DİE tarih oluyor yerine TÜİK kurulacak

Haber Giriş : 25 Mayıs 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devlet İstatistik Entitüsü (DİE) yerine Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) kurulmasını öngören ve istatistik sistemini yeniden yapılandıran tasarı, dün TBMM Başkanlığı'na sunuldu.

Tasarıya göre Türkiye'deki resmi istatistikler, ?Türkiye İstatistik Kurumu Başkanlığı' tarafından üretilip, dağıtılıp, yayımlanacak. Kurum dışındaki kamu kurum ve kuruluşlarına kendi görev alanlarıyla ilgili resmi istatistiklere ilişkin veri derleme, değerlendirme ve yayımlama görev ve yetkisi verilebilecek. Kuruma verilen veri ve bilgilerin korunmasında ve saklanmasında gizlilik hükümleri uygulanacak.

Kanunun uygulanmasını sağlamak ve kendisine verilen görevleri yerine getirmek üzere Türkiye İstatistik Kurumu kurulacak. TÜİK, İstatistik Konseyi ve Türkiye İstatistik Kurumu Başkanlığı'ndan oluşacak.

DİE, kanunla TÜİK'e dönüştürülecek. DİE Başkanı'nın görevi kanunla sona erecek ve TÜİK Başkanlığı'na müşterek kararname ile 5 yıllık süre için 1 ay içerisinde atama yapılacak. TÜİK'in merkezi Ankara'da olacak ve 26 bölge müdürlüğü bulunacak. TÜİK merkez teşkilatına 850, taşraya ise 1310 kadro ihdas ediliyor.

İstatistik Konseyi, programın hazırlanmasına, resmi istatistiklerin gelişimine ve işlevlerine ilişkin tavsiyelerde bulunacak, resmi istatistik ihtiyaçlarını tespit edecek, değerlendirecek ve ileriye dönük görüş ve önerileri kapsayan çalışmalar yapacak.

Konsey, bakanlıklardan, DPT, Hazine, Dış Ticaret ve Gümrük Müsteşarlığı, Merkez Bankası'ndan en az genel müdür seviyesinde birer temsilci, görev alanıyla ilgili çalışmalarda bulunan YÖK ve TOBB'dan birer temsilciden oluşacak. TÜİK Başkanlığı ise merkez ve taşra teşkilatından oluşacak. TÜİK Başkanı 5 yıl süreyle atanacak.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber