İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Tarlada finans zamanı

Hasat dönemi kazandığı parayla bir yıl geçinmek zorunda olan ve iklim değişiklikleri nedeniyle beklenmedik risklerle karşı karşıya olan çiftçilere gelir, gider ve harcama planları için Türkiye'nin toplam 31 şehrinde finansal eğitim veriliyor

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 21 Temmuz 2017 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Tarlada finans zamanı

Kadife Şahin

Finansal okuryazarlığı yükseltmede gençlerden sonra sıra çiftçilerde... Sekiz yıldır 'Paramı Yönetebiliyorum' sosyal sorumluluk projesiyle Türkiye'nin 81 ilinde finansal okuryazarlık ve bütçe yönetimi eğitimi veren Visa Türkiye, bu yıl hedef kitlesine çiftçileri ekledi.

Kalkınma Bakanlığı, Visa Türkiye, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Habitat Derneği'nin oluşturduğu Yürütme Kurulu ve Türkiye'deki 22 bankanın desteği ile yılbaşından yana 31 ilde 176 köyde 13 binin üzerinde çiftçiye kıraathanede, evde, tarlada, düğün salonunda birebir gelir, gider, tasarruf ve ödeme planları konularında eğitim verdi.

Çiftçiye yönelmelerindeki temel nedeninin saha çalışmaları ve çiftçi talepleri olduğunu ifade eden Visa Türkiye Genel Müdürü Merve Tezel, temel amaçlarının sürdürülebilir ekonomik kalkınma ve üretime destek olduğunu söyledi.

İlk eğitimlerin Hatay'a bağlı 20 köyde gerçekleştirildiğini kaydeden Tezel, eğitimlerin etkisini ölçümlemek için bu bölgede eğitim alan ve almayan çiftçiler ile bir araştırma yapıldığını söyledi.

30 bin çiftçi

2017 sonuna kadar 35 ilde 30 bin çiftçiye ulaşmayı hedeflediklerini söyleyen Merve Tezel, şunları söyledi:

"Çiftçilerin ve tarım çalışanlarının bireylerden farklı olarak hasat dönemleri doğrultusunda sıklıkla bir yıla yayılan bir matematik problemi var.

Aylık düzenli gelirlerinin olmaması, gelir - gider hesaplamasının uzun vadeli yapılmasının zorunlu olması, borçlanma ve riske karşı korunma gibi konular bunun temelini oluşturuyor. Biz de bu konuların çözümüne katkı sağlamak amacıyla Paramı Yönetebiliyorum projesine çiftçileri de dahil ettik. İçerik bu segmentin ihtiyaçlarına özel hazırlandı.

Eğitimler ağırlıklı olarak tarım konusunda uzman eğitmenler tarafından veriliyor. Hedefimiz erişimimizi katlayarak büyütmek ve yıl sonuna kadar 30 bin çiftçiye ulaşmak."

Hedef kırsal kalkınma

Projeye destek veren Habitat Derneği Başkanı Sezai Hazır, "Çiftçilere verilen eğitimler, ürünün kendilerinden satın alınmasından sonraki ve önceki finansal sürecin doğru yönetilmesine, ürünün ekiminden hasat zamanına kadar olan sürecin genel bir çevçevesinin çizilmesine ve para kazanma, biriktirme, yatırım ve bütçeleme sürecinin bir bütün olarak görülmesine oldukça katkı sağlıyor" dedi.

UNDP Özel Sektör Yöneticisi Hansın Doğan ise şöyle konuştu: "Dünyanın en büyük tarım üretimi yapan ülkeler arasında 7. sırada bulunan Türkiye'de tarımda istihdam oranı yüzde 23 seviyesinde. Çiftçi başına düşen tarımsal katma değere bakıldığında Türkiye 29'uncu sıraya düşüyor. Özellikle küçük ölçekli üretim yapan çiftçilerin akıllı bütçe planlaması ve yönetimiyle üretkenlik ve gelir açısından önemli kazanımlar elde etmesi mümkün."

Eğitim alan plan yapıyor

Merve Tezel, "Paramı Yönetebiliyorum eğitimi alan çiftçilerin yüzde 46'sı harcamalarını biliyor, takip ediyor. Eğitim almayan çiftçilerin ise yüzde 17'si harcamalarına hakim olduğunu söylüyor. Bu bizim için önemli bir gösterge, çünkü çiftçilerin uzun dönemli bütçe yapmaları gerekiyor" dedi. Tezel, eğitim alan çiftçilerin yüzde 87'sinin önümüzdeki dönemde tasarruf etmeyi umut ettiğini, bu oranın eğitim almayanlarda yüzde 31 olduğunu söyledi. Eğitimler ziraat fakültesi öğrencileri, il ve ilçe gıda, tarım ve hayvancılık müdürlükleri çalışanları, ziraat odaları çalışanları ve çiftçiler tarafından gönüllü olarak veriliyor.

Akıllı bütçe

Gelir eşitsizliği ve kırsal yoksulluğa karşı tarım çalışanlarını desteklemek istediklerini söyleyen Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Özel Sektör Yöneticisi Hansın Doğan, "Küçük ölçekli üretim yapan çiftçilerin akıllı bütçe planlaması ve yönetimiyle üretkenlik ve gelir açısından önemli kazanımlar elde etmesi mümkün" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber