HDP'li Demirtaş'a verilen hapis cezasına bozma

Erzurum Bölge Adliye Mahkemesi, HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş'a, bir konuşmasında "Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti devletini ve devletin kurum ve organlarını aşağıladığı" gerekçesiyle Doğubayazıt 2. Asliye Ceza Mahkemesince verilen 5 aylık hapis cezasına ilişkin hükmü, "eksik kovuşturma ve yetersiz gerekçelerle hüküm kurulduğu" için bozdu

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 13 Temmuz 2017 20:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
HDP'li Demirtaş'a verilen hapis cezasına bozma

Erzurum Bölge Adliye Mahkemesi, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'a, bir konuşmasında "Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti devletini ve devletin kurum ve organlarını aşağıladığı" gerekçesiyle yerel mahkemece verilen 5 ay hapis cezasını bozdu.

Edirne F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda tutuklu bulunan ve bir süre önce yargılandığı Doğubayazıt 2. Asliye Ceza Mahkemesince "Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti devletini ve devletin kurum ve organlarını aşağıladığı" iddiasıyla 5 ay hapse çarptırılan Demirtaş hakkında kurulan bu hükmün istinaf incelemesi Erzurum Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesince yapıldı.

İnceleme sonucu yerel mahkemenin kararını bozan Bölge Adliye Mahkemesi, bozma kararında, Diyarbakır 2. Asliye Ceza Mahkemesinin Demirtaş hakkında kendi mahkemelerinde bulunan dava ile bu davanın birleştirilmesi yönünde yazısı bulunduğuna işaret ederek sanık hakkında benzer nitelikteki iddialar nedeniyle Diyarbakır, Mardin, Ankara, Mersin, İstanbul'da açılan çeşitli davalar bulunduğuna dikkati çekti.

Bozma kararında, gerçeğin kuşkuya yer bırakmayacak şekilde ortaya çıkartılması, zincirleme suç hükümlerinin uygulama yerinin bulunup bulunmadığının tespiti, varsa mükerrer cezalandırmanın önüne geçilmesi bakımından Demirtaş hakkında açılan başkaca davalar da varsa araştırılıp her bir dava dosyasının suç ve iddianame tarihleri, bu davalarda verilen kararların kesinleşip kesinleşmediklerinin belirlenmesi gerektiği aktarıldı.

İşlendiği iddia edilen suçların ve iddianamelerin tarihleri, suçların nitelikleri, hukuki kesintinin gerçekleşip gerçekleşmediği dikkate alınıp öncelikle birleştirme olanağı varsa dosyaların birleştirilmesi gerektiği belirtilen bozma kararında, dosyaların birleştirilme olanağının bulunmaması halinde ilgili dosyaların onaylı örneklerinin dosya içine konulması sağlanarak karar verilmesi gerekirken eksik kovuşturma ve yetersiz gerekçelerle hüküm kurulduğu için yerel mahkemenin kararının bozulmasına hükmedildiği anlatıldı.

- Yerel mahkemenin kararı

Doğubayazıt 2. Asliye Ceza Mahkemesi, yaptığı bir konuşmada, "Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti devletini ve devletin kurum ve organlarını aşağıladığı" öne sürülen Demirtaş'ı, TCK'nın 301/1 maddesi uyarınca önce "Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini alenen aşağılamak suretiyle Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti devletini ve devletin kurum ve organlarını aşağıladığı" gerekçesiyle önce 6 ay hapse çarptırmıştı.

Yerel mahkeme, sanığın geçmişi, sosyal ilişkileri, fiilden sonraki ve yargılama sürecindeki davranışları ve verilen cezanın sanığın geleceği üzerindeki etkilerini dikkate alarak Demirtaş'ın hapis cezasını 5 aya indirmişti.

Sanığın kasten işlediği suç nedeniyle hapis cezasına mahkumiyetinin yasal sonucu olarak Anayasa Mahkemesinin 24 Kasım 2015 tarih ve 295542 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan karar ile değişik 5237 sayılı TCK'nın 53/1 maddesinin uygulanması yönünden seçme ve seçilme hakkından yoksun bırakılmasına hükmeden söz konusu mahkeme, Demirtaş'ın kendi alt soyu üzerindeki velayet, vesayet ve kayyımlık yetkilerini mahkum olduğu hapis cezasından koşullu salıverilinceye kadar kullanamamasına karar vermişti.

Mahkeme kararında, adli sicil kaydından ve UYAP sistemine kayıtlı olduğu dosyalardan anlaşılan suça eğilimli kişiliği, suç işlenmesindeki özellikler, sanığın işlediği suç ile ilgili herhangi bir pişmanlık göstermemesi ve bu suretle tekrar suç işlemeyeceğine ilişkin mahkemede olumlu kanaat oluşmadığından dolayı hakkındaki hükmün ertelenmesine, kısa süreli hapis cezasının seçenek yaptırımlara çevrilmesine ve hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına yer olmadığına hükmetmişti.

Demirtaş, milletvekili dokunulmazlıklarının Mayıs 2016'da kaldırılması sonrası "Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak", "Silahlı terör örgütüne üye olmak" ve "Örgüt adına suç işlemek" iddialarıyla 4 Kasım 2016 tarihinde gözaltına alınıp tutuklanmıştı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber