'Mühimmat vereceksin, öldürülmek mi istiyorsun'

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 17 Temmuz 2017 18:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Mühimmat vereceksin, öldürülmek mi istiyorsun'

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişiminde Bağcılar'daki Doğan Medya Center'ın işgal edilip yayınının kesilmesi ve çıkan olaylarda 1 kişinin şehit edilmesine ilişkin 3'ü tutuklu 19 sanığın yargılandığı davada savunma yapan tutuksuz sanık Muhammed Çınar, "Olay gecesi daha önce görmediğim yüzbaşı, bana silahın dibiyle vurarak 'Mühimmat vereceksin, öldürülmek mi istiyorsun. Mühimmat vermezsen seni öldürürüm' diyerek kapıyı açmaya zorladı." dedi.

İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada, tutuklu sanıkların iddianamenin kendilerine ulaşmadığını belirtmesi üzerine, mahkeme heyetinin sanıklara gönderilen evraklar üzerindeki incelemesi tamamlandı.

Mahkeme Başkanı Abdurrahman Orkun Dağ, tüm tutuklu sanıklara evrakların gönderildiğini, imzaların mevcut olduğunu söyledi.

Çok sayfalı iddianameleri cd formatında yolladıklarını, sanıkların cezaevinde iddianameleri okuduklarını aktaran Dağ, "Bu davada iddianamelerin gönderimleri sağlanmıştır. Ancak gerektiği şekilde iddianamelerin sanıklara ulaştırılmaması yönündeki iddia doğru ise bu ortamı sağlamayan cezaevindeki kişiler hakkında mahkememizce işlem başlatılacaktır. Kişisel olarak verilmemesi söz konusu değildir, biz insanlar aralarında ayırım yapmıyoruz, cezaevi de böyle bir hakka sahip değildir. Yaklaşık 3 aydır bu mahkemede yargılama yapıyoruz, böyle bir şey ile karşılaşmadık. Tutuklu sanıklara iddianamenin tebliğ edildiğine dair belge var, yazı buradadır. Sanıklar bize bildirim yapılmıyor diye talepte bulunsaydı, biz gereğini yapardık. Tutuksuz sanıklar yönünden savunmalara devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.

- "Mühimmat vereceksin, öldürülmek mi istiyorsun"

Bu doğrultuda savunmasına başlayan tutuksuz sanık astsubay Muhammed Çınar, 15 Temmuz darbe girişimi esnasında 1. Ordu Komutanlığı Acil Müdahale Mangası'nda mühimmat dağıtılan doldur boşalt istasyonunda nöbetçi astsubay olduğunu kaydetti.

Akşam saatlerinde daha önce kışla içinde görmediği rütbeli askerlerin kendisinden mühimmat istediğini söyleyen Çınar, "Olay gecesi daha önce görmediğim bir yüzbaşı, bana silahın dibiyle vurarak 'Mühimmat vereceksin, öldürülmek mi istiyorsun. Mühimmat vermezsen seni öldürürüm' diyerek kapıyı açmaya zorladı." dedi.

Mahkeme Başkanı Dağ'ın, "Bu kişi kimdi?" sorusu üzerine sanık Çınar, sanık sandalyesinde oturan yüzbaşı Süleyman Ahmet Kaya'yı teşhis etti. Duruşma salonundaki müşteki yakınları eski yüzbaşı Kaya'ya tepki gösterdi.

- "Aslanlarım, koçlarım mühimmat alın" emri

Sanık Kaya'nın, kendisini sürekli silahla tehdit ettiğini belirten Çınar, savunmasına şöyle devam etti:

" Üzerinde askeri kıyafet olan bir kişi, komutanım dememe rağmen bana silahla vuruyordu. Daha sonra 10-12 asker geldi, onlara 'Aslanlarım koçlarım mühimmat alın' diyordu. Ben yine dışarı çıkarmaya çalıştım. Dışarı attılar beni, ittirdiler. Çantaya mühimmatları koyup minibüse gittiler. Bütün mühimmatların tutanağını tuttum. Sayılarını aldım, beklemeye başladım. Görevli olan orada rütbeli birine ulaşmaya çalıştım. Daha sonra soyadını hatırlayamadığım Nurullah isminde kurmay binbaşı da mühimmat istedi. Ben de veremeyeceğimi, nöbetçi amirin emri olması lazım deyince. 'Nöbetçi amir benim, bana vereceksin' deyip silahı alıp nizamiye bölgesine gitti."

Mahkeme heyeti verdiği celse arası kararda, Başbakanlık, Milli Savunma Bakanlığı, TBMM, Doğan Medya temsilcileri, Hürriyet Daily News Genel Yayın Yönetmeni Murat Yetkin, Kanal D Haber Genel Yayın Yönetmeni Süleyman Sarılar ile CNN Türk Genel Müdürü Erdoğan Aktaş ve şehit Vedat Bağcerci'nin yakınlarının vekilleri aracılığıyla yaptıkları müdahillik talebini kabul etti.

Savunma yapan tutuksuz sanık astsubay Muhammet Orhan Kaya da bölük komutanının kendisinden askerleri toplamasını istediğini, emir doğrultusunda askerleri topladığını belirtti.

FETÖ'ye ait hiçbir kuruluşla ilgisinin olmadığını kaydeden Kaya, "Vatanımı korumak için yemin ettim. Üstüm gelmiş, emir vermiştir. Askerlerin, ne maksatla götürüldüklerini bilmiyorum. Piste götürüldüklerini tahmin ettim. Kimseyi içeri alan ben değilim. Bu kişileri tanımıyorum. Benim için hain FETÖ/PDY içinde gösterilmek bile cezadır." dedi.

Duruşma, tutuksuz sanıkların savunmasıyla devam ediyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber