Zam bekliyordu maaşı yarı yarıya azaldı

Kaynak : Referans
Haber Giriş : 18 Mart 2007 11:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İMKB'yle sendika ile yürütülen toplu iş sözleşmesinde kapsam dışında kalan Başkan Osman Birsen ve yardımcıları, maaşlarına zam yerine indirim aldılar. Birsen'in maaşının 4.600 YTL'ye çekildiği belirtiliyor.

Çalışanların Personel Kanunu'nun getirdiği kısıtlamalardan sendikalı olarak kurtuldukları ve iki yıl aradan sonra toplu iş görüşmelerinin anlaşmayla sonuçlanmasıyla zam alabildikleri İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda (İMKB) sular durulmuyor. İşveren vekili kabul edildikleri için Türkiye Ticaret Kooperatif, Eğitim, Büro ve Güzel Sanatlar İşçileri Sendikası (Tez-Koop-İş) ile imzalanan toplu iş sözleşmesinde kapsam dışı bırakılan çalışanlar, maaşlarına zam yerine indirim aldı. Başta Başkan Osman Birsen olmak üzere, yardımcıları, hukuk başmüşaviri ve teftiş kurulu başkanının maaşları yarı yarıya varan oranlarda düştü. Maaşlarda yaşanan indirim kararının Maliye Bakanlığı'nın uygun görüşü üzerine bizzat İMKB Yönetim Kurulu tarafından alındığı belirtiliyor. Söz konusu karar henüz talimat haline getirilmediği için 16 Mart itibariyle henüz indirilmiş maaşlarını bile alamayan çalışanlar arasında ücreti 4.600 YTL'ye inen Osman Birsen de bulunuyor. İMKB'de başkan yardımcıları, hukuk başmüşaviri ve teftiş kurul başkanın ise ortalama 8.000 YTL'de olan maaşlarının yeni kararla 4.500 YTL'ye indirildiği, bunun dışında da kira, sağlık gibi herhangi bir yardım alamayacakları bildiriliyor.

Mahkemeye gidecekler

Başkan Birsen, yardımcıları, hukuk başmüşaviri ile teftiş kurulu başkanı, işveren vekili sayıkladığı için Tez-Koop-İş'le yapılan ve ilk altı ay için yüzde 36, ikinci altı ay için yüzde 4 artı enflasyon farkını kapsayan iki yıllık toplu iş sözleşmesinin dışında tutuldu. Sendikayla İMKB, sözleşme dışı kalan personelin zam oranının yönetim kurulu tarafından belirlenmesi konusunda da anlaştı. Ancak, Maliye Bakanlığı İMKB yönetimine sözleşme dışı tutulan personelin 631 sayılı Personel Kanunu'na tabi tutulması yönünde bir görüş yazısı gönderdi. Söz konusu görüş yazısı üzerine İMKB Yönetim Kurulu, sözleşme dışında tutulan bu personelin maaşlarında zam yerine indirime gitti ve ortalama 8.000 YTL olan ücretler 4.500 YTL'ye düştü. Karar alındı ancak henüz talimat haline getirilemediği için aralarında başkan ve yardımcılarının da bulunduğu personel henüz indirilmiş maaşlarını bile alamadı. Bu uygulamaya maruz kalan çalışanlar mahkemeye gideceklerini belirtiyorlar. Sendika ile anlaşma sonrasında İMKB'de maaşların 1.500 YTL ile 9.000 YTL arasında değiştiğini vurgulayan çalışanlar, bu kararın hiyerarşik bir kargaşa doğurduğu ve memur değil, işçi oldukları konusunda ısrarlılar.

Memur değil işçiler

Tez-Koop-İş Genel Sekreteri Hüseyin Hamurcu, "Sözleşmede kapsam dışı kaldılar ama bu onların memur olduğu anlamına gelmez. İMKB'de başkandan çaycıya kadar herkes işçidir" dedi. İMKB çalışanlarının işçi olduğunun mahkemece de tespit edildiğini kaydeden Hamurcu, "Ancak başkan ve yardımcıları işveren vekili kabul edildikleri için toplu iş sözleşmesinin dışında tutuldu. Yani memur oldukları için değil. Şimdi, aldığımız duyumlara göre Maliye Bakanlığı, toplu sözleşmede kapsam dışı olan arkadaşlarımızın kamu personeli olduğunu, ücretlerinin de buna göre ayarlanması gerektiğini istemiş. Şimdi ücrette iyileştirme yerine mağdur duruma düşen arkadaşlarımız var" açıklamasında bulundu. Toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde kapsam dışı kalan personelin zam oranını İMKB Yönetim Kurulu'nun belirlemesi kararı aldıklarını kaydeden Hamurcu, "Sanırım başka bir yerden değişik bir görüş geldi ve bu arkadaşlarımıza zam yerine ücret indirimi söz konusu" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber