Bakanlıklar, yanlış bir tarzda yönetiliyor!

Kamu kurumlarında, hali hazırda uygulanan yönetim tarzı, bir çok sorunun ana nedeni...

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 12 Temmuz 2017 10:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Bakanlıklar, yanlış bir tarzda yönetiliyor!

Kamu yönetiminde ve ülke meselelerinde önemli sorunlar yaşıyoruz.

Bu sorunların ana nedeni, genel olarak siyasiler tarafından "bürokratik oligarşiye" yüklense de, ana sorun yönetim zaafından kaynaklanmaktadır.

Belli başlı önemli yönetim sorunlarını sıralayacak olursak;

1- Bürokratlar risk almamaktadır. Zaten kariyer süreci bağlamında, makamlara, en liyakatli personel atanmadığı için, bürokratlar, atandıkları makamı kaybetmemek için hiçbir riskli karar alamamakta, muhalefet edememekte, gördüğü yanlışlara ses çıkaramamaktadır. Bürokrat atamalarında, mutlak surette liyakate önem verecek bir yapılanmaya gidilmelidir. Bir Bakanlığın hem Bakan, hem Bakan yardımcısı hem de müsteşarının aynı hemşehri grubundan seçilmesinin önüne geçilmelidir.

2- Kendini, ulvi amaçlara adayan bürokrat bulunamamaktadır. Bir çok üst düzey bürokratımız gündüzü temsil, tören, ağırlamayla geçirmekte, gece ise çalışmaktadır. Sadece bir kişinin siyasi ikbalini düşünerek, tüm kurumun çalışma düzenini bozan bu tür uygulamalardan vazgeçilmesi için tedbir alınmalıdır. Bu çerçevede, hemen derhal, kurumsal internet sitelerinde "bu kişi ziyarete geldi, bu kişi ziyaret edildi" türü haberlerin tümü derhal yasaklanmalıdır.

3- Bir çok kamu kurumunda bürokratlarımız Devlete bir şey verememekte, ama Devletin verdiği makamla hoş olmayan kibire bürünebilmektedir. Değil müsteşar, genel müdür, il müdürü, ilçe müdürüne dahi ulaşılamamaktadır. Devletin bürokrata sağladığı ayrıcalıklar, (kapısı kapalı oda, özel kalem müdürü, özel kalem müdürünün sekreteri, özel telefon, lüks makam aracı) en asgari düzeye çekilmelidir. Bir il müdürünün dahi 2 veya 3 sekreterinin olmasının önüne geçilmelidir. Makamlar, ayrıcalık değil külfet olmalıdır. Bu sayede, kendi kişisel ikbali için koşturanlar değil ülkenin geleceğini düşünenler talip olacaktır.

4- Bir çok bakanlıkta, üst yöneticiler arasında çatışma yaşanmaktadır. Bakan Müsteşarı istememekte, Müsteşar Bakanı takmamaktadır. Genel Müdür ve daire başkanları ise bu gerilimde kim güçlüyse o makama yanaşmaktadır. Ak Parti'nin başarısız olduğu bir çok alanda bu sorun net olarak görülmektedir. Bu sorunun da en büyük nedeni, Bakanlara, kendi üst yönetim ekibiyle çalışma hakkının tanınmamasıdır. Bir an önce bu sorun çözülerek, Bakanlıklardaki gerilim azaltılmalıdır. Bakan yardımcılığı gibi hiçbir işe yaramayan ara kademeler kaldırılmalı, Bakanların danışmanlar üzerinden denetlenmesi uygulamasına da son verilmelidir.

5- Hiyerarşik ara kademeler azaltılmalıdır. Bakanlığın en üst makamı olan bir Bakan, yaşanan bir sorunla ilgili olarak, il müdürüyle değil, il müdürünün bağlı olduğu müsteşar veya başkanla muhatap olmalıdır. İlçe müdürüyle değil il müdürüyle muhatap olunmalıdır. Şube müdürüyle değil, ilgili daire başkanı veya veya müsteşar yardımcısıyla muhatap olunmalıdır. Ara kademe atlanarak sorun çözme şekli, bir çok üst yöneticiyi rahatsız etmektedir. Çalışma barışını bozmaktadır. Hele ki "bundan haberi olmasın" şeklideki talimatlar, çalışma barışını bütünüyle dinamitlemektedir.

Son söz olarak yönetim sorunu çözülmeden, ülke sorunlarının çözülmesi mümkün değildir. Bu konuya önemle eğinilmelidir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber