SGK'da, 300 Milyon TL'lik optik reçeteleri kim denetliyor?

Optisyenlik bölümü mezunları, SGK'nın optisyenlik birimlerinde bölüm mezunlarının istihdam edilmesini talep ediyor

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 07 Ağustos 2017 00:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
SGK'da, 300 Milyon TL'lik optik reçeteleri kim denetliyor?

Gözlük camı, çerçevesi ve kontakt lens ve az görmeye yardımcı cihazlar, (Sosyal Güvenlik Kurumu) sağlık geri ödeme sistemine dahil tıbbi cihazlardır.

Sadece Hekimin göz muayenesi sonucu verdiği optik reçete ile hastaya Optisyenlik Müesseseleri tarafından satılabilir ve reklamının yapılması da yasaktır.

SGK ortalama gözlük çerçevesi için 37-42 TL, camı için ise 15 TL ödeme yapıyor. Toplamda ise yılda 300 Milyon TL civarında optik reçete ödemesi yapıyor.

Peki böylesine büyük bir tutardaki optik reçeteleri SGK'da hangi meslek grupları inceliyor, denetliyor.

Türkiye'de toplam 6215 Optik var ve bunların çok büyük bir kısmı SGK ile sözleşmelidir.

Ülkemizin 81 İl ve İlçelerinde bulunan Optik'ler, bulunduğu İl'deki Sosyal Güvenlik Müdürlükleri ile Sağlık Sosyal Güvenlik Merkezlerinin, Optik Servisleri ile sözleşme yapıyor ve buraya doğrudan bağlıdır.

Dolayısıyla Optiklerin reçeteleriyle SGK; SGM ve SSGM'deki Optik Servisleri ilgilenmektedir. Buraya kadar herşey gayet normal ama buradan sonra ne ilginçtir ki Optik Servislerinde optik reçetelerini inceleyen, denetleyen ve optik sözleşmeleri imzalayan kişiler Optisyen değildir.

Böylesine önemli adının bile Optik Servis diye geçtiği birimde Optisyen görev almamaktadır.

Peki ya SGK; SGM ve SSGM'de kimler bu işleri yapıyor.

SGK'nın taşra teşkilatı yani SGM ve SSGM Optik Servislerinde neredeyse Optisyen hariç her meslek grubu var. Örnek verecek olursak; VHKİ-BÜRO PERSONELİ-ECZACI-SOSYAL GÜVENLİK MEZUNU- BEKÇİ- HİZMETLİ kadrolarını sayabiliriz.

Peki Orta Öğretimi, Lisansı, Yüksek Lisansı Doktorası olmayan kendine has sadece Önlisans eğitimi olan Optisyenlik mezunu Optisyenlerin, SGK Optik Servislerine atamaları neden yapılmamaktadır?

Bu alan kesinlikle Optisyenlik Mesleği eğitimi alan Optisyen unvanına sahip olan kişilerindir. SGK'nın bu konuyu acilen çözmesi ve 300 Milyon TL tutarındaki reçetelerin denetimini Optisyenlere vermelidir.

Optisyenler ise bu konu hakkında aşağıdaki açıklamayı yapıyorlar:

''Biz Optisyenler aldığımız eğitim sonucu Optisyenlik Müesseselerinin kendi kanun ve yönetmelik gereği taşıması gereken özellikleri, kurum ile yapılan sözleşme, optik reçete inceleme, denetleme ve geri ödeme, mesleki bilgi gerektiren şikayet-yazışma, çalışma usullerinin takibi vb. işlemlerini mesleki kriterlere uygunluğunu tespit edecek yeterliliğe sahip tek personeliz.

Dolayısıyla 5193 Sayılı Optisyenlik Hakkında Kanun hükmünde görev yapan Kuruma bağlı Optisyenlik Müesseselerinin işlemlerini yürütmek için (Örnek, Eczane ve Eczacılar) gibi her 30 Optisyenlik Müessesine 1 Optisyen yetkili olacak şekilde Sosyal Güvenlik İl Müdürlükleri ve bağlı bulunan Sağlık Sosyal Güvenlik Merkezlerinin Optik Servislerine, önümüzdeki Merkezi veya Açıktan atama ile Optisyen alımı yapılmasını talep ediyoruz.''

Aynı zamanda Türkiye'de toplam 50 Optisyenlik Okulu olup yılda 2500 mezun veriliyor. Şuan binlerce mezun Optisyen SGK'dan atama talep ediyorlar.

Bizde her meslek grubunun kendi işini yapmasını ve kamu kaynaklarının daha doğru kullanımı için Optisyenlerin SGK'ya atamalarının yapılmasını çok yerinde buluyoruz.

SGK'nın yıllık 300 Milyon TL tutarındaki optik reçetelerin denetiminin farklı branşlara yaptırması hakkında kamuoyuna bilgi vermesini ve acilen Optik Servislerine Optisyen ataması yapmasını davet ediyoruz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber