İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Emekli öğretmen, solucan gübresi üretim tesisi kurdu

AYDIN'da emekli öğretmen Osman Cüneyt Akbudak, evinin bodrum katında ürettiği solucan gübresiyle verimde en az yüzde 70'lik artış sağlanabildiğini söyledi. Akbudak, solucanlara meyve ve sebze yedirerek gübre ürettiğini, tonunu ise 7 bin 500 TL'ye sattığını söyledi.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 23 Temmuz 2017 16:31, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Emekli öğretmen, solucan gübresi üretim tesisi kurdu

Türkiye'nin çeşitlli illerinde 25 yıl matematik öğretmenliği yaptıktan sonra 14 yıl önce emekliye ayrılan 2 çocuk babası 66 yaşındaki Osman Cüneyt Akbudak, evinin bodrum katında eski buzdolaplarının kapaklarını çıkararak kasaların içerisinde solucan yetiştirmeye başladı. Başlangıçta 50 solucanı bulunduğunu, ancak 2.5 yılda bu sayının 100 bine yaklaştığını ifade eden Akbudak, şöyle dedi:

"Solucanları tabii ki açık havada ve doğal ortamda da yetiştirebilirim. Ama bazı zararlı hayvanlardan dolayı bodrum katında eski buzdolabının içinde daha güvende yapıyorum. Normalde solucanlar 17- 25 derece arasında serin bir ortamda yaşar. Bu buzdolabı kasaları gerekli serinliği sağlıyor. Solucanlar her türlü ot, sebze, gazete kağıdı, karton yerken de gazete kağıtlarının arasına yumurta yapıyor. Solucanlara yiyecek verdikçe toprağın içinden yukarıya doğru çıkıyorlar. Toprağın bir kısmını ıslatıp solucanların orada toplanmasını sağlıyorum. Kuru taraftaki toprağı alarak gübreleri perakende satıyorum."

Bir tarlaya bu gübreden 3 yıl verildiğinde en az 5 yıl başka gübre verilmesine gerek kalmadığını öne süren Akbudak, "Solucan gübresinin besin değeri çok yüksektir. Çiçekçiler, fideciler ve zeytin üreticilerinin en çok kullandığı gübredir. Üreticiler de kendi gübrelerini kendileri üreterek tarlaları ve meyve ağaçlarındaki verimi arttırabilir. En az yüzde 70 oranında verim artışı sağlanıyor" diye konuştu.

TONU 7 BİN 500 TL

Akbudak ürettiği solucan gübresinin diğerlerinden çok farklı olduğunu anlatırken, "Diğer solucan besleyenler çok fazla hayvan gübresi yediriyor. Ben sadece yüzde 5- 10 oranında veriyorum. Meyve ve sebzeyi fazla veriyorum. Sadece hayvan güberi verenler solucan gübresinin tonunu 2 bin 500 TL civarında satarken ben tonunu 7 bin 500 TL'ye satıyorum. Yaptığım işi çok seviyorum. Buradaki hedefim 100 bin solucanı 1 milyon solucana çıkarmak olacak" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber