Semtlere göre hava tahminleri yapılacak

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 19 Mart 2007 13:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Meteoroloji Genel Müdürü Adnan Ünal, kısa süreli hava durumlarını önceden bildirecek radar sistemlerinin yaygınlaştırılacağını söyledi. Yer radarları sayesinde lokal olarak hava tahminleri bir iki saat önceden bildirilebilecek. Buna göre Ankara'nın Yenimahalle ya da Dikmen'in de yoğun yağış tahmini iki saat önceden alınarak Meteoroloji Radyosu'ndan vatandaşa haber verilecek. Meteoroloji Radyosu'nu dinleyenler semtlerindeki yağış haberine göre önlem alabilecek.

Konuyla ilgili CİHAN'a konuşan Ünal, İstanbul, Balıkesir, Zonguldak ve Ankara'da bulunan radarlara Antalya, Adana ve Trabzon'un da ekleneceğini belirtti. Konuyla ilgili fizibilite ve altyapı çalışmalarının hızla devam ettiğini belirten Ünal, önümüzdeki beş yıl içerisinde sekiz adet radar istasyonunun daha kurulacağını kaydetti. Ünal, bu radar sistemlerinin iki saat içerisinde meydana gelebilecek hava durumu değişiklerini anında vereceğini ifade ederek şunları söyledi: "Örnek olarak Ankara'yı verelim. Ankara'nın semt semt hava durumu haritası verilecek. İki saat içerisinde gerçekleşecek yağışlar, yağışların kar mı yağmur mu olacağı, rüzgarın hızı ve hangi yöne kaydığı şeklindeki tüm bilgiler iki saat önceden radarlarımız tarafından belirlenip, meteroloji radyosu aracılığı ile duyurulacak. Böylece insanlar, kendi semt ve mahallerindeki hava değişimlerini iki saat önceden öğrenebilecekler."

Geçirilen kış ayının kış gibi yaşanmadığına da değinen Ünal, köylü ve çifçileri sevindirecek güzel haberler verdi. Ünal şunları dile getirdi: "Tarım üreticilerine şunu söylemek istiyorum. Tarımsal faaliyelerin devam ettiği şu günlerde yeterli yağış bekliyoruz. Yağış azlığının en fazla hissedildiği Ege Bölgesi'nde ve iç bölgelerde tarım üreticilerinin yüzünü güldürecek oranda yağışlar olacak. Kuraklık olur diye endişe edilen yerlerde de yağışlı bir dönem yaşıyacağız."

Küresel ısınma sorununa da değinen Ünal, Dünyanın ısısının geçen yüz yıl içerisinde 0.74 derece artığını söyledi. Bunun çok tehlikeli bir gidiş olduğu uyarısında bulunan Ünal, bu ısınmanın durdurulması gerektiğinin altını çizdi. Vatandaşların da bu konuda yapabilecekleri küçük ama önemli şeyler olduğunu anlatan Ünal, şu önerilerde bulundu: "Evlerde kullanılan sular mutlaka tasarruflu kullanılmalı. Arabaların yağ ve hava filtreleri çok iyi temizlenmeli. Kullandığımız plastiklerin toplu olarak yakılması çok büyük bir küresel ısınma ve iklim değişikliği sebebi. Fosil yakıtların kullanılmasına son verilmeli."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber