İhraç edilen akademisyen, itirazını nereye yapacak?

Kanun Hükmünde Kararnameler ile ihraç edilen akademisyenlerin Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonuna yapacağı başvuruları nasıl yapacağına ilişkin belirsizlik var.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 21 Temmuz 2017 16:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
İhraç edilen akademisyen, itirazını nereye yapacak?

Bilindiği üzere, 23 Temmuz 2016 tarihli ve 29779 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 667 sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Alınan Tedbirlere İlişkin Kanun Hükmünde Kararnamenin 668 sayılı KHK ile değişik 4 üncü maddesinin 1 inci fıkrasının (d) bendinde; "11/10/1983 tarihli ve 2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanununa tabi personel, Yükseköğretim Kurulu Başkanının teklifi üzerine Yükseköğretim Kurulunun kararıyla; yükseköğretim kurumlan ile yükseköğretim üst kuruluşlarındaki 657 sayılı Kanuna tabi personel bakımından ise yükseköğretim kurumlan ile yükseköğretim üst kuruluşlarının en üst yöneticisinin teklifi üzerine, yükseköğretim kuramlarında Üniversite Yönetim Kurulunun, yükseköğretim üst kuruluşlarında ise Yükseköğretim Kurulunun kararıyla kamu görevinden çıkarılır." hükmü yer almaktadır.

Bu madde kapsamında, Terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulunca Devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, mensubiyeti veya iltisakı yahut bunlarla irtibatı olduğu değerlendirilen öğretim elemanlarının kamu görevinden ihraç edilmesine ilişkin yetki Yükseköğretim Kuruluna verilmiştir. Sadece, yükseköğretim kurumlarında 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi personelin kamu görevinden çıkartılmasında ilgili üniversiteler sorumlu tutulmuştur.

Ancak, üniversitelerdeki akademik personelin OHAL kanun hükmünde kararnameleri çerçevesindeki tüm işlemleri yükseköğretim kurumlarında oluşturulan komisyonlar marifetiyle yürütülmüştür ve halen bu şekilde devam etmektedir.

Diğer taraftan, Olağanüstü Hal Kanun Hükmünde Kararnameleri ile kamu görevinden çıkartılan memurların 685 sayılı KHK ile kurulan Komisyona yapacağı başvurulara ilişkin süreç 17 Temmuz 2017 tarihi itibarıyla https://ohalkomisyonu.basbakanlik.gov.tr/ adresi üzerinden alınmaya başladı.

12 Temmuz 2017 tarihli ve 30122 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan "Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonun Çalışmasına İlişkin Usul ve Esaslar"ın "Başvuru Usulü" başlıklı 6 ncı maddesinin 1 inci fıkrasında; "Başvurular, Komisyon tarafından oluşturulan https://ohalkomisyonu.basbakanlik.gov.tr internet sitesinde yayımlanan ve bu Usul ve Esasların 1 ve 2 numaralı ekinde yer alan ilgili başvuru formu doldurulup alınan çıktı imzalanmak suretiyle valiliklere veya en son görev yapılan kuruma varsa ekleriyle birlikte yazılı olarak yapılır." hükmü bulunmaktadır.

Söz konusu düzenlemedeki belirsiz ifadeden dolayı bazı ihraç edilen akademisyenler tarafından yapılan itiraz başvurularının en son görev yaptıkları yükseköğretim kurumlarına yaptıklarına yönelik tarafımıza duyumlar gelmiştir.

Ancak, Başbakanlık tarafından geliştirilen sistemde illerde sadece valiliklerin yetkilendirilmesi sebebiyle, üniversitelerde görevli iken ihraç edilen akademisyenlerinde illerdeki Valilik OHAL Bürolarına belgeleri ile birlikte başvuru yapabilecek olup, üniversiteler bu konuda yetkili değildir.

Yavuz Selim KAPLAN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber