtiğimiz hafta içinde, İstanbul Üniversitesi eski genel sekreteri Hüseyin Çavuşoğlu ve CHP Trabzon Milletvekili Mehmet Akif Hamzaçebi YÖK Başkanvekili Prof. Dr. İsa Eşme'yi ziyaret etti. Eşme'nin ziyaretçilerine olumlu yanıt vermediği öğrenildi.

Bütün istedikleri yapıldı

Eski Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Rektörü Prof. Aydın Dumanoğlu, kendisinin milletvekili olmasının bahane edilmesi nedeniyle mütevelli heyetinden çıkartılmasının istendiğini belirtirken, 'Mütevelli heyetinden ayrıldım. Önemli olan Trabzon'a böyle bir yükseköğretim yapısının kazandırılmasıdır' dedi. Dumanoğlu, 'Şartlar yerine getirildiğinde YÖK izin vermeli. Ancak tüm şartlar yerine geldiyse de YÖK'ün keyfi tutumu beklenemez' dedi. Dumanoğlu, KTÜ kurulurken de 'Tabela üniversitesi olur' diye muhalefet edildiğini ancak, bugün 1955'te 90 öğretim üyesiyle kurulan üniversitede 50 yıl sonra 25 bin öğrencinin okuduğunu söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber