İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

'Kira sigortalanması devletin vergi kaybına neden olmayacak'

Kira sigortalanmasıyla devletin vergi kaybı olmayacak, konut kiralama işlemleri kayıt altına alınacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 10 Temmuz 2017 10:51, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
'Kira sigortalanması devletin vergi kaybına neden olmayacak'

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, kira sigortalanmasıyla devletin vergi kaybının olmayacağını, konut kiralama işlemlerinin kayıt altına alınacağını bildirdi.

Palandöken, yazılı açıklamasında, Türkiye'de nüfusun yüzde 26'sının kiracı olduğunu belirterek, kira sigortasının birçok sorunu çözeceğini ifade etti.

Bu yıl 22 Mayıs itibarıyla aktif olarak uygulanmaya başlanan kira sigortası uygulamasına talebin yoğun olduğuna dikkati çeken Palandöken, ilk 20 günde 814 mülk sahibinin bilgi almak için çağrı merkezlerine müracaatta bulunduğunu kaydetti.

Söz konusu uygulamanın mülk sahiplerinin haklarını da koruduğunu vurgulayan Palandöken, kiracının kirayı ödememesi halinde mülk sahibinin parasının peşinde koşarken mağdur olmayacağına işaret etti.

Palandöken, Türkiye'de yaklaşık 20 milyon hanedeki vatandaşların yüzde 26'sının kiracı konumunda olduğunu belirterek, kira sigortasıyla konut işlemlerinin kayıt altında olacağı için devletin vergi kaybının azalacağını bildirdi.

Başvuru için mevcut kiracısı olan mülkler ve yeni kiralama yapılanlarda mal sahibi ve kiracı bilgilerinin başvuruya yeterli olduğuna dikkati çeken Palandöken, şunları kaydetti:

"İlk üç ay bekleme süresi içinde kira bedelinin düzenli ödenmesi gerekiyor. Sigorta işlemlerinin tamamlanması için evin kira bedeline göre yüzde 65 tutarında ücret talep ediliyor. Örneğin evin kirası bin lira ise yıllık 650 lira kira sigortası primi ödenecek. Kira sigortası uygulaması, kayıt dışılığın azalmasında da etkili olacak. Kira gelirini sigortalatmak isteyen mülk sahibinin gelirleri bu yolla kayıt altına alınacağından, sigortalanan gelirlerin vergisi de rahatlıkla tespit edilebilecek. Sigorta şirketleri, Maliye ile veri paylaşımında bulunabilir ve gelirler bu şekilde kolaylıkla takip edilebilir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber