Gelir idaresinin özerk yapıya dönüştürülmesinde sorun yaşanıyor

Haber Giriş : 25 Mayıs 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maliye Bakanlığı, IMF'ye verilen sözler çerçevesinde Gelirler Genel Müdürlüğü'nü özerk bir yapıya dönüşmek için çalışıyor.Yürütülen projeye göre, genel müdürlüğün birçok görevi müsteşara devredilerek özerkleştirilmesi planlanıyor.

Uluslararası Para Fonu (IMF) Türkiye Masası Şefi Rıza Moghadam başkanlığındaki teknik heyet 8. gözden geçirme çalışmaları için haziran ayı başında Türkiye'ye gelecek. Ekonomi yönetimi, IMF'nin incelemeleri için hazırlıklara başladı. Ancak, IMF'ye verilen niyet mektuplarında yer alan, "Gelir İdaresi'nin özerk bir yapıya kavuşturulması" projesinde sorunlar yaşanıyor. IMF'nin ısrarla üzerinde durduğu proje, Maliye Bakanlığı Müsteşarı Hasan Basri Aktan tarafından yürütülüyor.

Projeye göre, halen Maliye Bakanlığı'na bağlı bulunan Gelirler Genel Müdürlüğü, başkanlık haline getirilerek özerk bir yapıya kavuşturulacak. Böylece, vergi gelirlerinin daha arttırılması, kayıtdışı ekonomiyle daha etkin mücadele edilmesi öngörülüyor. Ancak, Müsteşar Aktan'ın, Gelirler Genel Müdürlüğü bünyesinde bulunan ana görevleri, yeni oluşturulacak Gelir İdaresi'nden alınarak bakanlık bünyesinde toplanmasını istediği bildirildi. Böylece vergi politikalarının belirlenmesi, vergi düzenlemelerinin hazırlanması gibi konular, bakanlık bünyesinde kalacak.

Yeni oluşturulacak özerk vergi idaresinde ise sadece, verginin tahsilat kısmı kalacak. Gelirler Genel Müdürlüğü ise, bu yöndeki düzenlemelerin, vergi idaresini güçlendirmek yerine zayıflatacağı görüşünü savundu. Çalışmalar IMF'nin incelemeleri sırasında tekrar masaya yatırılacak.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber