FETÖ, BDDK sorgularını servis etmiş

Turkiye Cumhuriyeti Hukumetini hedef alma, gorevini yapamaz hale getirme amacı dogrultusunda bu bilgileri sızdırıp, servis ettiği kaydedildi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 20 Temmuz 2017 14:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
FETÖ, BDDK sorgularını servis etmiş

BDDK'nın çalışma esaslarına aykırı şekilde bazı iş adamları ile TÜRGEV ve İHH gibi vakıfların banka hesaplarını usulsüz sorgulayarak elde ettikleri bilgileri FETÖ/PDY'ye aktardıkları gerekçesiyle FETÖ elebaşı Fetullah Gülen ile bazı BDDK yönetici ve çalışanlarının da arasında bulunduğu şüpheliler hakkında hazırlanan iddianamede şüphelilerin, Türkiye Gençlik ve Eğitime Destek Vakfı'yla ilgili yaptığı sorgu sonuçlarını örgüte aktarmakla kalmadığı, örgütün Türkiye Cumhuriyeti Hükumetini hedef alma, görevini yapamaz hale getirme amacı doğrultusunda bu bilgileri sızdırıp, servis ettiği kaydedildi.

İstanbul Terör ve örgütlü Suçlar Bürosu savcılarından Evliya Çalışkan tarafından hazırlanan iddianamede, şüpheli Oktay Çolak'ın BDDK'da bankalar yeminli murakıbı, denetimden sorumlu 3. daire başkanı ve katılım bankalarından sorumlu daire başkan vekili olarak görev yaptığı belirtildi.

Şüpheli Çolak'ın başkanlığını yaptığı dairede denetim yapan başmurakıp, murakıp ve murakıp yardımcılarını görevlendirme, sevk ve idare etme, çalışmalarını ve hazırladıkları raporları denetleme yetkisine sahip olduğu anlatılan iddianamede, şüphelinin bu yetkisini ve görevinin gereğini, kamu görevlisi sorumluluğuyla yerine getirmediği, FETO/PDY'nin amacı doğrultusunda örgüt mensubu denetim personelinin usulsüz sorgu yapmasına, gerçeğe aykırı rapor düzenlemesine ve düzenledikleri rapor ve belgeleri örgütün amacı doğrultusunda BDDK ve Türkiye Cumhuriyeti Hükumeti aleyhine ulusal ve uluslararası kamuoyunda olumsuz algı ve baskı oluşturmak üzere örgüte ait yayın organlarına sızdırmalarını sağladığı vurgulandı.

KAMU BANKALARINI ZORDA BIRAKMA AMAÇLI RAPOR HAZIRLATTI

İddianamede şüpheli Çolak'ın Ocak 2014'te denetim 3. daireye başkan vekili olarak görevlendirildiği, örgütün amacı doğrultusunda en önemli görevini ifa ederek, FETO/PDY Silahlı Terör Örgütünün bilindik yöntemleriyle gönderilen kamu bankalarıyla ilgili isimsiz-tarihsiz ihbar mektubunu, BDDK'nın genel işleyişini yok sayarak, başkanlık oluru almaksızın, 21 Şubat 2014'te isleme koyup denetim ekibi görevlendirdiği anlatıldı.

Çolak'ın şüpheliler Ramazan Canik ve Serhat Tiryakioğlu'nun da aralarında bulunduğu örgüt mensuplarından oluşan ekibe örgütün amacı doğrultusunda kamu bankalarını zorda bırakma amaçlı rapor hazırlattığı belirtilen iddianamede, denetim tekniklerine aykırı bu rapor tamamlandığında, FETO/PDY Silahlı Terör örgütü tarafından yayın organlarında maniple edilerek kuruma ve hükumete baskı aracı olarak kullanılmak istendiği vurgulandı.

BANK ASYA'NIN TMSF'YE DEVRİNİ ENGELLEMEYE ÇALIŞTI

İddianamede şüpheli Çolak'ın daha sonra katılım bankalarından sorumlu daire başkan vekilliğine getirildiği, burada da örgüte ait Bank Asya'yla ilgili işlemleri takip ettiğinin tespit edildiği kaydedildi.

Bu dönemde, şüpheliler Ali Güleç ve Mustafa Birdişli'nin bankanın TMSF'ye devrini engellemek için bankanın notunu kasıtlı olarak yükselttikleri, 19 Mart 2015'te rapor hazırlandığı, örgütün finans ayağıyla ilgili tüm kurum işlemleri örgüte sızdırılarak kurumun müdahalesinin engellenmek istendiği anlatıldı.

KURUM"İMAMI", ÖRGÜT YÖNETİCİSİ NACİ TOSUN'UN YEĞENİ

İddianamede şüpheli Utku Tosun'un 2008-2014 yıllarında denetimden sorumlu daire başkanı olarak görev yaptığı, kurumda bulunduğu sure zarfında (2015 Mayıs ayında Sektörel İzlemeye gönderildi) FETO/PDY yapılanması minvalinde kurum imamı olabileceğinin değerlendirildiği belirtildi.

Şüpheli Tosun'un FETO/PDY Silahlı Teror Orgutunun cok onemli 10 adamından biri olan ve su an firari olup bulana odul vadedilen eski Kaynak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Naci Tosun'un yeğeni olduğu aktarılan iddianamede, Sabri Uzun'un ''In'' adlı kitabında adının, askeri okuldan Fetullahcı olması nedeniyle atılan ''Utku t.'' seklinde gectigi, soz konusu Utku t.'nin Utku Tosun olabilecegi seklinde tespitler yapıldığından bahsedildi.

300'ÜN ÜZERİNDE YASA DIŞI SORGULAMA

İddianamede, şupheli Murat Yıldırım'ın BDDK'da bankalar yeminli murakıbı olarak gorev yaptığı, 17-25 Aralık kumpas sorusturmalarına hazırlık amacıyla magdur ve mustekilerin hesaplarında BDDK'nın, MASAK'ın ya da adli mercilerin herhangi bir gorevlendirilmesi olmaksızın yasa dısı sorgu yaptığının tespit edildiği kaydedildi.

Şüpheli Murat Yıldırım'ın yasa dışı olarak mağdur ve müştekilerden İbrahim Çeçen, Cengiz Aktürk, Etem Sancak, Muharrem Usta'nın da bulunduğu 41 gercek ve tuzel kisinin hesabında 300'ün üzerinde yasa dısı sorgulama yaptığı ve bu sorgu sonuclarını herhangi bir resmi bildirim, mutalaa ve rapora konu etmeksizin FETO/PDY Silahlı Teror Orgutu'ne aktarılmasını sagladığı vurgulandı.

BİLGİLER SIZDIRILIP SERVİS EDİLDİ

İddianamede şüpheli Murat Yıldırım'ın eylemlerine ilişkin şu ifadelere yer verildi:

"Supheliler Aydın Işsever ve Hasan Yassıörenli'nin 18 Haziran 2013'te yaptıkları konusmada bahsettikleri denetimden sorumlu baskan yardımcısı firari Ozan Cangürel'in yasa dısı sorgu yapmak uzere gorevlendirdigi anlasılan supheli Murat Yıldırım hemen hemen dosya magdurlarının tamamının ve bunlara ait firmaların hesaplarında yasa dısı sorgulamalar yapmıs, bu sorgulamalardan ozellikle Turkiye Genclik ve Egitime Destek Vakfı'yla ilgili yaptıgı sorgu sonuclarını orgute aktarmakla kalmamıs orgutun Turkiye Cumhuriyeti Hukumetini hedef alma, gorevini yapamaz hale getirme amacı dogrultusunda bu bilgileri sızdırıp, servis ederek once Cumhuriyet Halk Partisi sozcusu Ahmet Haluk Koç'un 5 Şubat 2014 tarihli basın toplantısına, sonra da diger basın yayın organlarına konu edilmesini saglamıstır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber