Fakıbaba, tarımda ne yapabilir?

Dünya Gazetesi yazarı Ali Ekber Yıldırım, tarım dünyasını bilmeyen birinin bakanlığa getirilmesini eleştirdi

Kaynak : Dünya
Haber Giriş : 26 Temmuz 2017 08:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Fakıbaba, tarımda ne yapabilir?

Bakanlar Kurulu'nda yapılan değişiklikle, Faruk Çelik'in yerine Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na Ahmet Eşref Fakıbaba getirildi.

Fakıbaba bir tıp doktoru.

Dünya Gazetesi yazarı Ali Ekber Yıldırım, bakan değişikliğini yorumladığı bugünkü yazısında şunları söyledi:

- Tarımı bilmeyen bir doktor, nereye nasıl neşter vuracağını bilmezse hastayı masada bırakabilir. Yani öldürebilir.

- Ülke tarımı can çekişiyor. İthalat kapıları sonuna kadar açılmış, çiftçi plansız, programsız, yarın ne olacağını bilmeden üretiyor. Yüksek girdi maliyetleri nedeniyle ürün fiyatı çoğu zaman maliyeti karşılamıyor. Devletin lütfederek ödediği destekler ise amaçsız, hedefsiz ve zamansız dağıtılan bir para olarak görülüyor. Sadece bugün değil, yıllardan beri tarım önemsenmediği için, tarım sahipsiz olduğu için, tarım bakanı atanırken sektörü bilip bilmemesine bakılmıyor.

- Parti içi ve bölgesel dengeler gözetilerek hangi ilden milletvekili seçildiğine bakılarak atandığı için ilahiyatçı, tıp doktoru, mimar olmasına da bakılmıyor.

- Görevden alınan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, büyük bölümü Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olmak üzere bakanlık konusunda deneyimli bir isimdi. Fakat tarımı bilmediği halde tarım bakanı yapıldı. Tarımı bilmiyor diye çok eleştirildi. Bu eleştiriler dikkate alınarak mı görevden alındı? Hayır. Belli lobilerin şikayet ve kampanyası ile, parti içi dengeler gözetilerek görevden alındı.

- Faruk Çelik, göreve geldikten sonra bakanlık kadrolarını hızla değiştirdi. Görevden aldığı bürokratların yerine, tarımı bilen, sektörün içinden gelen bir ekip oluşturamadı.Tarımı bilmeyen Bakan, hukukçu Bakan Yardımcısı ve tarımı hiç bilmeyen İş-Kur Genel Müdürlüğü'nden göreve getirilen bir Müsteşar. Karar verici konumundaki tepe yönetimi tarımı bilmeyenlerden oluştu.

- Faruk Çelik'in en büyük sorunu, tarımı bilmediği için her söyleneni doğru kabul etti. Kimseye "hayır" demedi. Hiç kimsenin memnun olmadığı karmakarışık bir durum oluştu.

- İyi bir kadro oluşturamazsa Ahmet Eşref Fakıbaba'yı da benzer bir süreç bekliyor. Bir hafta oldu. Bakan Ahmet Eşref Fakıbaba bürokratlarla gece geç saatlere kadar toplantılar yapıyor. Tarımı, bakanlığı öğrenmeye çalışıyor.

- Toplantı yaptığı bu bürokratların büyük bölümü görevden alınacak yerine yeni atamalar yapılacak. Bakanın konuya biraz hakim olması için, en az 6 ay geçecek.

Yazının tümü için tıklayınız.

/body>

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber