'KDK kararlarına uyum oranı yüzde 60'a ulaştı'

Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç: Verdiğimiz kararlara ilk başlarda yüzde 20 oranında uyulmaya başlanmıştı. Çok şükür bu yıl özellikle son 6 ayda verdiğimiz kararlara uyum oranı yüzde 60'a ulaştı. Sıkı takip ediyoruz. Kurumda bir büro oluşturduk ve verdiğimiz kararların uyumunu takip ediyoruz

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 13 Temmuz 2017 20:16, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
'KDK kararlarına uyum oranı yüzde 60'a ulaştı'

Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, "Verdiğimiz kararlara ilk başlarda yüzde 20 oranında uyulmaya başlanmıştı. Çok şükür bu yıl özellikle son 6 ayda verdiğimiz kararlara uyum oranı yüzde 60'a ulaştı. Sıkı takip ediyoruz. Kurumda bir büro oluşturduk ve verdiğimiz kararların uyumunu takip ediyoruz." dedi.

"Ombudsman Halkla Buluşuyor" etkinlikleri çerçevesinde ''Bölgesel Ombudsmanlık Toplantısı" için kente gelen Malkoç, bir otelde düzenlediği basın toplantısında, Bursa'nın ekonomik ve sosyal açıdan Türkiye'nin en önemli kentlerinden biri olduğunu söyledi.

Kamu Denetçiliği Kurumunun çok fazla bilinmediğine işaret eden Malkoç, bunun için halkla bir araya gelerek toplantılar yaptıklarını belirtti.

Malkoç, kurumun daha iyi tanınması için çalışmalar yürüttüklerini ifade ederek, şöyle konuştu:

"Tanınması durumunda da idarenin işleyişiyle ilgili hata ve kusurları asgariye indirmeye çalışacağız. Kurumun iki önemli yönü var. Biri idareyi denetleme. Aklınıza gelebilecek devletin tüm hizmetleri buna dahildir. Aklınıza gelebilecek bütün konuları şikayet üzerine denetleriz. Devletin buradaki amacı verilen hizmetlerin kalitesini artırmak, iyi yönetim ilkelerini yerleştirmek, hukukun ve demokrasinin kökleşmesini temin etmek, vatandaşın hak arama konusunda bilinçlenmesini artırmak. Bütün bunların toplamı da demokrasi ile yönetilen ülkemizde şeffaflığı sağlamak. Kurumumuzun diğer bir yönü de insan haklarıyla ilgili çalışmalardır."

- "Kamu denetçiliği yumuşak ve çok etkili bir güce sahip"

Mahkemeye intikal eden konulara mevzuat gereği bakamadıklarını anlatan Malkoç, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İdareyle problem olduğunda önce idareye başvuracaksınız. Mahkemeye gitmeden bize geleceksiniz. Mahkemeye gidilmişse biz bakamıyoruz. En önemli kararımız dostane çözüm ve tavsiye kararı oluyor. Verdiğimiz kararlara ilk başlarda yüzde 20 oranında uyulmaya başlanmıştı. Çok şükür bu yıl özellikle son 6 ayda verdiğimiz kararlara uyum oranı yüzde 60'a ulaştı. Sıkı takip ediyoruz. Kurumda bir büro oluşturduk ve verdiğimiz kararların uyumunu takip ediyoruz. İdare verdiğimiz kararlara uymadığında basın toplantısıyla 'hukuka uymayan idare' diye bunu kamuoyuna duyuruyoruz ya da karara uymayan yöneticileri TBMM'ye davet ettiriyoruz, milletvekili onları sorguluyor. Bunlar önemli müeyyideler. Mahkeme kararı kadar kesin değil ama kamu denetçiliği yumuşak ve çok etkili bir güce sahip."

- "Başvuru sayısı 8 bin 500'ü geçti"

Malkoç, halk tarafından tanındıkça müracaat çeşitliliklerinin de arttığını dile getirerek, "Geçen yıl 6 bin 500 başvuru alınmıştı. Dün itibarıyla daha yılın yarısında olmamıza rağmen başvuru sayısı 8 bin 500'ü geçti. Yıl sonu itibarıyla bu tempomuz devam ettiğinde 16 bini geçeceğiz. Vatandaş bizim dert çözebileceğimize inandığında başvuruyor. O güveni tesis etmemiz lazım." değerlendirmesinde bulundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber