Bakan Işık: Türkiye, Savunmada iki önemli hamle yaptı

Bakan Işık, Türkiye'nin kendi hava ve füze savunma sisteminin geliştirilmesi için Türk, Fransız ve İtalyan şirketleri arasında ilk mutabakatın imzalandığını açıkladı. Anlaşmayla, Rusya'dan 4 adet S-400 alınacak.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 16 Temmuz 2017 01:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Bakan Işık: Türkiye, Savunmada iki önemli hamle yaptı

Dünyanın en sıcak coğrafyasında yer alan ve aynı anda PKK, FETÖ, DEAŞ terör örgütleriyle yurt içi ve yurt dışında mücadele veren Türkiye, savunma sistemlerini güçlendirecek adımları da art arda atıyor. Bu konuda son gelişme, Türkiye ile Rusya arasında bir yıldır devam eden "S-400 Hava Savunma Sistemi" alımına ilişkin temaslarda yaşandı. Mutabakatla sonuçlanan görüşmeler kapsamında Rusya'dan 4 adet "S-400 Hava Savunma Sistemi" satın alınacak.

TESLİMAT 2019 YILINDA

Türkiye'ye yerleştirilecek S-400 Sistemleri'nden ikisi 2019 yılı içinde teslim edilecek. Diğer iki sistem ise Türkiye-Rusya ortaklığı ile üretilerek, savunma gücümüze eklenecek.Balistik füze ve hava saldırılarına karşı koruma sağlayacak S-400 Hava Savunma Sistemleri, toplam 2.5 milyar dolara mal olacak.

ORTAK ÜRETİMİ KAPSIYOR

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Türkiye'nin kendi hava ve füze savunma sisteminin geliştirilmesi projesi kapsamında, Türk, Fransız ve İtalyan şirketleri arasında ilk mutabakatın imzalandığını açıkladı. Gelişmeler hakkında bilgi veren Bakan Fikri Işık "İmzalanan mutabakat araştırmayı, geliştirmeyi ve ortak üretimi kapsıyor. Bu, bir NATO şemsiyesi altında ittifak ilişkisi olan üç ülkenin yaptığı son derece çaplı ve büyük bir proje. Yani burada biz birlikte yol yürümeye başlıyoruz. Yürüdüğümüz yolun bizi sadece bu alanda değil, savunma sanayiinin diğer alanlarında da çok daha iyi noktalara taşıyacağına inanıyoruz" dedi.

İHA'lara karşı hava sahasını koruyacak

400 kilometrelik azami menzile ve 50 kilometrenin üstünde irtifa yeteneğine sahip S-400 sistemi, Türkiye Hava Sahası'nı balistik füzeler, uçaklar ve insansız hava araçlarına karşı koruyacak. Rusya sistemin koruyacağı alanlarla ilgili herhangi bir kısıtlama getirmediği için Türkiye'nin özellikle güvenlik açısından en riskli olan Kuzeydoğu (Ermenistan), Doğu (İran), Güney (Suriye) ve Güneydoğu (Irak) bölgeleri de S-400'lerin koruma sahası içinde olacak.

Görüşmeler devam ediyor

Öte yandan Türkiye'nin Moskova Büyükelçisi Hüseyin Diriöz, Türkiye'ye Rus hava savunma sistemi S-400 bataryalarının sevk edilmesine ilişkin yapılan görüşmelerde ilerleme kaydedildiğini söyledi. Sputnik'in aktardığına göre Diriöz, Rusya'yla görüşmelere devam edildiğini açıkladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber