İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Cerattepe'ye madeni Danıştay onadı

Türkiye'nin en büyük çevre davasında Danıştay, Artvin'in Cerattepe bölgesinde madencilik yapılabileceğine ilişkin mahkeme kararını onayladı. Kararda bilirkişinin 'Endemik bitkiler taşınabilir, madenlerin teleferikle taşınması halinde çevre zararları azaltılabilir' yönündeki raporu etkili oldu.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 07 Temmuz 2017 04:50, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
Cerattepe'ye madeni Danıştay onadı

ARTVİN'in Kafkasör Yaylası Cerattepe mevkisinde madencilik faaliyetleri için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın, 'Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Olumlu' raporunun yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle açılan davada, Rize İdare Mahkemesi'nin, 'Madencilik yapılabilir' yönündeki kararı Danıştay'ca onaylandı. Kararla Cerattepe'de madencilik faaliyetlerinin önü açılmış oldu.

Bilirkişi heyetinin hazırladığı keşif raporu mahkemelerin kararında etkili oldu. Raporda, açık galeri madenciliğinden kapalı galeri madenciliğine geçilmesi ve çıkarılacak bakır cevherinin kapalı taşıma kabinli teleferik sistemiyle taşınması halinde çevre zararlarının azalacağı görüşüne yer verildi.

3 BİN 314 AĞAÇ KESİLECEK

Bilirkişi, ÇED raporundaki, bölgede toplam 3 bin 314 adet ağaç kesileceği görüşlerini de değerlendirdi. Heyet, teleferik hattının kurulması ve maden ağzı ile teleferik hattı arasındaki yolun genişletilmesi ile kesilecek ağaç sayısının raporda belirtilen düzeyde olacağına işaret etti.

Yıllık 500 bin ton cevher çıkarılacağı öngörülen madencilik faaliyetleri sırasında heyelan riski oluşacağı iddialarına karşılık bilirkişi heyeti raporda, üretim ile eşzamanlı yapılacak dolgu faaliyetiyle göçüklerin önleneceğini kaydetti. Maden sahasında kalan endemik siklamen bitkisinin toplanarak, yakındaki aynı ekolojik koşullara sahip alanlara taşınabileceğini belirten heyet, ÇED raporunda belirtilen taahhütlere uygun hareket edilmesiyle su kaynaklarının kirlenmeyeceği görüşünü de dile getirdi.

UMUDUMUZ VARDI

CHP'nin 'Adalet Yürüyüşü'ne katılan Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan ile avukat Bedrettin Kalın, karara tepki gösterdi. Karahan "Umudumuz vardı. Daha önceki gerekçeli kararları biliyorduk ama bu kadar gerekçesiz bir karar beklemiyorduk. Ama bunlar bizim kararımızda bir değişiklik yaratmaz. Gelecek kuşaklara bırakacağımız yaşam alanlarını korumamız gerekiyor. Halk, vatandaş olarak mücadelemizi sürdüreceğiz" dedi. Avukat Bedrettin Kalın ise şunları söyledi: "Hukuk ve adaletten bu kadar uzak bir karar olamaz. 25 sayfalık kararın sadece 1 paragrafı bu davayla alakalıdır. O paragrafta da Rize İdare Mahkemesi kararının bozulmasının gerektirdiği bir durumun olmadığıyla ilgilidir. Bu hiçbir şey yazmamakla eş değerdir. Hukuk sadece onlardan ibaret değildir."

6 GÖZALTI

Danıştay'ın kararına tepki gösteren 6 kişi, İnönü Caddesi'ndeki maden şirketinin bulunduğu iş hanın kapı önüne kendilerini zincirledi. 'Artvin'i yağmacılara teslim etmeyeceğiz' pankartı açan gruba çevrede toplananlar da sloganlarla destek oldu. Polis, eylemcileri gözaltın aldı.

22 YILLIK HUKUK SAVAŞI

CERATTEPE'de madencilik faaliyetlerinin planlanması üzerine 1995 yılında kurulan Yeşil Artvin Derneği öncülüğünde birleşen Artvin halkı mücadele başlattı. 1996 yılında Kanadalı Cominco Madencilik şirketi bölgede faaliyet için ruhsat aldı. Ancak, aynı tarihte Artvin Valiliği Mahalli Çevre Kurulu'nun madencilikle ilgili olumsuz görüş bildiren raporu yayımlandı.

Artvin halkının 10 bini aşan imzalı metniyle dönemin Çevre ve Orman Bakanlığı'na müracaatı üzerine Kanadalı şirket bölgeden çekildi.

Ruhsatı satın alan INMET Mining Corporation'ın ruhsatı ise mahkeme kararıyla iptal edildi. Dönemin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı 2011 yılında maden sahasını yeniden ihaleye çıkardı. Bölge Özaltın İnşaat Ticaret ve Sanayii A.Ş.'ye verildi.

BARİKAT POLİSLE AŞILDI

2013 yılında Özaltın A.Ş. ruhsatını, Cengiz Holding'e ait Etibakır A.Ş.'ye devretti. Gelişme sonrasında Artvinliler, 2013 yılında yeni bir hukuk mücadelesi başlattı. Yeşil Artvin Derneği'nin Rize İdare Mahkemesi'ne açtığı davada mahkeme 24 Aralık 2014 tarihinde 'ÇED Olumlu' kararını iptal etti. Ardından firma yeni bir ÇED başvurusunda bulunarak 2 Haziran 2015'te yeniden 'ÇED Olumlu' kararı aldı.

Yeşil Artvin Derneği öncülüğünde 751 kişi ile 61 avukat, 8 Temmuz 2015'te Rize İdare Mahkemesi'ne ÇED Olumlu raporunun yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle Türkiye'nin en büyük çevre davasını açtı.

Eti Bakır A.Ş., ÇED raporu ile ilgili verilmiş bir yargı kararı olmaması nedeniyle Artvin Valiliği'ne başvurarak 16 Şubat 2016 tarihinde iş makinelerini Cerattepe'ye çıkarmak istedi. Artvin halkı, araçlarıyla yola kurdukları barikatlarla iş makinelerinin bölgeye çıkmasına izin vermedi. 2 gün boyunca polis ve jandarmanın biber gazı, cop ve plastik mermi ile yaptığı müdahalelerin ardından iş makineleri Cerattepe bölgesine çıkarıldı.

Olayların büyümesi üzerine Artvin heyeti ile Ankara'da görüşen dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu, hukuki süreç sona erene kadar Cerattepe'de çalışma yapılmaması yönünde talimat verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber