Reina firarisi OHAL'e sığındı

Danimarka'da önceki gün tutuklanan Reina katliamı soruşturmasının firari şüphelisi İbrahimjon Asparov da kaçak FETÖ'cüler gibi OHAL bahanesine sığındı. 39 kişinin öldüğü saldırıda silahları temin eden cani "İnsan hakları ihlal ediliyor beni Türkiye'ye göndermeyin" deyip üst mahkemeye itiraz etti

Haber Giriş : 21 Temmuz 2017 08:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Reina firarisi OHAL'e sığındı

Yılbaşı gecesi Reina'da 39 kişiyi katleden terörist şebekenin firari şüphelisi İbrahimjon Asparov, iade edilmemek için trajikomik bir gerekçeyle itiraz başvurusu yaptı. Cani Abdulkadir Masharipov'a verdiği silahlarla yeni yılı karşılayan masum insanların acımasızca öldürülmesinde suç ortağı olan IŞİD'li terörist, üst mahkemeye yaptığı başvuruda OHAL olduğu için Türkiye'de insan hakları ihlalleri yaşandığını, bu nedenle gönderilmemesi gerektiğini öne sürdü. Danimarka Yüksek Mahkemesi, Asparov'un başvurusunu değerlendirerek kısa bir süre içinde karar verecek.

Danimarka daha önce de TİKKO şüphelisi Musa Doğan'ı Türkiye'deki OHAL nedeniyle iade etmeme kararı almıştı. Firar ettiği İsveç'te oturum izni bulunan Doğan, geçen aralık ayında geri dönmek üzere Danimarka'da bulunduğu sırada gözaltına alındı. Doğan, 7 aydır Kopenhag'da Vestre Faengsel Hapishanesi'nde gözaltında tutuluyordu. Danimarka'nın Doğan'ın iade edilmemesi kararında Uluslararası Af Örgütü raporlarına göre Türkiye'de insan hakları durumunun olumsuz olması gerekçe gösterildi. Asparov'un ismini kamuoyuna duyuran KARAR'ın saldırıyla ilgili manşetleri ise ses getirdi. Reina saldırısı gerçekleştikten sonra Türkiye'deki Özbek ve Türki Cumhuriyetlerden gelerek IŞİD'in tuzağına düşen Orta Asya kökenlilerle ilgili araştırma, dış basında da yankı uyandırdı. Konunun uzmanları ve emniyet kaynaklarıyla yapılan görüşmelerle hazırlanan haberler İstanbul'da çete faaliyeti gösteren IŞİD yapılanmasından kamuoyunun haberdar olmasını sağladı. KARAR'ın 20 Ocak'ta "İstanbul'da IŞİD'in gasp düzeni" başlıklı manşetinde 'Danyelik İbrahim' kod adlı Asparov'un da aralarında olduğu IŞİD'lilerle ilgili ayrıntılara yer verildi. Reina saldırısı iddianamesinde Masharipov'a silahları veren kişinin Asparov olduğu belirtildi. Yabancı basının da ilgi gösterdiği haber, Danimarka medyasına da yansıdı.

Rusya'da şarap eğitimi aldı, Özbekistan'da tutuklandı

Asparov'un ilginç potresini de yine sadece KARAR duyurdu. 1976 Özbekistan doğumlu olan Asparov, Moskova Üniversitesi'nde 6 sene Teknolojik Şarap Eğitimi aldı. Mayıs 2005'te İslam Kerimov'a karşı ayaklanmaya katıldığı için tutuklandı. Kendi anlatımına göre tutuklanışının nedeni Özbek polisin Andican protestolarına katılanlara yaptığı muameleyi video kaydına almış olması. Asparov aynı yıl Kırgızistan'a kaçtı. Oradan da 2008'de Danimarka'ya gitti. Asparov'un yakınları onun gitgide radikalleştiğini, selefi sakalı bıraktığını ve 2016'da Türkiye gittiğini anlattı. Asparov'un son olarak "Beni bulamayacağın bir yerdeyim" mesajı gönderdiğini söyleyen yakınları, teröristin Reina saldırısına katılmış olmasının güçlü bir ihtimal olabileceğini ifade etti.

KARAR yazdı Ankara harekete geçti

KARAR, caninin izini 26 Haziran'da Danimarka'da buldu. Gündem olan haber Ankara'yı da harekete geçirdi. Asparov'un Danimarka'da özgürce yaşadığının ortaya çıkması üzerine Türkiye resmi girişimde bulundu. 17 Temmuz'da Asparov'un iade edilmesini istedi. Danimarka önceki gün Vejle kentinde teröristi gözaltına aldı. Duruşmaya soruşturmayı yürüten savcı da katıldı. Cezaevine konulan Asparov'un yakalandığı evde ele geçirilen çok sayıda bilişim malzemesi incelemeye alındı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber